Aaron Peirsol ni skrival navdušenja nad rekordom. Foto: EPA
Aaron Peirsol ni skrival navdušenja nad rekordom. Foto: EPA
Leisel Jones
Leisel Jones med plavanjem k zlati medalji. Foto: EPA
Zmagovalna trojka
Nosilke medalj na 100 m prosto: Metella, Henry in Coughlin. Foto: EPA

Olimpijski prvak Peirsol je z velikim naskokom dobil preizkušnjo na 200 m hrbtno. Ura se je ustavila pri 1:54,66, s čimer je prejšnjo svojo najboljšo znamko popravil za 8 stotink sekunde. Za Peirsola je to že drugo zlato, saj je bil najboljši že na pol krajši razdalji. Američan je v tej disciplini slavil že leta 2001 in 2003.

prsnem slogu, pa je kar s štirimi sekundami prednosti zmagala Avstralka Leisel Jones. Čas 2:21,72 je kar za 72 stotink boljši od prejšnjega rekorda Američanke Amande Beard. Tudi za Jonesovo je to po 100 m prsno že druga zlata medalja na tem prvenstvu. Srebro je osvojila Nemka Anne Poleska z več kot štirimi sekundami zaostanka.

V moški konkurenci je v isti disciplini zmagal Američan Brendan Hansen (2:09,85), ki se je z zlatom okitil tudi na 100 m prsno. Domače navijače je s srebrom razveselil Michael Brown, bron pa je šel z Genkijem Imamuro na Japonsko.

Olimpijska prvakinja Jodie Henry je postala prva Avstralka s svetovnim naslovom na 100 m prosto (54,18). 21-letnica je bila zlata že s štafeto 4 x 100 m. Srebro sta si razdelili Francozinja Malia Metella in Američanka Natalie Coughlin (54,74).

Štafeta 4 x 200 m prosto je pripadla ZDA v postavi Michael Phelps, Ryan Lochte, Peter Vanderkaay in Klete Keller. Drugi so bili Kanadčani, tretji pa Avstralci. Phelps je v Montrealu osvojil že četrto zlato.