Katja Višnar in Vesna Fabjan sta v Ribinsku uspešno opravili generalko pred olimpijskimi igrami. Foto: EPA
Katja Višnar in Vesna Fabjan sta v Ribinsku uspešno opravili generalko pred olimpijskimi igrami. Foto: EPA
Vesna Fabjan
Vesna Fabjan je letos v šprintu v prosti tehniki krojila sam svetovni vrh. Foto: EPA
Katja Višnar
Katja Višnar je v Vancouvru nastopila že v klasičnem šprintu, kjer je izpadla v četrtfinalu. Foto: STA

V tej sezoni sta bila na sporedu le dva ekipna šprinta. Na edinem pravem v Düsseldorfu sta zmagali Italijanki Magda Genuin in Arianna Follis pred Švedinjama Ido Ingermarsdotter in Hanno Falk ter Norvežankama Celine Brune-Lie in Maiken Caspersen Falla. Petra Majdič in Vesna Fabjan sta osvojili 4. mesto. V Ribinsku sta bili v precej okrnjeni konkurenci najhitrejši Nemki Stefanie Böhler in Evi Sachenbacher Stehle pred Višnarjevo in Fabjanovo.

Vse, kar morate vedeti o ekipnem šprintu
V kvalifikacijah bo v dveh polfinalih nastopilo 18 štafet. V finale se iz vsake skupine uvrstijo po tri najboljše štafete ter še štiri po času. Dekleta bodo morala v finalu opraviti s šestimi krogi. Vsak meri 1,4 kilometra. Prva tekmovalka teče v prvi, tretji in peti predaji, druga pa v drugi, četrti in šesti. Teče se v prosti tehniki.

Najboljše tekačice počivajo
Zanimiv je pogled na štartno listo, saj na njej ni najboljših tekačic, ki čuvajo moči za klasično štafetno preizkušnjo in sobotni maraton na 30 kilometrov. Tako v norveški ekipi ni Marit Björgen, v poljski Justyne Kowalczyk, v Finski Aino Kaise Saarinen ...

Pogled na štartno listo
Vloga favoritinj tako pripada Italijankama Genuinovi in Follisovi, večina prostalih štafet pa prestavlja uganko. Za Nemčijo bosta tekli Evi Sachenbacher Stehle in Claudia Nystad, za Finsko Riitta Liisa Roponen in Riika Sarasoja, za Norveško Astrid Uhrenholdt Jacobsen in Celine Brun-Lie, za Švedsko Charlotte Kalla in Anna Haag, za Rusijo pa Irina Hazova in Natalija Korosteleva.

Fabjanova blestela, Višnarjeva stopnjevala formo
V krog favoritinj za odličje lahko štejemo tudi Slovenki. Nenazadnje sta po FIS-točkah le za Italijankama, kar pomeni, da sta nosilki polfinalne skupine. Vesna Fabjan v šprintu v prosti tehniki v tej sezoni preprosto blesti, saj je bila na vseh štirih posamičnih tekmah vselej med šesterico. V Düsseldorfu je zasedla 3. mesto, v Davosu 4., v Pragi 6., v Ribinsku pa je (resda v okrnjeni konkurenci) celo zmagala. "Drugi člen" slovenske ekipe Katja Višnar je dvigovala formo iz tekme v tekmo. Na prvem šprintu v Düsseldorfu je zasedla 26. mesto, nato pa bila 15. (Davos) in 6. (Ribinsk). V Pragi ni nastopila. Slovenki sta vse podredili ekipnemu šprintu, tako da sta izpustili petkovo tekmo v dvojnem zasledovanju.

Polfinale ob 19.45, finale ob 22.00
Slovenki bosta tekli v prvem polfinalu ob 19.45 v skupini z Norveško, Švedsko, Estonijo, Kanado, Kazahstanom, ZDA, Belorusijo in Kitajsko. V drugi skupini so Italija, Finska, Nemčija, Rusija, Japonska, Francija, Švica, Poljska in Ukrajina. Finale bo bo 22. uri.