Marit Björgen, Kristin Störmer Steira, Therese Johaug in Vibeke Skofterud se veselijo zlata. Foto: EPA
Marit Björgen, Kristin Störmer Steira, Therese Johaug in Vibeke Skofterud se veselijo zlata. Foto: EPA
Marit Björgen
Marit Björgen je tekaška junakinja iger . Foto: EPA
Claudia Nystad
Claudia Nystad je z Evi Sachenbacher Stehle osvojila zlato že v ekipnem šprintu, zdaj pa je dodala še srebro v štafeti. Foto: EPA

Marit Björgen, ki je tekla v zadnji predaji, je prišla do svojega tretjega zlata na teh igrah. 30-letna zvezdnica je prva športnica na teh olimpijskih igrah, ki je osvojila tri zlate kolajne. Vibeke Skofterud, Therese Johaug in Kristin Störmer Steira so popravile slab vtis iz Torina 2006, kjer se jim sploh ni uspelo prebiti na zmagovalni oder in to prvič po letu 1976. Björgnova je bila v zadnji predaji premočna za tekmice. Srebro je Nemčiji pritekla Claudia Nystad, ki je imela več moči od Aino Kaise Saarinen.

Za Slovenijo so nastopile Anja Eržen, Katja Višnar, Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek. Po poškodbi Petre Majdič si več niso mogle obetati.

Višnarjeva in Fabjanova z mislimi že na nordijski turneji
Vesela sem, da smo to štafeto lahko tekle. Na progi so bile zelo težke razmere, sicer sem skušala priključek malo zmanjšati, a očitno je bil v prvem krogu prehud ritem, tako da se je le še povečal,” je dejala Višnarjeva in priznala, da je z mislimi že nekaj dni pri nadaljevanju sezone v svetovnem pokalu.

Lahko sem zadovoljna, glede na to, katere tekmovalke so tekle v tretji predaji, je bil zame dober nastop. Danes je imela vsaka svojo nalogo, cilj je bil, da vsaka naredi svoj maksimum in čeprav smo kar dolgo tekle na zadnjem mestu, mislim, da smo lahko povsem zadovoljne,” je povedala Fabjanova.

Za Slovenke je tako že konec olimpijskih nastopov, v maratonu na 30 km klasično ne bodo nastopile. Na nordijsko turnejo bosta odpotovali le Fabjanova in Višnarjeva.

Štafeta (Ž), 4 x 5 km: 
1. NORVEŠKA 55:19,5
Skofterud/Steira/Björgen/Johaug
2. NEMČIJA +24,6
Zeller/Sachenbacher Stehle/
Gossner/Nystad
3. FINSKA 30,4
Muranen/Kuitunen/Roponen/
Saarinen
4. ITALIJA 45,4
5. ŠVEDSKA 59,4
6. POLJSKA 1:09,9
7. FRANCIJA 1:11,1
8. RUSIJA 1:41,4
9. JAPONSKA 2:20,9
10. KAZAHSTAN 3:03,8
...
15. SLOVENIJA 4:28,0
Eržen/Višnar/Fabjan/Jezeršek