Slovenska olimpijska delegacija, ki jo vodi Tone Vogrinec, se je pritožila zaradi preslabe zaščite proge, kar je bil glavni vzrok hude poškodbe Petre Majdič. Foto: STA
Slovenska olimpijska delegacija, ki jo vodi Tone Vogrinec, se je pritožila zaradi preslabe zaščite proge, kar je bil glavni vzrok hude poškodbe Petre Majdič. Foto: STA
Primož Ulaga
Primož Ulaga je jezen na Mednarodni olimpijski komite. Foto: MMC RTV SLO

Vodstvo slovenske olimpijske delegacije na čelu z vodjo Tonetom Vogrincem je medtem na prizorišču zimskih olimpijskih iger v Vancouvru vložilo uradni protest proti organizacijskemu odboru iger (VANOC) zaradi slabo zavarovane olimpijske tekaške proge, ki je bila glavni vzrok hude nesreče smučarske šampionke Petre Majdič.

Zaradi slabo zavarovane proge, manjkala je tudi zaščitna ograja, se je zgodila huda nesreča Majdičeve, ki je na ledeni progi zdrsnila s steze in padla v tri metre globok jarek ter se pri tem resneje poškodovala, kljub temu pa ni odnehala in si je pritekla bronasto kolajno, vredno najžlahtnejšega leska.

Sporočilo OKS-a za javnost o zdravstvenem stanju Petre Majdič:
"Petra se počuti dobro. Zdravljenje pneumotoraksa poteka uspešno. Zdravniki bodo danes testirali, ali se je mogoče že zaprl. Glede na nadaljnji razvoj zdravljenja bodo zdravniki morda že danes odstranili drenažno cevko."

Ulaga: Na koncu vsi pokažejo name
Nesreča je po mnenju Ulage Majdičevi in zvezi povzročila veliko škodo. Brinjčanka je namreč kot najboljša šprinterka sezone veljala za glavno favoritinjo, padec pa ji je preprečil pot do zlata, pravi Ulaga. Čeprav je bron po vsej kalvariji nepojmljiv uspeh, bi vsi z blagovno znamko Petre Majdič kot olimpijske prvakinje iztržili še več.

“Vem, da bom izpadel čudak, a žal moram upoštevati tudi ta vidik. Na koncu namreč vsi pokažejo name, priskrbi denar, plačaj račune. Uspeh je fantastičen, ne samo nadčloveški, pač pa nepojmljiv. Res je, da bo v Sloveniji nesreča odmevala dalj časa, a v tujini s tem ne moreš doseči nič. Pokrovitelje zanima samo, imaš olimpijskega zmagovalca, da, aha, imaš bronasto na olimpijskih, tudi dobro … To, kar se je zgodilo, se ne bi smelo pripetiti. Žal mi je, da je bil zraven tudi slovenski tehnični delegat Uroš Ponikvar, ampak so verjetno tudi nanj pritiskali v Mednarodnem olimpijskem komiteju, to tekmo bi morali odpovedati, ta padec se ne bi smel zgoditi,” je med drugim dejal Ulaga.

Ulaga še dodaja, da bi morala Smučarska zveza Slovenije razmisliti tudi o pravnih postopkih proti Mednarodnemu olimpijskemu komiteju.