Rado Pišot je novi predsednik državnega strokovnega sveta za šport. Foto: Osebni arhiv
Rado Pišot je novi predsednik državnega strokovnega sveta za šport. Foto: Osebni arhiv

"Poseben izziv je pred nami, kako usmerjati politično javnost v dobro športa. V takem položaju v zgodovini, kot je bil v zadnjem slabem letu dni, še nismo bili. Ni bilo vedno lahko v teh časih za člane strokovnega sveta, razmišljali smo tudi o odstopu. Potem pa smo se trezno odločili, da bomo šli po težji poti in poskušali premakniti stvari na bolje, in tako bomo delali tudi naprej," je po izvolitvi dejal Pišot.

Na seji so se posvetili delovanju športa na različnih stopnjah epidemije in obnove športa v času okrevanja družbe po pandemiji novega koronavirusa. Temu se bodo posvetili na naslednji seji. Vlado so tokrat pozvali, da ohrani delovanje športa s zdaj veljavnim odlokom, če se na prehodu v rdečo fazo poveča le število okuženih, število hospitaliziranih pa ostane na ravni oranžne faze.

V uvodu so izvolili novega predsednika. Pišot je diplomiral na fakulteti za šport v Ljubljani in tam nato iz kinezioloških znanosti leta 1997 doktoriral. Od marca 2013 je direktor Znanstvenoraziskovalnega središča Koper, bil je pobudnik in ustanovitelj Inštituta za kineziološke raziskave (IKARUS) ZRS ter od njegove ustanovitve leta 2004 do marca 2013 tudi njegov predstojnik.

Bil je eden od pobudnikov in pripravljavcev podlag za ustanovitev Univerze na Primorskem in je potem na njej na različnih ravneh tudi deloval. Na vseh stopnjah študija predava na univerzah doma in v tujini.

Steiner odstopil septembra lani
Prejšnji predsednik strokovnega sveta Steiner je 28. septembra lani v obrazložitvi svojega odstopa dejal, da je to storil izključno iz osebnih razlogov; zamenjava zaposlitve je edini razlog za ta korak. Za predsednika strokovnega sveta je bil izvoljen na ustanovni seji nove sestave sveta 28. novembra 2017.

Po Steinerjevem odstopu je svet vodil njegov podpredsednik Stanko Glažar, ki je tudi podpredsednik Nogometne zveze Slovenije in član izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS).

Zaradi volitev je bila seja prvič po dolgem času v živo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) v Ljubljani, večina predtem jih je bila v času pandemije videokonferenčnih.