Mednarodni olimpijski komite je pod silovitim pritiskom. Foto: EPA
Mednarodni olimpijski komite je pod silovitim pritiskom. Foto: EPA

Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) podpira odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) v iskanju najprimernejšega scenarija za izvedbo olimpijskih ter paraolimpijskih iger v Tokiu, bodisi v prvotnem bodisi prestavljenem terminu.

MOK je tako prvič natančneje določil časovno obdobje za odločanje o usodi letošnjega največjega poletnega dogodka. MOK se je zaradi vse večjih kritik na stališče, da priprave na veledogodek v Tokiu potekajo po načrtih, sešel na izredni videokonferenci. Na njej so se pogovarjali o rezervnih scenarijih za OI, ki bi se morale začeti 24. julija in trajati do 9. avgusta.

Poudarili so, da so na Japonskem razmere boljše kot drugod po svetu, a razumejo organizatorje, da želijo zagotoviti kar najboljšo zaščito javnega zdravja. So pa dodali, da ne morejo prezreti razmer v državah članicah, kjer je izbruh bolezni covid-19 zahteval številne žrtve.

Preučili bodo koledarje, prenočitve in spored
MOK dodaja, da se morajo v naslednjih tednih spoprijeti s številnimi izzivi, med katerimi so preučevanje zakupljenih prenočitev tako zvez kot navijačev, koledarji ter tekmovalni spored 33 športov, v katerih bodo tekmovali na OI, ter morebitna sprememba prizorišč, ki zaradi zdajšnjih razmer niso več primerna za tekmovanja.

"MOK bo v sodelovanju z organizacijskim komitejem, japonskimi oblastmi in mestnimi oblastmi v Tokiu začel podrobne analize različnih scenarijev zaradi neprestanih sprememb zdravstvenih razmer v svetu. Prepričani smo, da bomo v roku štirih tednov končali razprave in sprejeli najboljšo odločitev," so sporočili v izjavi za javnost.

Ameriški športniki za preložitev
Medtem skoraj tri četrtine od 300 ameriških športnikov, ki so sodelovali na virtualni konferenci z ameriškimi olimpijskimi uradniki, podpira preložitev olimpijskih iger v Tokiu, poroča USA Today. Anketa je sledila številnim pozivom k preložitvi iger zaradi pandemije koronavirusa, 70 odstotkov anketirancev odlog podpira, 23 odstotkov pa meni, da je odločitev odvisna od posledic takšne poteze.

Skoraj četrtina športnikov – v ameriški delegaciji za Tokio jih bo več kot 600 – se je izrekla, da mora biti končna odločitev znana do 15. aprila, medtem ko jih je 18 odstotkov izrazilo željo, da se MOK izreče takoj.

Nemški športniki po svoji želji
Nemški olimpijski komite je danes v izjavi za javnost sporočil, da se bodo športniki pod njihovim okriljem sami odločili, ali želijo nastopiti na olimpijskih igrah v Tokiu, če bodo na sporedu med 24. julijem in 9. avgustom.

Tudi v Sloveniji za drug termin
Med drugim se je ta teden oglasil tudi Olimpijski komite Slovenije. Predsednik Bogdan Gabrovec je odločno dejal, da ne razume, zakaj MOK odlaša s svojo odločitvijo o prestavljenih igrah, kmalu pa so sledili tudi pozivi z nekaterih drugih nacionalnih olimpijskih komitejev in številnih zvez.