Alexander Pointner je prepričan, da ima Simon Ammann zaradi novih vezi prednost pred drugimi skakalci. Foto: EPA
Alexander Pointner je prepričan, da ima Simon Ammann zaradi novih vezi prednost pred drugimi skakalci. Foto: EPA
Simon Ammann
Simon Ammann bo veliki favorit za zlato tudi v soboto. Foto: EPA
Walter Hofer
Walter Hofer je povedal, da so za FIS vezi v skladu s pravili. Foto: MMC RTV SLO

Na četrtkovi seji vodstva je Pointner pojasnil pomisleke in v utemeljitev podal poročilo na osmih straneh. Po njegovem mnenju lahko trikratni olimpijski prvak s temi vezmi leti dlje od tekmecev. "Naša naloga je, da imajo vsi skakalci enake pogoje. Olimpijske igre so na vsaka štiri leta, zato je to zdaj še toliko bolj pomembno," je dejal nekdanji skakalec Pointner, ki ga po slabem nastopu na srednji skakalnici že pošteno skrbi tekma na veliki napravi. Ammann je na treningu in kvalifikacijah vedno pristal v samem izteku skakalnice in zelo težko mu bo odvzeti zlato.

Gratzer in Hofer ne vidita kršenja pravil
Vodstvo avstrijskih smučarskih skakalcev se je odločilo, da bo, če bo "Simi" znova uporabil “sporne” vezi, po prvi seriji sobotne tekme na veliki skakalnici vložilo uradni protest. Predstavnik FIS-a Sepp Gratzer meni, da vezi ne pomenijo kršitve pravil: "V pravilniku ne najdem nobenega člena, ki bi prepovedoval te vezi."

V petek je pregledovalec opreme pri FIS-u Jauko Tormänen na zahtevo švicarske reprezentance še enkrat pregledal vezi in dejal, da so popolnoma ustrezne. "Tormaenen me je informiral, da ni odkril nobenega kršenja pravil. Žirija je sprejela to odločitev, za nas je stvar končana," je dejal direktor tekem v smučarskih skokih Walter Hofer.

Predstavnik švicarske ekipe Gary Furrer je zavrnil vse obtožbe: "Gre celo za nekaj običajnega, da si nekdo običajne vezi rahlo prilagodi. Če bi bil vložen protest, potem bi morali istočasno vložiti še nadaljnjih 20 protestov za vsako modificiranje in spremembo pri vsakem skakalcu.”

"Morgi" in Loitzl priznala, da je "Simi" velemojster
"Mislim, da Pointner nima nič proti meni, a vse skupaj je res neprijetno," je bil kratek Ammann, ki bo v soboto naskakoval še četrto zlato olimpijsko medaljo.

"Simon je v sijajni formi, skače odlično. Jaz se s temi vezmi ne obremenjujem, to naj počnejo drugi," je povedal Thomas Morgenstern, ki bo v soboto branil zlato na veliki skakalnici. V Pragelatu je pred štirimi leti za desetinko ugnal rojaka Andreasa Koflerja. Tudi Wolfgang Loitzl je priznal, da je Ammann res veliki šampion, vezi pa ne vplivajo na dolžino skoka.