Zastava, ki je malce razjezila vodilne pri Mednarodnem olimpijskem komiteju ... Foto: Reuters
Zastava, ki je malce razjezila vodilne pri Mednarodnem olimpijskem komiteju ... Foto: Reuters

Manj kot teden dni pred začetkom olimpijskih iger v Vancouvru je avstralska delegacija izobesila veliko zastavo, na kateri je rumeni kenguru, ki pooseblja bojevit duh Avstralije. Vodilnim pri Mednarodnem olimpijskem komiteju to ni všeč, saj gre za registrirano blagovno znamko, kar je v nasprotju s pravili olimpizma, zato zahtevajo, naj se zastava odstrani.

Avstralci trdijo, da gre za njihovo maskoto, poleg tega pa je odziv preostalih prebivalcev olimpijske vasi zelo pozitiven. Zastavo bodo odstranili le, če bodo od MOK-a dobili uraden dopis.

Seveda ne gre pričakovati, da bi dogodek prerasel v resnejši spor. "Če je taka malenkost največja težava pred igrami, potem smo nanje res dobro pripravljeni," je povedal Gordon Campbell, premier province Britanska Kolumbija.

Kenguru-boksar se je prvič pojavil leta 1983 na slovitem Pokalu Amerike v jadranju, maskoto pa je pozneje odkupil avstralski olimpijski komite.

Olimpijski ogenj v Whistlerju
Bakla z olimpijskim ognjem je teden dni pred začetkom iger prispela na prvo olimpijsko prizorišče. V petek zvečer so olimpijski ogenj na poti v Vancouver lahko pozdravili v Whistlerju, kjer bo večina tekmovanj v smučanju.