Jade Edmistone se je takole razveselila zlate kolajne in svetovnega rekorda. Foto: EPA
Jade Edmistone se je takole razveselila zlate kolajne in svetovnega rekorda. Foto: EPA
Grant Hackett
Grant Hackett - štirikratni svetovni prvak na 1.500 metrov prosto. Foto: EPA
Lisbeth Lenton
Uspeha Lisbeth Lenton se je razveselila vsa avstralska reprezentanca. Foto: EPA
Aristeidis Grigoriadis
Aristeidis Grigoriadis z edino zlato kolajno za Grčijo v Montrealu. Foto: EPA

Zadnjo najboljšo znamko na svetu je na 50 metrov prsno postavila Avstralka Jade Edmistone (30,45), ki je za štiri desetinke sekunde ugnala rekorderko na dvakrat daljši razdalji Američanko Jessico Hardy.

Edmistoneova, ki je v polfinalu plavala nov rekord svetovnih prvenstev (30,61), je za 12 stotink popravila svetovni rekord Britanke Zoe Baker (tokrat peta), dosežen na igrah Commonwealtha pred tremi leti v Manchestru.

Hackett je na 1.500 metrov potrdil, da je najboljši dolgoprogaš v prostem slogu. Postal prvi plavalec v zgodovini, ki je v eni disciplini zmagal na štirih svetovnih prvenstvih in prvi s sedmimi posamičnimi naslovi svetovnega prvaka. Avstralski veteran je v Montrealu slavil že na 400 in 800 metrov prosto. Drugi je bil Američan Larsen Jensen, premoč Hacketta pa je doživel že na 800 metrov, ko je bil prav tako srebrn.

Phelps si je tretjo štafetno zlato kolajno priplaval na 4 x 100 metrov mešano, kljub temu da v finalu sploh ni nastopil. Za odličje je bilo dovolj, da je plaval v dopoldanskih kvalifikacijah.

Zelo zadovoljni prvenstvo zapuščajo tudi Laszlo Cseh, Lisbeth Lenton in Katie Hoff. Madžar je po srebru na 200 metrov mešano (za Phelpsom) in bronu na 100 metrov hrbtno osvojil še naslov svetovnega prvaka na 400 metrov mešano in tako odhaja iz Montreala s kompletom odličij. Bronasti Tunizijec Osama Mellouli je le za stotinko prehitel Italijana Alessia Boggiatta.

Lentonova je na 50 metrov prosto kronala odlične nastope v Kanadi s tretjo zlato (4 x 100 metov prosto in 4 x 100 metrov mešano) in skupno peto kolajno (2. na 100 metrov delfin in 4 x 200 metrov prosto). Tretjeuvrščena iz polfinala je pospešila v zadnjih 20 metrih in suvereno zmagala.

16-letna Hoffova, ki je postala svetovna prvakinja že na pol krajši razdalji, je na 400 metrov mešano za tri stotinke sekunde izboljšala 23 let star rekord svetovnih prvenstev Petre Schneider.

Na 50 metrov hrbtno je Grčiji prvo zlato v Montrealu priplaval Aristeidis Grigoriadis. Poleg njega so za medaljo (bronasto) gostiteljice lanskih olimpijskih iger poskrbeli le še vaterpolisti. Za svetovnim rekordom Nemca Thomasa Ruppratha, ki je bil tokrat šele šesti, je Grigoriadis zaostal le 15 stotink sekunde.

Prihodnje svetovno prvenstvo bo od 18. marca do 1. aprila leta 2007 v avstralskem Melbournu.