Zmagoslavje Iana Crockerja. Foto: EPA
Zmagoslavje Iana Crockerja. Foto: EPA
Zmagovalna trojka šprinta
Nosilci medalj na 50 m prosto: Kizierowski, Schoeman in Draganja. Foto: EPA
Danni Miatke
Danni Miatke ni mogla verjeti, da je svetovna prvakinja. Foto: EPA

Američan Ian Crocker je s svetovnim rekordom 50,40 pometel s konkurenco na 100 m delfin na plavalnem svetovnem prvenstvu v Montrealu.

Crocker je svojo prejšnjo najboljšo znamko popravil za 36 stotink. Drugouvrščenega rojaka Michaela Phelpsa je ugnal za več kot sekundo in se mu lepo maščeval za poraz na olimpijskih igrah v Atenah.

Slednji ne more več osvojiti rekordnih šestih zlatih medalj na enem prvenstvu, kar je uspelo Avstralcu Ianu Thorpu. Trenutno je pri štirih, zadnji dan pa bo nastopil le še v eni disciplini.

Južnoafičan Roland Schoeman je dobil šprintersko preizkušnjo 50 m prosto. Čas 21,69 je rekord svetovnih prvenstev in drugi najboljši izid vseh časov. Svetovni rekord Aleksandra Popova pa je zgrešil za 5 stotink sekunde. Za Južnoafričana je to po zlatu na 50 m delfin in srebru na 100 m prosto tretja medalja v Montrealu. Hrvat Duje Draganja je s srebrom ponovil uspeh z OI.

21-letna Kirsty Coventry iz Zimbabveja je na 200 m hrbtno vodila od začetka do konca in zanesljivo prišla do druge zlate medalje na prvenstvu. Poleg zlata na 100 m hrbtno je bila na 200 m mešano srebrna. Srebro je šlo z Margaret Hölzer v Nemčijo, bron pa z Reiko Nakamuro na Japonsko.

Na 50 m delfin je 17-letna Avstralka Danni Miatke osvojila prvi naslov svetovne prvakinje. Svetovna rekorderka Švedinja Anna-Karin Kammerling se je morala zadovoljiti s srebrom. Tretja je bila še ena Švedinja Theresa Alshammar.

Američanka Kate Ziegler je potrdila, da je najboljša "dolgoprogašica". Zlatu na 1.500 m prosto je dodala še najžlahtnejše odličje na 800 m prosto. Kanadske navijače je razveselila srebrna Brittany Reimer, japonske pa bronasta Ai Šibata.

Mešana štafeta 4 x 100 m je zanesljivo pripadla Avstralkam, ki so s časom 3:57,47 postavile rekord svetovnih prvenstev. Srebro in bron gresta v ZDA in Nemčijo.