Güntherju Hujari slabo vreme povzroča kar nekaj sivih las. V ponedeljek naj bi smuk vendarle izpeljali. Foto: EPA
Güntherju Hujari slabo vreme povzroča kar nekaj sivih las. V ponedeljek naj bi smuk vendarle izpeljali. Foto: EPA
Robbie Dixon
Robbie Dixon je bil na treningih izjemno hiter. Foto: EPA

Kadar ni javnega žrebanja štartnih številk in na olimpijskih igrah ga ni, določijo štartni vrstni red z žrebanjem na tehnični seji. Kanadčani so zato pripravili posebne kamne, na katere so napisali štartne številke. Edina težava je bila, da kamni niso bili povsem enake oblike.

Točkovanje za štartno listo
Štartni vrstni red določijo po ustaljenem protokolu, ki ga vselej nadzoruje glavni sodnik FIS-a Günther Hujara. Žrebajo le prvih 30 štartnih številk, od 30 naprej pa tekmovalci dobijo številke na podlagi njihove uvrstitve v točkovanju za štartno listo. Torej če je Didier Cuche najboljši smukač, je na razpredelnici prvi. Jerman je recimo enajsti in tako naprej.

Pravila žrebanja
Organizatorji imajo dvakrat po 30 kamnov. Najboljših sedem smukačev lahko dobi številke od 16 do 22. Torej, iz ene vreče potegnejo kamen s številko 2. Hujara pove, da je to Michael Walchhofer in potem iz druge vreče povlečejo recimo kamen s številko 17. Tako dobi Avstrijec svojo številko. Smukači, ki so po točkovanju za štartno listo na mestih od 8 do 15, žrebajo številke od 8 do 15. Tekmovalci, ki pa so na mestih od 16 do 30, pa žrebajo številke od 1 do 7 in od 23 do 30.

Prednost prvih štartnih številk
Glede na to, da prevladuje mnenje, da bodo na olimpijskem smuku v veliki prednosti prve številke, si fantje, ki so na mestih od 16 do 30, seveda željo dobiti eno izmed njih. In zdaj nastopi težava. Kanadčani namreč dobro vedo, da je Robbie Dixon v dobri formi in bi lahko z dobro štartno številko celo vzel medaljo. Trenerji so si ogledali kamne in ugotovili, da bi vešča roka na otip lahko zaznala recimo kamen s številko 3 ali 4.

Protest trenerjev
Sledil je upor. Organizatorji so bili šokirani, toda morali so podleči teži argumentov. Hujara je takoj stopil na stran trenerjev in zahteval, da prinesejo kroglice, ki bodo na otip povsem enake. Bilo že pozno in nikjer v Whistlerju ni bilo več mogoče kupiti 60 žogic za namizni tenis. Kanadčani so se znašli v škripcih.

Iznajdljivost Hujare
Na pomoč je priskočil Günther Hujara, ki je v ozadju šotora, v katerem je bila tehnična seja, opazil kup plastenk z vodo. Odločil je, da bodo odprli 60 plastenk, in potem je na pokrovčke s flomastrom dvakrat napisal številke od 1 do 30. Trenerji so njegovo početje budno opazovali in se strinjali, da bo s tem poštenost žreba zagotovljena.

Početje brez končnega učinka
Po tem zapletu so torej le določili štartni vrstni red, ki pa ni imel pravega pomena. Smuk je bil namreč preložen in s tem je propadel tudi izid žreba. Pravila namreč določajo, da je treba po odpovedi znova določiti štartne številke. Na nedeljski seji bodo torej spet žrebali. Vprašanje je samo, ali so Kanadčani že našli kaj drugega od pokrovčkov za plastenke.

Urban Laurenčič

Štartna lista (ponedeljek ob 19.30):    
1 P. JÄRBYN HŠVE
2 H. GRUGGER AVT
5 N. ZRNČIĆ DIM HRV
7 A. ŠPORN SLO
8 B. MILLER ZDA
12 A. JERMAN SLO
13 K. KRÖLL AVT
15 M. SCHEIBER AVT
16 A.-L. SVINDAL NOR
17 M. WALCHHOFER AVT
18 D. DEFAGO ŠVI
19 M. OSBORNE PARADIS KAN
20 C. JANKA ŠVI
21 W. HEEL LIE
22 D. CUCHE ŠVI
33 R. PERKO SLO
40 A. KRIŽAJ SLO