Rok Rogelj je upal na uvrstitev med 16, a se mu je nastop v osmini finala ponesrečil. Foto: Reuters
Rok Rogelj je upal na uvrstitev med 16, a se mu je nastop v osmini finala ponesrečil. Foto: Reuters
Seth Wescott
Seth Wescott je ubranil naslov iz Torina. Foto: EPA

V velikem finalu je olimpijski prvak postal Američan Seth Wescott, ki je ubranil naslov iz Torina. Na drugo mesto se je uvrstil Kanadčan Mike Robertson, bronasto odličje pa je pripadlo Francozu Tonyju Ramoinu. Wescott je bil v kvalifikacijskih vožnjah šele na 17. mestu med 32 tekmovalci, ki so se uvrstili v finalna tekmovanja.

Rogelj pozabil na drugi skok
Na progi, ki je precej nevarna in 200 metrov daljša od tistih, na katerih deskarji tekmujejo v svetovnem pokalu, je Rogelj v kvalifikacijah za prvouvrščenim Avstralcem Alexom Pullinom zaostal 3,22 sekunde. V osmini finala je napravil napako že na začetku in zasedel zadnje, četrto mesto v šesti izmed osmih skupin.
"Tako sem se osredotočil na štart, da sem pozabil na drugi skok, priletel v dno, praktično v luknjo in se povsem ustavil že na začetku. Pozneje sem se podal v lov za drugimi, naredil še eno napako in zapravil vse možnosti za polfinale,” je napako priznal Rogelj, nekdanji mladinski reprezentant v veslanju.

Čutil je pritisk olimpijskih iger
"Težko je bilo tudi zaradi pritiska, saj je olimpijska tekma vendarle nekaj posebnega. Zame je bila prva in posebno doživetje. Na sporedu je vsaka štiri leta, zato sem bil preveč nervozen, posebej pred prvo kvalifikacijsko vožnjo. Generalno gledano pa sem s celotnim nastopom kljub napaki kar zadovoljen,” je še dodal 22-letni Ljubljančan.
Favoriti delali napake
Napake v vožnjah na izpadanje so se kar vrstile. Že v osmini finala je po padcu izpadel Avstralec Alex Pullin, najhitrejši v kvalifikacijah in eden glavnih favoritov za olimpijsko zmago. Enaka usoda je doletela tudi drugega iz predtekmovanja, Američana Grahama Watanabeja, Francoz Pierre Vaultier, ki je bil najboljši v letošnjem svetovnem pokalu, se je poslovil v četrtfinalu.
Slab štart ga ni zmedel
"Verjetno je bil v finalu moj najslabši štart v Cypress Monutaninu. Tudi v Torinu je bilo tako. Robertson je vodil dolgo časa, a ostal sem miren in uspelo mi je," je povedal Wescott, prvi športnik v Vancouvru, ki je uspel ubraniti naslov iz Torina.

Kros:                    
1. S. WESCOTT ZDA
2. M. ROBERTSON KAN
3. T. RAMOIN FRA
4. N. HOLLAND ZDA
5. R. FAGAN KAN
6. L. GRÜNER AVT
7. M. FUCHS AVT
8. D. SPEISER NEM
...
24. R. ROGELJ SLO
.