Stockholm. Foto: Pixabay
Stockholm. Foto: Pixabay

Švedska se je doslej že osemkrat neuspešno potegovala za ZOI, vključno z izvedbo 2026, ki jo je prejelo Milano-Cortina d'Ampezzo. Stockholm je sicer leta 1912 organiziral poletne olimpijske igre.

"Naša predhodna študija kaže, da ima Švedska priložnost, znanje in voljo, da gosti zimske igre leta 2030," je v izjavi dejal predsednik švedskega olimpijskega komiteja Hans von Uthmann. Mednarodni olimpijski komite (Mok) bi moral letos na svojem rednem letnem zasedanju v Mumbaiju razglasiti gostitelja leta 2030, vendar je odločitev preložil do iger v Parizu prihodnje leto, navajajoč pomisleke glede podnebnih sprememb.

Japonsko mesto Saporo, ki je gostilo zimske igre leta 1972, je veljalo za favorita, a je svojo kandidaturo preložilo zaradi naraščajočega korupcijskega škandala v zvezi z olimpijskimi igrami v Tokiu 2020.

Salt Lake City, ki je gostil zimske olimpijske igre leta 2002, je še vedno možen kandidat, vendar je izrazil prednost za izvedbo leta 2034 zaradi poletnih iger leta 2028, ki bodo v Los Angelesu. Mok je dejal, da bi lahko istočasno dodelil mesta gostitelja v letih 2030 in 2034, da bi ustvaril stabilnost za zimske igre in da bi izmenjeval pravice gostovanja "med določeno skupino mest in regij", saj se sooča z vse manjšim številom potencialnih kandidatov, najava hrvaška tiskovna agencija Hina.