Primož Roglič je bil v cilju nasmejan, toliko bolj, ko se je srečal z ženo Loro in sinom Levom. Foto: EPA
Primož Roglič je bil v cilju nasmejan, toliko bolj, ko se je srečal z ženo Loro in sinom Levom. Foto: EPA
Kdaj bodo startali najboljši? (kliknite na sliko za povečavo). Foto: giroditalia.it
Kdaj bodo startali najboljši? (kliknite na sliko za povečavo). Foto: giroditalia.it

Na 19. etapi Dirke po Italiji je bil Primož Roglič dobro razpoložen, na vseh prelazih se je držal Gerainta Thomasa (v prvi polovici zaradi ne najvišjega ritma to niti ni bilo tako težko), na koncu pa ga poskušal zlomiti. Toda Valižan še naprej dirka izjemno, prvič na letošnjem Giru je (500 metrov pod vrhom ciljnega vzpona na Tre Cime di Laveredo) tudi sam napadel in Rogliča prisilil, da je šel prek sebe. Izteklo se je dobro (Roglič je Thomasa premagal za tri sekunde), lahko bi se še bolje, če bi bil Roglič danes v etapi tretji in ne četrti, bi dobil štiri odbitne sekunde.

Roglič v zadnjih metrih kraljevske etape Gira odščipnil Thomasu tri sekunde

Thomas je bil videti izžet, Roglič nasmejan
Pred ključno etapo, sobotnim gorskim kronometrom na Svete Višarje, ima Thomas (danes je bil v cilju videti bolj izžet od Rogliča) v skupnem seštevku pred Rogličem 26 sekund prednosti. Možnosti tretjeuvrščenega Joaa Almeide (za Thomasom skupno zaostaja skoraj minuto) se zdijo zelo majhne, sploh ker v zadnjih dneh ni mogel držati ritma vodilnih dveh.

S kavča je lahko biti pameten
"Še kar nekaj sekund bo treba pridobiti nazaj, ampak, bilo je dobro. Tudi taktično smo dobro dirkali, bil sem tam, kjer je bilo treba biti in sem lahko zadovoljen," je povedal Primož Roglič, ki je bil nekaj minut po koncu že v krogu žene Lore in sina Leva. Na opombo, da na prvih vzponih napadov ni bilo in da je bil ritem relativno počasen, je odvrnil: "Na televiziji je po navadi videti počasi, a občutki kolesarja so po treh tednih malo drugačni."

Menjava kolesa del priprav na kronometer
Pred zaključnima vzponoma na Tre Croci in Tre Cime je Roglič v Cortini zamenjal kolo in izbral model s posebnim prestavnim razmerjem (zadaj kar 44 zobnikov), ki je seveda primernejši za klanec in njegov način kolesarjenja z visoko kadenco. Ali je bila menjava kolesa načrtovana? "Da, v bistvu. Menjal sem zato, da se malo preizkusi to kolo, kako deluje, to je tudi priprava za jutri."

Contador po vzponu na Višarje: Mamma mia!
V soboto se bo torej Dirka po Italiji razpletla na gorskem kronometru, dolgem 18,5 kilometra. Spektakel brez primere za navijače, pekel za kolesarje. Seveda ne prvih 10 kilometrov, a ko se bo cesta postavila pokonci in bodo morali kolesarji opraviti z "rampami" do 22 odstotkov in z ostrimi serpentinami, bodo noge trpele kot morda še nikoli v življenju. "Mamma mia," je na vrhu zavzdihnil nekdanji šampion Alberto Contador, ko je za Eurosport prevozil klanec.

Sorodna novica Dolomitski šov vendarle zgolj uvertura v veliki finale
Roglič komaj čaka na start odločilnega kronometra na Svete Višarje

Roglič bo startal ob 17.11, Thomas ob 17.14
Roglič - startal bo seveda predzadnji, in sicer ob 17.11 (Thomas pa ob 17.14 s to prednostjo, da bo točno vedel, kako gre v klanec Roglič) bo skorajda užival prednost "domačega igrišča", imel bo neverjetno podporo domačih privržencev. Že danes je bilo ogromno slovenskih zastav, jutri pa je v zadnjih 1500 metrih trase pričakovati veličasten špalir navijačev. "Komaj čakam, da se začne in da startam. Izjemno bom užival v tej podpori."

Noč bo preživel v Kranjski Gori
Morda bo Rogliču dodatno moč vlila tudi – domača noč. Glede na parkirana spremljevalna vozila Jumba Visme je namreč sklepati, da bo Roglič spal v Kranjski Gori. In jasno – jutri je odločen spisati popolnoma nasprotno zgodbo kot na Dirki po Franciji 2020, ko mu je v predzadnji etapi (gorski kronometer na Planche des Belles Filles) rumeno majico speljal Tadej Pogačar. "Zagotovo, tudi jaz verjamem v preobrat."

O sobotnem kronometru smo že veliko pisali, vse pove podatek, da je v prvih 4,95 kilometra klanca POVPREČEN naklon 15,3 odstotka, največji naklon pa doseže 22 odstotkov. Foto: giroditalia.it
O sobotnem kronometru smo že veliko pisali, vse pove podatek, da je v prvih 4,95 kilometra klanca POVPREČEN naklon 15,3 odstotka, največji naklon pa doseže 22 odstotkov. Foto: giroditalia.it
Organizatorji pripravljeni na spektakel Gira na Svetih Višarjah