Slovenci so nastopili že na prvih zimskih olimpijskih igrah v St. Moritzu, a slovenski šport še vedno čaka na prvo zlato odličje. Foto: EPA
Slovenci so nastopili že na prvih zimskih olimpijskih igrah v St. Moritzu, a slovenski šport še vedno čaka na prvo zlato odličje. Foto: EPA
Petra Majdič
Petra Majdič velja za absolutno favoritinjo klasičnega šprinta, poleg tega pa bo imela še kar nekaj priložnosti za kakšno dodatno olimpijsko odličje. Foto: EPA
Tina Maze
Tina Maze se je letos na zmagovalni oder prebila dvakrat, prvič v veleslalomu Areja, drugič pa na domačem slalomu v Mariboru. Foto: Reuters

Zgodovinsko zlato bo po tradicionalni predolimpijski napovedi največjega športnega tednika v ZDA osvojila smučarska tekačica Petra Majdič. Majdičeva naj bi v klasičnem šprintu ugnala Justyno Kowalczyk in Aino Kaiso Saarinen.

Do odličja še Fabjanova in Mazejeva
Najboljša slovenska zimska športnica naj bi nato osvojila še dve olimpijski odličji. Na zasledovanju na 15 km se ji obeta bron za zgoraj omenjenima Poljakinjo in Finko, enako kolajno pa naj bi Petra pobrala še v ekipnem šprintu z Vesno Fabjan. Slovenska naveza naj bi zaostala za Švedsko in Italijo.

Četrto medaljo je novinarska ekipa pod vodstvom Briana Cazeneuva pripisala Tini Maze, ki naj bi v veleslalomu zaostala le za svetovno prvakinjo Kathrin Hölzl iz Nemčije.

Hokej Kanadčanom, smuk Cuchu
Na hokejskem turnirju, najprestižnejši disciplini iger, Američani napovedujejo sanjski finale Rusija - Kanada, kjer naj bi slavili igralci iz domovine hokeja. Bron naj bi pripadel Češki. Med posameznimi disciplinami posebno mesto uživa še moški smuk, ki naj bi se končal s švicarskim slavjem: Didier Cuche bo prehitel Kanadčana Manuela Osborne-Paradisa in rojaka Carla Janko.

Nemci pred gostitelji iger
Med državami se bo po napovedi najbolje odrezala Nemčija, kateri se obeta kar 35 odličij, od tega 11 zlatih. Druga bo gostiteljica iger Kanada s 30 medaljami (10 zlatih kolajn), tretja pa bodo ZDA s skupno 27 medaljami in 7 zlatimi odličji. Revija s Cazeneuvojevo napovedjo bo izšla v ponedeljek 8. februarja.

Pred poletnimi igrami je Sports Illustrated Sloveniji napovedal tri medalje: zlato Mitju Petkovški, srebro veslaškemu dvojcu Čop/Špik in bron Primožu Kozmusu. Na koncu je Slovenija na Kitajskem osvojila kar pet medalj, zlato pa je v metu kladiva pripadlo Kozmusu.

AP podobnega mnenja kot SI
Zelo podobna je napoved ameriške agencije Associated Press, ki Sloveniji prav tako napoveduje štiri medalje, ki jih bodo osvojile Majdičeva, Fabjanova in Mazejeva. Razlika v primerjavi z SI-jem je le v tem, da bosta Slovenki v ekipnem šprintu srebrni, Majdičeva pa bo tretje odličje na igrah osvojila v klasičnem maratonu na 30 km, kjer bo druga za Virpi Kuitunen. Črnjanki tudi AP napoveduje srebro, le da bo zaostala za Avstrijko Kathrin Zettel.

Skupno bodo na olimpijskih igrah v 86 različnih disciplinah podelili 258 medalj. Slovenski športniki so dozdaj pod jugoslovansko in slovensko zastavo skupno osvojili osem odličij, od tega tri srebrne in pet bronastih medalj.