Kowalczykova je imela v zadnjih metrih več moči. Foto: EPA
Kowalczykova je imela v zadnjih metrih več moči. Foto: EPA
Justyna Kowalczyk
Kowalczykowa na cilju ni mogla skriti solz. Foto: EPA
Justyna Kowalczyk
Justyna Kowalczyk je imela v prvih desetih kilometrih težave s smučmi, v zadnjem krogu pa je bila sijajna. Foto: EPA

Norvežanka, ki je na igrah v Whistlerju že predtem osvojila tri zlate in eno bronasto medaljo, je morala šele v zadnjih metrih priznati premoč 27-letni Poljakinji, ki je po sijajni sezoni v svetovnem pokalu vendarle pritekla do tako želenega olimpijskega zlata. Tretje mesto je zasedla Finka Aino-Kaisa Saarinen.

Saarinen je bila že na polovici proge tretja, potem pa je v nadaljevanju zaostala in po 25 km padla na sedmo mesto, a na koncu le prišla do druge finske kolajne na teh igrah v smučarskih tekih. Evi Sachenbacher-Stehle je zasedla četrto mesto in tako dosegla še en odličen rezultat za nemške tekačice.

Fortuna po 38 letih dobil naslednico
"Počutim se izjemno, a sem tudi zelo utrujena. Zadnjih 200 metrov se sploh ne spomnim več, borila sem se do konca moči," je dejala Justyna, ki je osvojila drugo zlato medaljo za Poljsko v zgodovini olimpijskih iger. Prvo je leta 1972 senzacionalno pridobil smučarski skakalec Wojciech Fortuna.

Tudi kralj Harald čestital Björgnovi
Björgnova je na koncu zaostala le tri desetinke, a s petimi medaljami je lahko zelo zadovoljna. Silovito je napadla osem kilometrov pred ciljem, a Kowalczykova ni popuščala. Norvežanki je bila za petami in na koncu jo ugnala za polovico dolžine smuči. Srebrne norveške kolajne se je veselil tudi norveški kralj Harald, ki je z veseljem spremljal tekaške boje.

Marit in Justyna se medsebojno obtožujeta
Veliki tekmici Björgnova in Kowalczykova sta se pred sobotno tekmo medsebojno na veliko obtoževali, Poljakinja je Norvežanki očitala, da si pomaga z zdravili za astmo, ki so sicer dovoljena. Marit in njen trener sta ji hitro odgovorila, da je "zlobna zguba". V mislih sta imela predvsem kazen, ki jo je Poljakinja dobila leta 2005 zaradi uporabe nedovoljenih poživil. Še istega leta je dokazala, da ni kršila pravil in decembra 2005 je po skrajšani kazni že lahko tekmovala.

Veliki globus že čaka Kowalczykovo
Kowalczykova je lani osvojila veliki kristalni globus v svetovnem pokalu, tudi v letošnji sezoni pa si je tako rekoč že zagotovila skupno zmago, saj Petra Majdič po padcu na klasičnem šprintu ne bo več tekmovala. Lani na svetovnem prvenstvu v Libercu je bila Justyna dvakrat zlata (zasledovalna tekma in 30 km prosto - skupinski štart).

V nedeljo bodo tekli še fantje na 50 km v klasični tehniki, kar bo tudi zadnja tekma na tekmovališčih v Whistlerju.


30 km klasično (Ž), skupinski štart:

1. J. KOWALCZYK POL 1:30:33,7
2. M. BJÖRGEN NOR +0,3
3. A.-K. SAARINEN FIN 1:05,0
4. E. SACHENBACHER NEM 1:19,2
5. M. IŠIDA JAP 1:22,8
6. C. KALLA ŠVE 1:23,9
7. T. JOHAUG NOR 1:27,6
8. K.-S. STEIRA NOR 1:30,7
9. A. OLSSON ŠVE 2:26,6
10. K.-P. LAURENT FRA 2:37,7