Ronnie O'Sullivan je vsekakor razred zase v snookerju, a njegovo življenje je tudi zunaj dvoran zelo burno. Veliko vprašanje je, kako se bo nadaljevala njegova kariera. Foto: EPA
Ronnie O'Sullivan je vsekakor razred zase v snookerju, a njegovo življenje je tudi zunaj dvoran zelo burno. Veliko vprašanje je, kako se bo nadaljevala njegova kariera. Foto: EPA
Ronnie O'Sullivan
Ronnie O'Sullivan se je veselil tretjega naslova svetovnega prvaka. V Sheffiedu je vsem tekmecem odčital pravo lekcijo. Foto: EPA
Ronnie O'Sullivan
Ronnie O'Sullivan je že v osmini finala dosegel najvišjih mogočih 147 točk. Foto: EPA
Ali Carter
Ali Carter je že z uvrstitvijo v finale dosegel uspeh kariere. Foto: EPA

V finalnem obračunu je z 18:8 premagal senzacionalnega finalista Alija Carterja. 32-letni O’Sullivan je najtežji del naloge opravil v polfinalu, ko je z neverjetnih 17:6 izločil sedemkratnega svetovnega prvaka Stephena Hendryja. Finale ni navdušil razprodane dvorane Crucible v Sheffieldu, saj Carter ni bil dostojen tekmec.

V Sheffieldu krona na izjemno sezono
”The Rocket” je decembra že dvignil pokal na drugem najuglednejšem tekmovanju, na OP-ju Velike Britanije v Telfordu, poleg tega pa je postal še prvi igralec sveta za sezono 2007/08. Le Hendry, Steve Davis in Mark Williams se lahko pohvalijo z izjemnim trojčkom v isti sezoni. Vseh 17 dni tekmovanja v Sheffieldu je bil za razred boljši od tekmecev in niti enkrat ni zašel v napeto končnico. V osmini finala je proti dvakratnemu svetovnemu prvaku Williamsu (13:7) dosegel t. i. maskimum oz. 147 točk (15 rdečih krogel, 15 črnih in še šest preostalih barv). To je prava redkost v snookerju in zmorejo jo le največji mojstri te igre. Uspelo mu je nanizati 12 zaporednih serij prek 100 točk (t. i. century), kar je prav tako impresivno.

Tudi “streaker” ga ni spravil s tira
O’Sullivan si je že v nedeljo po dveh serijah priigral ogromno prednost (11:5) in mnogi strokovnjaki so napovedovali, da bo v ponedeljek vsega hitro konec. Carterju je še uspelo podaljšati finale na ponedeljkov večer. V zadnjih dveh letih sta se finalna obračuna zavlekla krepko čez polnoč, Ronnie pa je hitro osvojil še dve igri in vsega je bilo konec malo po pol deseti zvečer. Zmotil ga ni niti “streaker”, ki je obiskal legendarno dvorano Crucible, kjer se SP odvija vse od leta 1977. Nagec se je ulegel pod mizo in začetek odločilne večerne serije se je zavlekel za nekaj minut.

V finalu igra ni bila na najvišji ravni
"Zelo sem srečen, da sem zmagal, saj je bilo kar naporno. Ko sem si priigral veliko prednost, je bilo težko zadržati visoko koncentracijo. Kar predstavljal sem si, kaj bi se zgodilo, če bi zapravil vodstvo. Včasih je celo bolje, če je dvoboj malce bolj izenačen,” je v uvodu povedal pravi genij snookerja.

”V vsakem dvoboju sem imel svoje trenutke, ko sem nanizal nekaj iger zapored in mi je uspelo streti odpor tekmeca. Na svetovnem prvenstvu je nemogoče ves čas igrati na najvišji ravni. Žal z Alijem nisva prikazala najboljše igre. V finalu se je težko zbrati, 1.000 gledalcev ti diha za vrat, težko se je zbrati, a tako je ozračje v Cruciblu,” se je v svojem slogu pošalil Ronnie, ki ima zdaj že 20 zmag na uglednih turnirjih, ki štejejo za svetovno lestvico.

