Ivo Milovanovič, dolgoletni komentator Televizije Slovenija, EP v rokometu posebej spremlja tudi za bralce MMC-ja. Foto: RTV SLO
Ivo Milovanovič, dolgoletni komentator Televizije Slovenija, EP v rokometu posebej spremlja tudi za bralce MMC-ja. Foto: RTV SLO

Leži na jugozahodu Norveške in ima okrog 110 tisoč prebivalcev. V zadnjem času je o tem zanimivem mestu slišati več, razloga pa sta vsaj dva: seveda zaradi rokometnega evropskega prvenstva in tudi zato, ker je v prvi polovici letošnjega leta evropsko mesto kulture, skupaj z Liverpoolom.

Glede na šport velja opozoriti, da ima to obmorsko, pristaniško mesto dokaj kakovostna rokomet in nogomet. Tako kot vsi severnjaki so dobri tudi v hokeju, vendar so v mednarodni konkurenci le redko med najuspešnejšimi. Sicer pa tudi v tem mestu tako ali drugače živijo za rekreacijo. "Letos ni snega v tem delu Norveške in zato moramo drugam, sicer ne glede na bližino morja uživamo v zimskem času," je povedala prijazna receptorka sicer racionalnega, vendar ne najbolj sodobnega hotela, v katerem živimo.

"Slovenski" hotel v hrvaških barvah
Tu so tudi hrvaški kolegi in tako ne zmanjka simpatičnih zbadljivk na račun sosedov. No, tu niso samo hrvaški novinarji, ampak tudi vsi člani izvršnega odbora hrvaške zveze, danes pa pridejo tudi predstavniki njihovih pokroviteljev in skupina navijačev. Skratka, v našem hotelu prevladuje modra barva, barva naših južnih sosedov.

Navijaška pot dolga 44 ur
Ko sem že pri navijačih, naj pohvalim tudi naše, ki so iz Slovenije krenili z dvema avtobusoma v ponedeljek popoldne. Po 44-urni vožnji bodo malo po 12. uri prispeli v tokrat ne deževni, temveč sončni Stavanger in potem ostali do nedeljskega obračuna s Hrvaško. Kapo dol našim navijačem!

Naša TV-ekipa (Tomaž Hudomalj, Blaž Oman in moja malenkost) in sodelavci iz drugih medijev (za Radio Slovenija bosta poročala Rajko Dolinšek in Uroš Volk, za Delo Miha Hočevar, za Večer Bojan Bauman, za Dnevnik Dejan Kresnik in za Ekipo Goran Cvijič in vedno nasmejani fotograf Gregor Wernig) že nestrpno pričakujemo prvo tekmo Slovenije.

Neprijetna vprašanja EHF-ju
Včeraj smo se sestali z vodstvom reprezentance, prisotna pa sta bila tudi sicer optimistično razpoložena, vendar redkobesedna Beno Lapajne in Matjaž Mlakar. To srečanje je bilo načrtovano v hotelu Forum, kjer bivajo vse štiri reprezentance iz skupine A, vendar je EHF prepovedala tovrstno dejavnost v hotelih. Zakaj, najbrž tudi pri EHF-u ne vedo točno! Ko je včeraj EHF s predstavniki nacionalnih zvez in klubov razpravljal o prihodnosti evropskega rokometa, ni bilo prijetno. Klubi in zveze zahtevajo, da so EP-ji vsaka štiri leta, prav tako pa pričakujejo tudi denar oziroma delež od zaslužkov EHF-a. Na nekatera zelo neprijetna vprašanja o poslovanju ni bilo jasnih odgovorov. Udeleženci, med njimi je bil tudi generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije Leopold Kalin, so bili enotni, da je čas za spremembe, za čistejše odnose in račune. Če teh ne bo, se rokometu ne piše najbolje.

Pa pustimo včerajšnji sestanek. Obiskal sem trening naših in tudi trening Čehov. Vadili so podobno, ne preveč naporno in pri obeh selektorjih je opaziti, da poskušata igralce razbremeniti in predvsem preprečiti morebitne poškodbe. Naši očitno uživajo v nogometu in priznam, da imajo nekateri smisel tudi za ta šport. Selektor Požun je pred prvim nastopom malce le vznemirjen.

Požun na tribuno postavil Rezarja in Backoviča
"Malo premalo časa smo imeli za temeljitejše priprave. Res je pravo vzdušje in verjemite, kar težko se je odločiti, kdo bo v prvem delu počival in tudi, kdo bo na vsaki tekmi med štirinajsterico. Odločil sem se, da bosta počivala vratar Rezar in Backovič, ne zaradi kakovosti, temveč zaradi potreb ekipe. Od tekme do tekme pa bo odpadel po en igralec. Kdo? Ne vem. Sproti se bom odločal," je analiziral in pojasnil svoje odločitve selektor, ki že ima "evropske" izkušnje, saj je Slovenjo vodil na EP-ju leta 1996 v Španiji.

Rezniček: Premagamo lahko vsakogar
Tudi Čehom ne manjka optimizma. Češki Velenjčan Rezniček je pojasnil, da je v resnici Žežniček (fonetično) in da bodo na vsaki tekmi igrali na zmago. "Pripravljeni smo tako, da lahko premagamo vsakega," je še dodal in se nasmehnil.

Poljake in Hrvate zanima le naslov
V skupini A je za nas v središču pozornosti tekma Slovenija - Češka (ob 18.15 tudi na TVS 2), zelo privlačen pa bo zagotovo obračun Poljska - Hrvaška. Svetovni podprvaki in nekdanji svetovni prvaki in olimpijski zmagovalci. Reprezentanci, ki sta že v kvalifikacijah za olimpijske igre, in ki sta na Norveško prišli po naslov prvaka in s tem tudi neposredno uvrstitev v Peking.

"Kvalifikacije že imamo, zanima nas naslov," je skupno mnenje ekip, ki jih tudi strokovnjaki uvrščajo med kandidatke za medalje. Saj veste, neposredno v Peking gre zmagovalec EP-ja 2008, v kvalifikacije pa še dva, ki bosta najboljša med tistimi, ki še niso v kvalifikacijah. Zanimivo vlogo bo igrala tudi Nemčija, ki je kot svetovni prvak že na olimpijskem turnirju. Teoretično, če bi bila Nemčija evropski prvak, potem neposredno v Peking odide podprvak in v kvalifikacije morda tudi desetouvrščeni.

Novinarji presenetili domačina
Za konec današnjega oglašanja še nekaj iz družabnega življenja. Zaradi tehničnih težav v hotelu smo morali internetne povezave poiskati v središču mesta in edini, ki je prijazno ponudil pomoč, je bil lastnik gostinskega lokala. Ob pošiljanju prispevkov smo v živo lahko poslušali domačo glasbeno zasedbo, ki je privabila tudi domačine in simpatične domačinke. Ob zgodnjem slovesu in zahvali smo ga zelo presenetili z informacijo, da poročamo z EP-ja v rokometu in da smo iz Slovenije. Oboje je pokomentiral takole: "Kje pa živim, saj nič ne vem. Hvala, zdaj vem za tekmovanje in navijal bom za vas!" Takšno je pač realno življenje.

Tudi danes se imejte lepo, pred in po tekmi Slovenije, in nasvidenje iz Stavangerja!

Ivo Milovanovič