Slovenija je do zdaj na zimskih olimpijskih igrah osvojila 10 odličij, 4 srebrna in 6 bronastih. Zlata kolajna je še vedno neuresničena želja. Foto: Reuters
Slovenija je do zdaj na zimskih olimpijskih igrah osvojila 10 odličij, 4 srebrna in 6 bronastih. Zlata kolajna je še vedno neuresničena želja. Foto: Reuters
Na zimskih olimpijskih igrah je najuspešnejša Norveška, ki je osvojila 103 zlate kolajne. Foto: MMC RTV SLO

Nemci so z zlato medaljo v ekipnem šprintu tekačic ter s srebrnima v moškem ekipnem šprintu in skokih z vrha izrinili ZDA, ki so bile v vodstvu vse od začetka iger v Vancouvru. Obe državi imata po 54 končnih odločitvah od 86 po 7 zlatih odličij. Nemci imajo še 9 srebrnih in 5 bronastih kolajn, Američani pa 8 srebrnih in 10 bronastih. Tretja je Norveška s šestimi zlatimi odličji, Kanada pa jih ima pet.

ZDA vodijo po ameriškem štetju odličij
Po ameriškem štetju, kjer seštevajo vse medalje ne glede na žlahtnost, vodijo ZDA (25) pred Nemčijo (21), Norveško (14), Rusijo (11) in Kanado (10).

Kanada vložila 117 milijonov dolarjev
Predsednik kanadskega olimpijskega komiteja Chris Rudge je priznal, da gostitelji ne morejo več osvojiti prvega mesta. Kanada si je v preteklih petih letih močno prizadevala, da bi na letošnjih olimpijskih igrah osvojila največ medalj. Računali so kar na 35 kolajn. V ta namen je pripravila poseben program, za katerega je namenila 117 milijonov ameriških dolarjev, kar pa ji za zdaj ni pomagalo prav dosti.

Pred štirimi leti vrstni red Nemčija, ZDA, Kanada
Kanadčani za zdaj močno zaostajajo za dosežkom iz Torina, ko so osvojili 24 kolajn, od tega 7 zlatih. Pred štirimi leti so bili tretji tako na lestvici žlahtnosti kot po številu odličij. V Torinu 2006 so bili najboljši Nemci, ki so osvojili 11 zlatih, 12 srebrnih in 6 bronastih medalj. ZDA so bile z 9 zlatimi, 9 srebrnimi in 7 bronastimi odličji na drugem mestu.

Slovenija lovi Calgary in Lillehammer
Slovenija, ki je v Torinu ostala brez medalje, ima v Vancouvru po zaslugi Tine Maze in Petre Majdič dve. Za Slovence sta bile do zdaj najuspešnejše igre v Calgaryju (1988) in Lillehammerju, ko so domov prinesli tri kolajne.