Prijatelja še iz najstinških let
“Na koncu sem si pošteno oddahnil. V polfinalu sem res igral precej bolje kot v finalu. Z Alijem se poznava že dolga leta. V najstniških letih sva skupaj trenirala in med nama ni skrivnosti, igro nasprotnika poznava do potankosti. Vsi so pričakovali, da ga bom odpihnil z mize, vendar on ni prišel do finala po naključju,” je dodal O’Sullivan, ki je dobil vseh devet medsebojnih dvobojev s Carterjem.

Carter ima za seboj sanjska dva tedna
"Razočaran sem, ker bi v finalu lahko igral precej bolje. Poskušal sem na vse pretege, a preprosto ni šlo. Ronnie je igral odlično, posebno se je izkazal v taktični igri, kar po navadi ni njegova najmočnejša točka. Dal mi je nekaj piložnosti, ki pa jih nisem znal izkoristiti. Naredil sem vse preveč napak,” je bil malce zagrenjen Carter, ki je v osmini finala v velikem slogu izločil prvaka iz leta 2005 Shauna Murphyja (13:4). V četrtfinalu je 28-letniku iz Tiptreeja uspel prvi maksimum v karieri proti Petru Ebdonu (13:9), v polfinalu pa je po trilerju izločil še Joeja Perryja (17:15). Uspeh kariere bo še toliko slajši, ko bo pogledal bančni račun, na katerem se bo kmalu "zasvetilo" novih 203.500 britanskih funtov.

V videoposnetku desno si oglejte oba maksimuma

Se bo muhasti Ronnie sploh še vrnil?
”Zdaj sem najboljši igralec sveta, zmagal sem na OP-ju Velike Britanije in tudi na svetovnem prvenstvu. Morda se bom poleti premislil in si vzel nekaj odmora! Vedno se je lepo posloviti na vrhuncu kariere. Upam, da to ni moj zadnji naslov. Res je, da imam včasih največje težave kar sam s sabo,” je kar malce prestrašil svoje številne navijače. Desni žep je okrepil s 328.000 britanskimi funti. 147.000 si jih je razdelil s Carterjem, saj sta oba dosegla maksimum, 250.000 funtov pa je nagrada za naslov svetovnega prvaka.

Ekspresni maksimum pred 11 leti
To je bil njegov tretji naslov, najboljši je bil že leta 2001, ko je ugnal Johna Higginsa (18:14), in leta 2004, ko je z 18:8 odpravil Graema Dotta. Tudi v vseh vmesnih letih je veljal za velikega favorita, vendar se mu je vedno zataknilo. Nase je opozoril že pred 11 leti, ko je v 1. krogu proti Marku Pricu dosegel najvišjih mogočih 147 točk v petih minutah in 20 sekundah, kar pomeni, da je vsakih devet sekund pospravil eno kroglo.

Še vedno nestrpno čaka, da izpustijo očeta
Ronnie, ki je na mizi perfekcionist, še vedno živi zunaj aren precej burno življenje. Večkrat rad pregloboko pogleda v kozarec. Njegov oče Ronald John, ki je lastnik verige erotičnih trgovin v Sohu, zaradi umora v ječi sedi že 15 let. Prav njemu je Ronnie posvetil zmago, oče pa mora odslužiti še dve leti.

Ponosen je na svojo družino
Na podelitvi pokala je bila znova tudi njegova prikupna življenska sopotnica Jo Langley, zraven pa sta bila tudi hčerka Lilly in sin Roonie, ki bo junija dopolnil eno leto. Tekmeci se že šalijo, kaj bo šele, če bo šel Ronnie po njegovih stopinjah. Snooker bi lahko dobil pravo dinastijo O’Sullivan.

Aleš Golob