V središču dogajanja v Izmirju so tekmovanja v atletiki. Foto: EPA
V središču dogajanja v Izmirju so tekmovanja v atletiki. Foto: EPA

Na atletskem stadionu smo videli šest slovenskih nastopov. Dopoldan je v kvalifikacijah meta diska nastopila Mojca Črnigoj, ki ni bila najbolj razpoložena in je disk zalučala le 45 metrov in 90 centimetrov. Nato se je v teku na 200 metrov Kristina Žumer uvrstila v četrtfinale, popoldan tekla 24,22 in osvojila končno 17. mesto.

V kvalifikacijah skoka v daljino smo imeli dva predstavnika. Nihče sicer ni preskočil 775 cm, kolikor je znašala kvalifikacijska norma, vendar pa tudi njuni tekmeci niso bili preveč razpoloženi. Tako je 755 cm Fridriha zadostovalo za sedmo mesto in preboj v četrtkov finale. Jan Žumer je zmogel 10 cm manj in končal tekmovanje na 14. mestu.

V skoku s palico sta nastopili Teja Melink, ki je zmogla 4 metre, tako kot v
Helsinkih ter osvojila sedmo mesto. Z osebnim rekordom 4,3 m bi bila celo zmagovalka. Nina Vezjak, ki je na Univerziadi sklenila svojo športno pot, je z nekaj več popravami prav tako preskočila 4 metre in se z 12. mestom poslovila od vrhunske atletike. V teku na 3.000 metrov z zaprekami je Cene Šubic z 9:04,64 osvojil 10. mesto.

Košarka
Slovenske košarkarice so v boju s Kanado še enkrat poskrbele za nekaj sivih las trenerja Borisa Zrinskega. Čeprav so imele tekmo že dobljeno, v tretji četrtini so vodile že 11 točk, pa so 5 minut pred koncem tekme povedle Kanadčanke. Sledila je živčna končnica, k sreči pa se ni ponovila prva tekma turnirja z Avstralijo. Zmaga z 49:48 (38:33) pomeni, da se bodo v petek borile s Čehinjami za končno 9. mesto. Največ točk, 14, je dosegla dosegla Sandra Piršič.

Plavanje
Plavalni spored se je končal z dvema slovenskima nastopoma. Miha Koren
je bil na 50 m prsno 24. s časom 29,42, Nina Sovinek pa 29. na 50 m prosto
(27,29). Čeprav svetovnih športnih iger študentov še ni konec pa lahko že trdimo, da je za edino kolajno v Izmirju ponovno poskrbelo slovensko plavanje - Blaž Medvešek, varovanec trenerja Dmitrija Manceviča, je bil že v petek prvi na 200 m hrbtno.

Jadranje
Končno je tudi za jadralci uspešen dan. Najbolj se je odrezal Rok Puvar (laser standard), ki je bil 5. in 9., tako da se je v skupnem seštevku povzpel na 16. mesto po šestih regatah. Veliko slabše je jadral Jernej Markič (23., 24.), ki je zdaj 21. Mojca Zagernik je v razredu laser radial zdaj 16., potem ko je bila 11. in 17.