Kanadčani so lahko z nastopi svojih športnikov več kot zadovoljni. Foto: EPA
Kanadčani so lahko z nastopi svojih športnikov več kot zadovoljni. Foto: EPA

Še vedno pa številka ni dosegla gledanosti odprtja iger v Vancouvru. Le to je pred male zaslone prikovalo 13,6 milijona Kanadčanov, kar je bil najbolj gledan dogodek kanadske televizije nasploh.

Še nekaj zanimivosti:
- 14 zlatih medalj Kanade je največ, kar jih je osvojila posamezna držav na enih zimskih olimpijskih igrah.

- ZDA je s 37 odličji postavila rekord po osvojenih odličjih na enih zimskih olimpijskih igrah. Prej je bil rekord v lasti Nemčije, ki je v Salt lake Cityju 2002 osvojila 36 kolajn.

- Biatlonka Tora Berger je z olimpijskim naslovom na 15 kilometrov osvojila 100. zlato medaljo za Norveško, ki je prva prišla do tega mejnika.

- Hitrostni drsalec na kratkih progah Apolo Anton Ohno je na olimpijskih igrah osvojil osmo odličje in postal rekorder po osvojenih medaljah za ZDA. Prehitel je Bonnie Blair, ki je v hitrostnem drsanju osvojila sedem kolajn.

- Teemu Selanne je postal najboljši strelec olimpijskih turnirjev vseh časov. 39-letnik je skupaj dosegel 20 golov in 17 podaj.

- Nicolien Sauerbreij je z naslovom olimpijske prvakinje v deskarskem paralelnem velesalomu Nizozemski priborila prvo zlato odličje v zgodovini, ki ni iz hitrostnega ali umetnostnega drsanja.

- Alexandre Bilodeau je Kanadi prinesel prvo zlato odličje na domačih zimskih olimpijskih igrah. Kanadčani so ostali brez zlata na poletnih igrah v Montrealu 1976 in zimskih v Calgaryju 1988.

- Nemčija je edina država, ki je v Vancouvru osvajala odličja vsak tekmovalni dan.

- Stroški iger so bili 1,75 milijarde kanadskih dolarjev + 900 milijonov, ki jih je dala vlada za zagotavljanje varnosti.