Nairo Quintana med vzpenjanjem na Col du Granon med 11. etapo. Na njej je zasedel drugo mesto, zaostal je le za Jonasom Vingegaardom. Na 7. etapi je bil 15. Foto: EPA
Nairo Quintana med vzpenjanjem na Col du Granon med 11. etapo. Na njej je zasedel drugo mesto, zaostal je le za Jonasom Vingegaardom. Na 7. etapi je bil 15. Foto: EPA

Ker jemanje tramadola ne pomeni dopinškega prekrška, temveč gre za kršenje zdravstvenih pravil UCI-ja, bo lahko 32-letnik vseeno nastopil na Dirki po Španiji, ki se začne v petek. Gre za njegovo prvo kršitev tovrstnih pravil. V desetih dneh se lahko pritoži na Mednarodno športno razsodišče v Lozani (CAS), je v izjavi za javnost zapisala Mednarodna kolesarska zveza (UCI).

Tramadol so našli v dveh vzorcih, ki jih je Quintana na Dirki po Franciji oddal 8. in 13. julija. Gre za 7. etapo s ciljnim vzponom na La Super Planche des Belles Filles in 11. etapo s ciljnim klancem na Col du Granon.

UCI je še sporočil, da so med Tourom skupno odvzeli 120 posušenih vzorcev krvi ter v njih preverili vsebnost tramadola in njegovih dveh glavnih metabolitov.

Jemanje tramadola na dirkah je zaradi škodljivih stranskih učinkov (omotica, zaspanost in izguba pozornosti) UCI prepovedal 1. marca 2019. Omenjena substanca spada v skupino šibkih centralno delujočih opioidnih analgetikov, a ima desetkrat manjši učinek kot morfij.

Quintana je leta 2014 zmagal na Dirki po Italiji, leta 2016 pa na Dirki po Španiji. Na Dirki po Franciji je bil trikrat na zmagovalnem odru - leta 2013 in 2015 je zasedel drugo mesto, leta 2016 pa tretje.

"Presenečen sem nad današnjo objavo Mednarodne kolesarske zveze o domnevnih nepravilnostih glede uživanja tramadola. V popolnosti zanikam uživanje te substance v svoji karieri. Z ekipo odvetnikov bomo izčrpali vse pravne možnosti pri moji obrambi. Rad bi poudaril, da bom kljub vsemu dirkal na Vuelti in še naprej dajal vse od sebe za mojo ekipo, državo in zveste navijače," je Kolumbijec zapisal na Twitterju.