Olimpijske rdeče rokavice so postala tako rekoč zaščitni znak iger v Vancouvru. Foto: EPA
Olimpijske rdeče rokavice so postala tako rekoč zaščitni znak iger v Vancouvru. Foto: EPA
Vancouver
Vancouver je bil prvo obmorsko mesto, ki je gostilo zimske olimpijske igre. Že čez štiri leta mu bo sledil še velliko toplejši Soči v Rusiji, ki leži ob Črnem morju. Foto: EPA

Doživeli smo vlažno in oblačno vreme na začetku, sonce in sneg v nadaljevanju, za konec pa v Cypressu pravo neurje. V sončnih dneh so se v Whistlerju obiskovalci sprehajali v jopicah, v obmorskem Vancouvru najpogumnejši celo v kratkih hlačah in majicah. Pravega zimskega pridiha v pregovorno mrzli Kanadi nismo dočakali.

Vabljeni k poslušanju:
- Pregled OI, 1. del
- Pregled OI, 2. del

Kanadčani ob vremenski pomladi tudi z rezultatsko
Zato pa je konec ponudil tako kot pri nas po navadi muhasti april veter, dež in meglo, ki so krojili paralelna veleslaloma deskarjev in deskark. Gledalci pa so vseeno, čeprav so do prizorišča bredli po blatu in lužah, navdušeno spodbujali vse tekmovalce. Vrhunec so dočakali ob novi zlati medalji domačinov, ki bodo imeli ob koncu iger največ najžlahtnejše kovine. Tako so Kanadčani, ki so šele na tretjih igrah na domačih tleh prišli do zlatega odličja, dočakali pravo športno pomlad.

Od rokavic do stanovanja
Žal je se je pomlad preselila tudi na prizorišča iger, ki tako niso ponudila prave zimske kulise, pa čeprav mondeno in svetovno znano smučarsko središče nad Vancouvrom vsako leto ponuja prek dveh metrov snežne odeje. Tokrat je ta ostala na vrhovih za smučarske užitke petičnežev, ki so lahko v Whistlerju v času iger kupili tudi kakšno nepremičnino. Zanimivo so prodajalci velikih sodobno opremljenih kompleksov vabili tudi s povsem preprosto promocijo sicer razprodanih pletenih olimpijskih rokavic.

Pomladna, a idilična pokrajina
Izdelek, s katerim so na prizoriščih veselo mahali Kanadčani, je bil razprodan že ob začetku iger. Tisti, ki so se odpravili na predstavitev stanovanj oziroma apartmajev, pa so za darilce dobili rokavice in jopico. V teh spomladanskih vremenskih razmerah jim ne bodo prišle prav, bodo pa lep spomin na sicer prekrasno prizorišče iger, ki je kljub neprijetnim vremenskim pojavom ponujalo idilično pokrajino.