Med potniki na olimpijske igre bo tudi Kaja Kajzer, ki je v Abu Dabiju zaradi poškodbe ni. Foto: Reuters
Med potniki na olimpijske igre bo tudi Kaja Kajzer, ki je v Abu Dabiju zaradi poškodbe ni. Foto: Reuters

Pred 12. leti je na olimpijski tatami stopila osmerica, v kateri je bila najuspešnejša Urška Žolnir, ki je osvojila naslov olimpijske prvakinje in kot prva slovenska športnica tudi slišala Zdravljico na največjem športnem tekmovanju. Prav Žolnir je pred tem v Atenah tudi osvojila prvo olimpijsko odličje za slovenski judo. In od tedaj so se judoisti z vseh iger vračali z vsaj enim odličjem. Pred tokratno odpravo judoistov v Pariz bo tako kar zahtevna naloga, da ne prekinejo tega niza.

Že lep čas pa je jasno, da naših borcev pod Eifflovim stolpom osem zagotovo ne bo. Še na začetku tega leta smo se spogledovali s sedmimi potniki, vse bolj pa je realno, da jih več kot pet ne bo in prvič bodo očitno v judoističnem delu odprave le zastopnice v ženskem delu olimpijskega tekmovanja.

Tu seveda pogled seže daleč nazaj, saj bi ob uspehih slovenskih judoistk marsikdo takoj pomislil, da so bile vedno prav one številčno bolj zastopane kot njihovi moški kolegi. Pa to še zdaleč ne velja. Šele za Pariz, kot pravim, bodo prvič prav vse zastopnice ženskega spola. Ob tem si močno želim, da se Enej Marinič vrne na seznam olimpijskih potnikov po četrtkovi tekmi na svetovnem prvenstvu tukaj v Združenih arabskih emiratih, kjer, denimo, nikjer, ampak res nikjer, ni zaslediti, kako uspešno nastopa Tadej Pogačar v dresu Emiratov na kolesarski Dirki po Italiji. Je pa res, da spremljam le medije, ki so nam na voljo v angleškem jeziku. Bi pa zagotovo znal razbrati tudi morebitno fotografijo iz italijanskih Alp, podpisano v arabščini.

Naj se vrnem k judu. V četrtek, ko bo prvenstvo tu zaključeno, bodo prej kot ne znani tudi udeleženci iger v Parizu. Vsaj večina med njimi. Za redke spremembe bodo poskrbele še tekme na nižji ravni tekmovanja in morebitne poškodbe. Ko je kot prvi judoist na olimpijske igre med Slovenci v Münchnu pred več kot pol stoletja zakoračil Stanko Topolčnik, si najbrž ni mislil, da bo toliko let pozneje prav njegova športna panoga med najuspešnejšimi pri nas na velikih tekmovanjih. Tudi na olimpijskih igrah.

S stalnostjo kolajne na petih igrah zapored se trenutno ne more pohvaliti prav nihče v našem športnem okolju. Morda za Pariz tako izstopajoče tekmovalke, kot sta bili že omenjena Urška Žolnir ali pa Tina Trstenjak, res nimamo, ampak judo je disciplina, kjer je veliko nepredvidljivega. Tudi prva slovenska olimpijska medalja je bila taka, saj je bila Urška Žolnir že na dopustu, ko je izvedela, da gre v Atene, kjer je nenadejano priložnost tudi takoj zgrabila.