Smučarke skakalke so prvo zmago doživele lani, ko so lahko prvič nastopale na svetovnem prvenstvu, kjer je slavila Lindsey Van. Foto: EPA
Smučarke skakalke so prvo zmago doživele lani, ko so lahko prvič nastopale na svetovnem prvenstvu, kjer je slavila Lindsey Van. Foto: EPA
Smučarki skakalci
Bomo ta prizor kdaj videli na olimpijskih igrah? Foto: EPA

Mednarodni olimpijski komite je pred časom ponovno zavrnil prošnjo skakalk, svojo odločitev pa je obrazložil s tem, da je pri ženskih skokih premalo konkurence, da bi lahko postale del olimpijske družine.

15 skakalk na sodišče
15 tekmovalk (tako nekdanjih kot aktivnih) se je zato odločilo za civilno tožbo v mestu organizatorja olimpijskih iger 2010. Tožile so organizatorje olimpijskih iger, in ne sam Mednarodni olimpijski komite, saj kanadsko pravo nima moči nad Mokom, ki ima sedež v Švici.

Odločitev v rokah Moka
A Mok je tista ustanova, ki odloča, kateri športi so in kateri niso upravičeni do nastopa na največjem športnem prazniku na svetu. Sodnica Lauri Ann Fenlon je tako v sodbi najprej izpostavila, da je dejanje organizatorjev diskriminatorno, nato pa poudarila: "A odločitev vseeno ne more biti drugačna, sodišče nima te moči. To diskriminacijo lahko prepreči le Mok."

Mok: "Tehnično vprašanje"
Iz Lozane so se hitro odzvali in pozdravili odločitev, hkrati pa poudarili, da ne gre za diskriminacijo. "Kot smo že večkrat povedali, ne gre za diskriminacijo, ampak zgolj za tehnično vprašanje," so predstavniki Moka zapisali v izjavi za javnost.

Pri novih športih diskriminacije ne bo
Smučarski skoki so del olimpijskih iger vse od leta 1924. Novejši pravilnik Moka sicer določa, da pri morebitni vključitvi katerega koli novega športa na olimpijske igre pravico do nastopa dobijo tako moški kot ženske.