Smučarka tekačica Petra Majdič je slejkoprej največji slovenski adut za medaljo v Vancouvru. Foto: Reuters
Smučarka tekačica Petra Majdič je slejkoprej največji slovenski adut za medaljo v Vancouvru. Foto: Reuters
Andrej Jerman
Andrej Jerman je morda v življenjski formi. Jo bo na severnoameriškem snegu zadržal? Foto: EPA
Tina Maze
Tudi Tina Maze bo imela v Vancouvru kar nekaj želez v ognju. Foto: Reuters
Teja Gregorin
Teja Gregorin je presenetila s srebrom na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji. Ji veliki met lahko uspe tudi v Kanadi? Foto: Črt Slavec
OKS potrdil reprezentanco za ZOI

Norme je sicer izpolnilo 41 športnikov, Smučarska zveza Slovenije (SZS) pa je nato predlagala še pet kandidatov brez norme: tekačico na smučeh Alenko Čebašek, alpske smučarje Andreja Križaja, Janeza Jazbeca in Matica Skubeta ter nordijskega kombinatorca Gašperja Berlota. Poleg tega je sankaška zveza v olimpijsko ekipo predlagala še Domna Pociecho, ki je prav tako brez norme. Križaj, Pociecha, Jazbec in Berlot so dobili zadostno podporo, medtem ko bodo o Čebaškovi in Skubetu odločali naknadno.

Vrata ostajajo odprta do 31. januarja
"Določanje olimpijske reprezentance je zelo delikatno. Rad bi, da sprejmemo sklep, da OKS seznama potnikov nikakor ne zapira, vendar moramo že zaradi logistike imenovati reprezentanco. Kdor koli bo do 31. januarja 2010 izpolnil mednarodno normo in normo OKS-ja, bomo o tem naknadno razpravljali," je poudaril predsednik OKS-ja Janez Kocijančič in dodal, da kandidati, ki si bodo uvrstitev priborili naknadno, niso upravičeni do povračila stroškov priprav, ampak morajo te stroške kriti panožne zveze.

Kalan: Merila so strožja kot leta 2006
"Merila OKS-ja za nastop na igrah so veliko strožja kot merila Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), obenem pa so enkrat strožja od norm za zimske igre pred štirimi leti v Torinu. Leta 2006 je bila norma uvrstitev do 30. mesta v svetovnem pokalu, tokrat pa je 16. mesto," je izpostavil Jaro Kalan, direktor SZS-ja.

Čop: Reprezentanca ni potovalna agencija
Veslač Iztok Čop pa je opozoril, da "olimpijska reprezentanca ni potovalna agencija in določena merila vendarle morajo obstati".

Vogrinec: Ekipa ni bila še nikoli tako močna
Vodja reprezentance bo znova Tone Vogrinec: "Že večkrat sem poudaril, da mi je v veliko čast biti vodja te reprezentance za Vancouver. Še nikoli namreč nismo šli na zimske igre s tako močno ekipo in toliko realnimi možnostmi za kolajne. Od Andreja Jermana, Tine Maze, Klemna Bauerja, Teje Gregorin, Roberta Kranjca, Petre Majdič, tudi Vesne Fabjan in Katje Višnar v sprintu, deskarjev Roka Flandra, Roka Marguča in ostalih športnikov - vsi so res vrhunski tekmovalci in prepričan sem, da lahko vsak od njih preseneti, zato se z veseljem odpravljam v Kanado."

SLOVENSKA REPREZENTANCA
Alpsko smučanje:
Aleš Gorza, Andrej Jerman, Rok Perko, Bernard Vajdič, Mitja Valenčič, Andrej Šporn, Mitja Dragšič, Andrej Križaj, Janez Jazbec, Maruša Ferk, Tina Maze, Ana Drev;

Biatlon:
Klemen Bauer, Janez Marič, Peter Dokl, Vasja Rupnik, Teja Gregorin, Andreja Mali, Dijana Ravnikar, Tadeja Brankovič Likozar;

Deskanje na snegu:
Rok Flander, Rok Marguč, Izidor Šušteršič, Žan Košir, Rok Rogelj, Glorija Kotnik, Cilka Sadar;

Nordijska kombinacija:

Mitja Oranič, Gašper Berlot;

Smučarski skoki:
Robert Kranjec, Jernej Damjan, Mitja Mežnar, Peter Prevc, Primož Pikl;

Smučarski tek:
Petra Majdič, Katja Višnar, Vesna Fabjan, Anja Eržen, Barbara Jezeršek;

Skeleton:

Anže Šetina;

Smučanje prostega sloga:
Filip Flisar, Saša Farič;

Umetnostno drsanje:

Gregor Urbas, Teodora Poštič;

Sankanje:
Domen Pociecha.

OKS potrdil reprezentanco za ZOI