Bengt-Ake Gustafsson je med drugim leta 1998 skupaj s Tomažem Vnukom in Nikom Zupančičem v Feldkirchu postal evropski hokejski prvak. Foto: EPA
Bengt-Ake Gustafsson je med drugim leta 1998 skupaj s Tomažem Vnukom in Nikom Zupančičem v Feldkirchu postal evropski hokejski prvak. Foto: EPA

BAG, kot ga poznajo v domovini, je pred štirimi leti popeljal Švede do drugega olimpijskega zlata, tri mesece zatem pa je z reprezentanco osvojil še naslov svetovnega hokejskega prvaka. A v poznejših letih ni bilo več medalj in vsako leto je bilo več kritik Gustafssona, ki se je skupaj z zvezo odločil za postopno slovo. Švedska krovna zveza je že tudi izbrala njegovega naslednika, 1. junija bo selektor "treh kron" postal Par Marts.

Poškodovana češki in finski kapetan
Češko vrsto je razveselila novica, da bo njihov kapetan Patrik Eliaš pripravljen za boje na olimpijskem hokejskem turnirju, ki bo prvi šport prihajajočih iger v Vancouvru. Eliaš, napadalec New Jerseyja, je v soboto doživel pretres možganov, zaradi česar so ga dali Devilsi na seznam poškodovanih. Po oceni naj bi bil levokrilni napadalec pripravljen za igro v roku dveh tednov.

Podoben scenarij se naj bi zgodil tudi v finski reprezentanci s Teemujem Selannejem in Sakujem Koivujem. Oba veterana Lige NHL sta člana Anaheima in sta trenutno poškodovana. Koivu, ki ima načeto koleno, naj bi bil pripravljen že v enem tednu, medtem ko bo kapetan Selanne kljub zlomljeni čeljusti pripravljen na igro ravno sredi februarja, ko se začne moški turnir v Vancouvru.