Petra Majdič je pred štirimi leti olimpijski šprint končala na osmem mestu. Foto: Reuters
Petra Majdič je pred štirimi leti olimpijski šprint končala na osmem mestu. Foto: Reuters
Hanna Falk in Vesna Fabjan
20-letna Hanna Falk je letos v svetovnem pokalu osvojila svoji prvi zmagi. V Düsseldorfu je dobila šprint v prosti tehniki (Vesna Fabjan je bila tretja), pozneje pa je v Otepääju dobila še šprint v klasiki. Foto: EPA
Justyna Kowalczyk, Virpi Kuitunen in Marit Björgen
Vsaj na papirju naj bi bile ob Petri Majdič za olimpijska odličja najnevarnejšestyna Kowalczyk, Virpi Kuitunen, Marit Björgen. Foto: EPA
Chandra Crawford
Pred štirimi leti je presenetljivo zmagala Chandra Crawford. Foto: EPA

Najboljša slovenska športnica zadnjih let je dopolnila 30 let, ki so zlata leta za smučarke tekačice. V zadnjih letih je postala šprinterska dominatorka, saj je kar 16 od 20 zmag v svetovnem pokalu osvojila ravno v tej disciplini. Na olimpijskih igrah bo šprint na sporedu tretjič, a prvič v klasični tehniki. Je torej vse pripravljeno na veliki uspeh?


Zlati niz trajal tri leta in dober teden
Se še spomnite, kdaj se Petra Majdič nazadnje na šprintu v klasični tehniki ni uvrstila med prve tri? To je bilo 28. januarja 2007, ko je v Otepääju izpadla v polfinalu in osvojila končno deveto mesto. Sledila je serija neverjetnih 15 tekem, ko se je v tej disciplini vedno uvrstila med prvi tri (devet zmag, pet drugih mest in eno tretje mesto na Rogli). Vsaka serija se enkrat konča, to je veljalo tudi za Petro Majdič, ki do stopničk ni prišla po več kot treh letih - natančneje 6. februarja letos, ko je na generalki za OI v Canmoru padla v polfinalu.

Kvalifikacije se bodo začele ob 19.15, boji na izpadanje pa ob 21.30. Veliki finale bo ob 22.45. Vse prenose si lahko ogledate na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Nevarnosti v konfiguraciji
Če se je morala serija končati, je bolje, da se je to zgodilo pred olimpijskimi igrami, kot pa na največjem športnem dogodku vsakih štirih let. Vsaka šola nekaj stane, Petra Majdič se tako dobro zaveda, da morda največja prepreka v lovu na olimpijsko medaljo (katere koli barve) stoji v konfiguraciji proge, in ne v tekmicah.

Na progi dva ostra ovinka in dolga ravnina
Kakšne so statistične značilnosti proge? Krog je relativno dolg - 1.430 metrov, na kateri sta dva vzpona v skupni nadmorski višini 44 metrov. Na progi sta dva ostra ovinka, ki bi nekaterim lahko povzročale veliko težav in posledično padcev. Ravno zato se Majdičeva še bolj zaveda, da mora v ta dela proge priti v vodstvu, sicer lahko tvega padec. Do cilja pelje dolga ravnina. "Je izjemno dolga, mislim, da to bolj ustreza mlajšim in močnejšim tekmovalkam," meni Majdičeva, ki je tako usodo doživela letos v Otepääju, kjer jo je prav takem šprintu ugnala deset let mlajša Hanna Falk. "Pogoji so tisti, ki krojijo igre. Navajena sem tako zmago kot porazov. Liberec je bila huda preizkušnja. Če sem preživela tisto, bom tudi to," še razmišlja Brinjčanka.

Krog favoritinj širok
A Falkova še zdaleč ne bo edina nevarna tekmica. To so gotovo še Justyna Kowalczyk (razočarana po 10 km prosto, kjer je ostala brez medalje), Virpi Kuitunen (podobno kot Majdičeva se je uvodni disciplini na igrah odpovedala) in Marit Björgen. Krog favoritk je širok, saj na svojo priložnost čaka gotovo še katera izmed tekačic.

V kvalifikacijah še dve Slovenki
Slovenske barve bosta branili še Vesna Fabjan in Katja Višnar. Fabjanova je letos dobila svojo prvo tekmo za svetovni pokal (šprint v prosti tehniki), a v klasiki ni tako izjemno konkurenčna. Obe bi se morali seveda zlahka uvrstiti v boje na izpadanje, potem pa bo veliko odvisno tudi od sreče.

Torino 2006, 1.145 km (37 m vzponov), prosto:

2006športnik država

čas

1.Chandra CrawfordKanada

2:12,3

2.Claudia KünzelNemčija

+0,7

3.Alena SidkoRusija

0,9

...... ...

...

8.Petra MajdičSlovenija

/

40. Vesna FabjanSlovenija

/


Petra Majdič je v kvalifikacijah dosegla šesti čas. V četrtfinalu je osvojila drugo mesto za Aleno Sidko, v polfinalu pa osvojila četrto mesto za Claudio Künzel, Beckie Scott in Virpi Kuitinen. Sistem tekmovanja je bil tak, da so v finalu nastopale le štiri tekmovalke. Majdičeva je nato v malem finalu osvojila zadnje mesto.

Salt Lake City 2002, 1.480 m (50 m vzp.), prosto:
2002športnik država

čas

1.Julija ČepalovaRusija

3:10,6

2.Evi SachenbacherNemčija

+1,6

3.Anita MoenNorveška

2,1

...... ...

...

7.Andreja MaliSlovenija

/

32. Nataša LačenSlovenija

/

34. Teja GregorinSlovenija

/


Andreja Mali je v kvalifikacijah dosegla prav tako sedmi čas. Uvrstila se je v mali finale, kjer je osvojila tretje mesto, skupno sedmega.