John Higgins je po devetih letih znova postal svetovni prvak. Foto: EPA
John Higgins je po devetih letih znova postal svetovni prvak. Foto: EPA
Mark Selby
Marku Selbyju ni uspel popoln preobrat. Foto: EPA

Prvi dan finala je vse kazalo na gladko zmago izkušenega Škota, ki je vodil že z 12:4, v ponedeljek po so gledalci v legendarni dvorani Crucible v Sheffieldu uživali v izjemni vrnitvi 23-letnega Selbyja. Higginsu je ob 0.55 po angleškem času le uspelo zmagati z 18:13 in se vpisati med elito petih igralcev snookerja, ki so v Sheffieldu vsaj dvakrat dvignili najdragocenejši pokal.

Selby je imel precej težjo pot do finala
Prav zanimivo, da sta se oba finalista lani pomerila že v 1. krogu. Selby je presenetljivo izločil Higginsa z 10:4. ''Šaljivec'' iz Leicestra je letos prehodil trnovo pot do velikega finala. Najprej je moral že marca odigrati kvalifikacijski dvoboj, z 10:6 je premagal Rickyja Waldna. V 1. krogu je bil z 10:7 boljši od Stephena Leeja, potem pa je v osmini finala s 13:8 šokiral lanskega finalista Petra Ebdona. Sledila sta dva trilerja. Alija Carterja je ugnal s 13:12, proti prvaku iz leta 2005 Shawnu Murphyju pa se je vrnil iz povsem izgubljenega položaja. Pri izidu 14:16 je odigral tri sanjske igre in se uvrstil v finale. Higgins je svojo največjo zmago dosegel v četrtfinalu, ko je izločil prvega favorita Ronnieja O'Sullivana s 13:9.

Higgins si je priigral veliko prednost
Finale se je začel v nedeljo popoldne. Higgins je veljal za nespornega favorita, v 15-letni profesionalni karieri je odigral ogromno velikih dvobojev, leta 1998 pa je prvič postal svetovni prvak. 31-letni Škot je začel bolje (2:0), a se je Selby ekspresno vrnil in celo povedel s 3:2. V nadaljevanju prvega dne se je začela poznati utrujenost pri Selbyju, ki je v četrtfinalu in polfinalu odigral maratonska dvoboja pozno v noč. Higgins je dobil sedem iger zaporedoma in po prvem dnevu je vse kazalo na hiter konec (12:4).

Nov dan prinesel obrnjeno sliko
V ponedeljek je prišel Selby v areno povsem prerojen. Praznil je mizo kot za šalo, Higgins pa je z dolgim obrazom obsedel na stolu. Popoldanski del se je končal s 6:0 za Selbyja, ki je imel smolo, da se je igra zaradi taktičnega boja preveč zavlekla in organizatorji so morali zadnji dve igri prestaviti v večerni odločilni del.

Zadnje štiri igre je čaral
Priljubljenemu ''Čarovniku iz Wishawa'' se je le uspelo zbrati. Odločitev je padla v 29. igri, ko je Selby zgrešil zahtevni udarec na roza žogi in Higgins je s 57 zaporednimi točkami povedel s 16:13, potem pa je dobil zalet in še zadnji dve igri. ''Ko se je Mark približal na 14:13, sem že pomislil, da je vse izgubljeno. Zadnje štiri igre sem odigral sanjsko. Pod takim pritiskom mi je uspelo odigrati brezhibno. Pred devetimi leti nisem mogel skriti solz, tokrat sem bolj miren. Komaj čakam, da si privoščim kozarec šampanjca,'' je bil navdušen Higgins, ki je pohvalil tekmeca: ''Že lani me je premagal. Prepričan sem, da je on prihodnji svetovni prvak.'' Pred fotografske objektive je po koncu dvoboja povabil tudi ženo in šestletnega sina Piercea, ki kar ni mogel verjeti, da je njegov očka dvignil najdragocenejši pokal v snookerju.

John je zdaj član izbrane druščine
Novi svetovni prvak bo v žep pospravil 220.000 britanskih funtov, tretjič v karieri pa je tudi prvi igralec sveta ob koncu sezone. ''Biti v družbi Marka Williamsa in Ronnieja O'Sullivana je res lepo,'' je še povedal Higgins, ki se je pridružil obema šampionoma s po dvema lovorikama. Stephen Hendry, ki je letos izpadel že v osmini finala, jih ima sedem, Steve Davis pa šest. Slednji je pri 50 letih še vedno uvrščen med najboljših 16 igralcev sveta.

Mark je iz šampionskega testa
Higgins je dobil že 18 velikih turnirjev, Selby pa je bil šele prvič v finalu. "Po polfinalu sem bil popolnoma izčrpan. V nedeljo mi ni šlo prav nič od rok. Po zaostanku s 4:12 sem mislil, da je že vsega konec, a sem se vrnil na 10:12 in takrat sem verjel v zmago. Na koncu se mi ni izšlo, a verjamem, da bom še zaigral v finalu. Pred 18 meseci nisem znal zadeti najlažje žoge in moja kariera je bila v popolnem zatonu, danes pa sem igral v finalu svetovnega prvenstva,'' je dejal Selby in požel gromozanski aplavz razprodane dvorane, ki sicer sprejme manj kot 1.000 gledalcev. Občinstvo sedi zelo blizu mizi in atmosfera je zares pristna, zato so se tudi odločili, da ne bodo spreminjali prizorišča SP-ja, ki v Cruciblu poteka že vse od leta 1977.

Aleš Golob