Prodornega Jureta Dolenca se nasprotne obrambe pogosto lotijo s trdimi prijemi. Foto: Urban Urbanc
Prodornega Jureta Dolenca se nasprotne obrambe pogosto lotijo s trdimi prijemi. Foto: Urban Urbanc
Gorenje
Velenjčani so že na začetku sezone pokazali dobro formo. Foto: Urban Urbanc
Jure Dolenec
Jure Dolenec in soigralci iz reprezentance bodo 31. oktobra proti Romuniji odprli kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2014. V skupini 6 sta še Islandija in Belorusija. Prvenstvo bo januarja 2014 na Danskem. Foto: Reuters

"Mislim, da smo prvi favoriti državnega prvenstva," pravi 23-letni Dolenec, Gorenjec na delu v Velenju. Škofjeločan si v Ligi prvakov želi drugo mesto, čeprav se zaveda, da je skupina izenačena. "Vsaka tekma bo odločala o uvrstitvi v osmino finala," napoveduje 190 cm visoki igralec na desnem zunanjem položaju, ki je konec avgusta in v začetku septembra igral tudi na neuradnem svetovnem klubskem prvenstvu v Katarju.


Sezono ste začeli z gladko superpokalno zmago nad Celjani, tudi v državnem prvenstvu in pokalu ste še neporaženi. Očitno vam za zdaj teče vse kot po maslu, kajne?
Dokler smo neporaženi, moramo to oceniti kot pozitivno. Na superpokalu sicer nisem zaigral, a smo po informacijah odigrali dobro tekmo kljub Bezjakovi izključitvi. Sicer se pa sezona šele začenja. V soboto Liga prvakov, v sredo pa prvi prvenstveni derbi.

Zdi se, da ste prvi favoriti prvenstva, saj ste ohranili večino lanske ekipe. Kako gledate na vaša največja konkurenta Cimos in Celje?
Oboji imajo zelo dobro ekipo. Celjani so se okrepili na položaju srednjega zunanjega. Koper je pripeljal lani 'našega' Nikolo Manojlovića. Kljub temu verjamem, da imamo mi najmočnejšo ekipo in upam, da bomo nadaljevali v lanskem slogu. Mislim, da smo prvi favoriti za obrambo naslova. Raven igre bo treba zadržati in jo po možnosti še nadgraditi.

Kako ste zadovoljni z vašo osebno formo na začetku sezone?
Iz Katarja sem prišel v malo slabši formi, saj sem izpustil par treningov, zdaj pa vse prihaja na svoje mesto. Zadnje tekme s sicer malo slabšimi tekmeci že kažejo na to.

V Ligi prvakov ste bili izžrebani v skupino s Silkeborgom, Kielcami, Chamberyjem, St. Peterburgom in Metalurgom. Kam bi v tej konkurenci uvrstili Gorenje?
Najprej moram poudariti, da imamo tu malo sreče, da je namesto Köbenhavna v skupini Silkeborg. Dejstvo je, da je skupina izenačena. Prvi favoriti so Kielce, tako po imenih kot tudi po vložku. Svoje vrste je okrepil tudi Chambery, neugoden je Metalurg. Ciljamo na drugo mesto. A to je želja, najprej se moramo prebiti naprej. Ker je skupina izenačena, bo vsaka tekma odločala o osmini finala.

Najprej vas čaka St. Peterburg. Kako se ga boste lotili?
Za zdaj smo si ogledali en njihov posnetek, danes (petek) sledi še drugi del. V nasprotju z lansko sezono, ko so igrali s Cimosom, je ekipa precej spremenjena. Glede na videno, gre za tipično rusko ekipo, z visokimi in močnimi igralci, ki so dobri strelci z razdalje, a tehnično malo slabši. Mislim, da je naš adut hitrost. Ob hitri igri bi nam težko sledili.

Nedavno ste se udeležili tudi klubskega svetovnega prvenstva v Katarju, kjer ste branili barve katarskega Al Jaisha. Kako bi opisali to izkušnjo?
Najprej so navezali stik s klubom in se dogovorili za odškodnino, ki je bila vsekakor dobrodošla. V Katarju sem bil 14 dni, tekmovanje je bilo organizirano na visoki ravni, bilo je zanimivo. Moram pa dodati, da ti podnebje ne olajša življenja, mi je pri nas bolj všeč.
Je pa gotovo to nekakšno priznanje za vas, da ste opaženi tudi v tujini.
Zagotovo te mora nekdo poznati, videti kvaliteto, da zaigraš na takšnem tekmovanju. Sam sem bil vesel povabila. In moram reči, da so to lepi občutki. Hkrati pa pomeni tudi motivacijo, da delam še naprej. Vsekakor bi bilo še lepše, če bi tam nastopil s svojim klubom.

Ugled v mednarodni konkurenci ste si naredili tudi z odličnimi nastopi na evropskem prvenstvu. Že kaj razmišljate o januarskem svetovnem prvenstvu v Španiji?
Mogoče kdaj malo pomislim na to, dejansko pa še ni čas za to. Tako na klubskem kot na reprezentančnem prvenstvu nas čakajo pomembne tekme, zato o tem prvenstvu še ne bomo razmišljali. Vsekakor smo dobili skupino, ki nam omogoča, da lahko razmišljamo o visokih mestih. Prvenstvo je velik izziv in zagotovo bomo storili vse, da pustimo dober vtis in mogoče še nadgradimo Srbijo.