Tone Vogrinec se bo že desetič udeležil olimpijskih iger. V Vancouver bo odšel v nedeljo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tone Vogrinec se bo že desetič udeležil olimpijskih iger. V Vancouver bo odšel v nedeljo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tina Maze
Po sezoni bo morala Smučarska zveza Slovenije najti skupni jezik s Tino Maze in njenim moštvom. Foto: EPA

Osem dni pred olimpijskimi igrami je bil vodja slovenske delegacije gost MMC-jeve spletne klepetalnice. Vogrinec trdi, da je v slovenski odpravi dobro ozračje, boji pa se, da bo igre pokvarilo vreme, saj je Vancouver ob Tihem oceanu, od koder prihajajo mnoge vremenske fronte. In ko smo ravno pri frontah: slovenskim slalomistom svetuje frontalni napad.

Nepotrebno vznemirjanje javnosti
Veliko vprašanj je bilo povezanih s Tino Maze in nenehnimi spori, ki jih ima (seveda zaradi
denarja) njena ekipa s smučarsko zvezo. Se res lahko uresničijo grožnje, da bi Tina začela tekmovati za drugo državo? "Nastop Tine Maze za kakšno drugo državo zaradi pravil Mednarodne smučarske zveze tako rekoč ni mogoč in škoda, da se s tem vznemirja slovensko javnost!"

Spomini na začetke bele simfonije ...
Legendarni Mariborčan, ki je bil najprej tekmovalec, nato trener ter potem še vodja in direktor alpskih reprezentanc, bo že desetič sodeloval na zimskih olimpijskih igrah. Leta 1975, ko je Bojan Križaj postal mladinski svetovni prvak in se je sredi Mayerhofna skopal v vodnjaku, je začutil (poleg tega, da ga zebe), da lahko tudi Slovenci krojimo smučarski vrh. Pet let pozneje je Križaj prvič zmagal in Slovenci smo začeli množično ter evforično spremljati ta šport.

Diplomatsko o sporu s Svetovo
Danes je seveda vse drugače. Vogrinec je na klepetu pojasnil, zakaj so se pred 40 leti mladi Slovenci množično odločali za smučanje, zdaj pa ne več in zakaj akcije Podarim-dobim ni več. Odgovarjal je na očitke, da je čas za popolno prevetritev vodstvene strukture alpskega dela Smučarske zveze Slovenije, branil trenerje in se (resda zelo diplomatsko) lotil tudi spora z Matejo Svet. Znano je namreč, da je slovenska šampionka med drugim tudi zaradi nesoglasij z Vogrincem prezgodaj končala kariero.