Na olimpijski ogenj je množica čakala več ur. Foto: Reuters
Na olimpijski ogenj je množica čakala več ur. Foto: Reuters

Po poročanju tamkajšnjih medijev so nekateri stali skupaj v 500-metrski koloni več ur. Večina jih je nosila obrazne maske. "Čakala sem tri ure, toda pogled na olimpijski ogenj je bil zelo ohrabrujoč," je za javno televizijo NHK dejala 70-letna ženska.

MOK pozval olimpijske komiteje

Mednarodni olimpijski komite je nacionalne olimpijske komiteje pozval, naj odgovorijo, kako pandemija koronavirusa vpliva na priprave športnikov na letošnje olimpijske igre, ki bi morale biti med 24. julijem in 9. avgustom. Vrsti se namreč vse več pozivov za prestavitev iger, med njimi so bili prvi iz Slovenije, Norveške in Brazilije.

Nemški olimpijski komite (DOSB) je danes v izjavi za javnost sporočil, da se bodo športniki pod njihovim okriljem sami odločili, ali želijo nastopiti na olimpijskih igrah.

Območje v Mijagiju so izbrali z geslom "olimpijsko okrevanje" zaradi potresa, ki je sprožil cunami in jedrsko katastrofo v elektrarni Fukušimama, zaradi katere je veliko ljudi umrlo in bilo razseljenih. Lokalne oblasti so sicer pred tem napovedale, da bi lahko odpovedale dogodek, če bi stvari ušle nadzoru.

Olimpijska plamenica je 20. marca začela 121-dnevno potovanje po Japonski. Štafeta bo sicer zaradi preprečevanja širjenja okužb z novim koronavirusom močno okrnjena. Organizatorji so sporočili, da bodo glavno skrb namenili zdravju nosilcev plamenice, hkrati pa so pozvali gledalce ob poti, da se ne zbirajo v večjih skupinah.

Olimpijske igre bi se morale začeti 24. julija, vendar je njihova izvedba zaradi epidemije koronavirusa iz dneva v dan bolj vprašljiva v predvidenem terminu. V zadnjem obdobju se namreč kljub zatrjevanju japonskih oblasti in organizatorjev ter Mednarodnega olimpijskega komiteja, da bodo skušali igre izvesti, vrstijo pozivi k prestavitvi iz različnih držav.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes zavrnila možnost, da bi odločila o izvedbi poletnih olimpijskih iger v Tokiu. Gre za odločitev, ki jo morajo sprejeti pristojne vlade in športne organizacije, so sporočili iz svetovne organizacije.

Na Japonskem je po uradnih podatkih okuženih več kot tisoč ljudi.