Tessa Virtue in Scott Moir sta bila tudi v prostem programu izjemna. Gledalci so z navdušenjem pozdravili peto zlato medaljo za Kanado na teh igrah. Foto: EPA
Tessa Virtue in Scott Moir sta bila tudi v prostem programu izjemna. Gledalci so z navdušenjem pozdravili peto zlato medaljo za Kanado na teh igrah. Foto: EPA
Tessa Virtue in Scott Moir
Tessa Virtue in Scott Moir sta navdušila z nastopom na glasbo Pete simfonije Gustava Mahlerja. Foto: EPA
Meghan Agosta
Meghan Agosta je na tem turnirju dosegla že neverjetnih devet golov. Foto: EPA

Američana Meryl Davis in Charlie White sta osvojila srebro, bron pa Rusa Oksana Domnina in Maksim Šabalin. Mladi kanadski par je spravil na noge domače občinstvo z ganljivim nastopom na glasbo Pete simfonije Gustava Mahlerja. Med plesom je bilo občasno videti, kot da lebdita nad ledom. Na koncu sta imela zanesljivih 5,83 točke prednosti pred ameriškim parom, ki je drsal na glasbo Fantoma iz opere.

Konec prevlade ruskih parov
Virtuejeva in Moir sta s španskim flamenkom že pred zadnjim dnevom tekmovanj plesnih parov navdušila občinstvo in po obveznem programu prehitela svetovna prvaka Domnino in Šabalina, ki sta bila v vodstvu po petkovem obveznem programu. Rusi so tretjič po letu 1976, ko je bila ta disciplina uvedena v olimpijski program, v plesnih parih ostali brez zlata.

"Perfektno. takšne zgodbe, kot sva jo midva doživela, ni mogoče napisati," je bil do ušes nasmejan 22-letni Moir, ki je zelo glasno in ponosno prepeval kanadsko himno. Dve leti mlajša Tessa je dodala: “Boljšega konca tedna si v Vancouvru nisva mogla želeti."

Se bodo Kanadčanke oddolžile za poraz rojakov?
V finalu ženskega hokejskega turnirja se bodo po pričakovanju pomerile Kanadčanke in Američanke. ZDA so v prvem polfinalu premagale Švedsko z 9:1, v drugem polfinalu pa je Kanada ugnala Finsko s 5:0.

Američanke, zmagovalke prvega ženskega olimpijskega hokejskega turnirja leta 1998 v Naganu, so se Skandinavkam oddolžile za presenetljiv poraz v polfinalu iger v Torinu pred štirimi leti. Že po 26. minutah vodile s 4:0. V strelih na gol je bilo kar 46:12. Monique Lamoureux je dosegla tri gole. Reprezentanca ZDA je na tem turnirju na štirih tekmah dobila le dva gola, dosegla pa jih je 40.

Olimpijski rekord Agoste
Kanadska reprezentanca, ki je v Torinu drugič zapored po Salt Lake Cityju 2002 osvojila naslov olimpijskih prvakinj, je proti Finkam v prvi tretjini povedla z 2:0. Uspešni sta bili Cherie Piper in Haley Irwin. Tri minute in 39 sekund pred koncem drugega dela je Meghan Agosta dosegla že deveti zadetek na teh igrah in s tem postala olimpijska rekorderka. Osem golov je pred tem dosegla najboljša strelka turnirja leta 1998 v Naganu Danielle Goyette. V zadnji tretjini sta bili uspešni še Irwinova ter Caroline Ouellette 63 sekund pred koncem.

Plušenko razmišlja o protestu
Ruski umetnostni drsalec Jevgenij Plušenko, ki je osvojil srebro, razmišlja o vložitvi protesta. Olimpijski prvak iz Torina 2006 je nezadovoljen z ocenjevanjem sodnikov, ki so zmago prisodili Američanu Evanu Lysaceku. Plušenko meni, da so ga sodniki v Vancouvru oškodovali. "Upam na podporo," je na ruski televiziji dejal 27-letni Rus. Športni funkcionarji v Rusiji so mu vložitev protesta odsvetovali, saj menijo, da bi moral Plušenko to storiti že takoj po koncu prostega programa.

Trikratni svetovni prvak je zavrnil namigovanja, da naj bi končal kariero. Marca bo nastopil na svetovnem prvenstvu v Torinu, tekmovati pa namerava tudi na zimskih olimpijskih igrah v domačem Sočiju leta 2014.

Zongjang dobil kvalifikacije v akrobatskih skokih
Kitajec Jia Zongjang je bil najboljši v kvalifikacijah skokov med smučarji prostega sloga na Cypress Mountainu (242,52). Drugi je bil Američan Ryan St. Onge (240,67), tretji pa Švicar Thomas Lambert (238,33). V finale najboljše dvanajsterice se presenetljivo nista uvrstila dva velika favorita. Kitajec Han Šjaopeng, branilec olimpijskega naslova, je padel pri drugem skoku. Belorus Anton Kušnir, vodilni v svetovnem pokalu s štirimi zmagami, je vodil po prvem skoku, na drugem pa je napravil napako, padel in se med 24 tekmovalci ni uvrstil v prvo polovico, ki se bo borila za odličja.

Hokej (Ž), polfinale:
ZDA - Švedska
9:1 (2:0, 3:1, 4:0)
Lamoreux 8., 46., 58., Duggan 9., Ruggiero 24., Cahow 26., Thatcher 34., Weiland 48., Stack 56.; Winberg 30.

KANADA - Finska
5:0 (2:0, 1:0, 2:0)
Piper 6., Irwin 15., 45., Agosta 37., Ouellette 59.

Za 3. mesto, četrtek ob 20.00:
ŠVEDSKA - FINSKA

Finale, petek ob 0.30:
ZDA - KANADA

Za 5. mesto:
ŠVICA
- Rusija
* 2:1 (0:1, 1:0, 0:0)
* - kazenski streli

Za 7. mesto:
KITAJSKA
- Slovaška
3:1 (0:1, 1:0, 2:0)

Umet. drsanje, plesni pari: 
1. VIRTUE/MOIR KAN 221,57
2. DAVIS/WHITE ZDA 215,47
3. DOMNINA/ŠABALIN RUS 207,64

Smučarski skoki, ekipna tekma:
1. AVSTRIJA 1.107,9
(Loitzl, Kofler, Morgenstern,
Schlierenzauger)
2. NEMČIJA 1.035,8
(Neumayer, Wank, Schmitt, Uhrmann)
3. NORVEŠKA 1.030,3
(Bardal, Hilde, Evensen, Jacobsen)
...
8. SLOVENIJA 958,8
(Pikl, Mežnar, Prevc, Kranjec)


Ekipni šprint (Ž), 6 x 1,4 km, prosto:
1. NEMČIJA 18:03,7
Sachenbacher-Stehle/Nystad
2. ŠVEDSKA +0,6
Kalla/Haag
3. RUSIJA 4,0
Hazova/Korosteleva
...
11. SLOVENIJA
Višnar/Fabjan


Ekipni šprint (M), 6 x 1,6 km, prosto:
1. NORVEŠKA 19:01,0
Pettersen/Northug
2. NEMČIJA +1,3
Tscharinke/Teichmann
3. RUSIJA 1,5
Morilov/Petuhov