Pogled s komentatorskega mesta med tekmo za peto mesto Švedska - Norveška. Foto: MMC RTV SLO
Pogled s komentatorskega mesta med tekmo za peto mesto Švedska - Norveška. Foto: MMC RTV SLO
Nogometna igrišča tudi pozimi ne počivajo. Foto: MMC RTV SLO
Skakalnici v Lillehammerju
Oddaljen pogled na olimpijski skakalnici v Lillehammerju. Foto: EPA
Rokometna dvorana v Lillehammerju
Rokometna dvorana v Lillehammerju bo v nedeljo videla dve novi poslastici. Foto: MMC RTV SLO
Tor Lian
Na tribunah je bil v soboto tudi predsednik EHF-a, Norvežan Tor Lian. Foto: MMC RTV SLO
Novinarji v Lillehammerju bivajo v ličnih hišah. Foto: MMC RTV SLO

In zjutraj okoli osme na zajtrk, priprava na prenos in odhod v dvorano. Tam je bil delovnik od približno opoldne do blizu enaindvajsete. Kljub temu lep dan, čeprav le katek čas uživam v pravi zimski idili. Olimpijski Lillehammer je zasnežen. Od daleč sem videl skakalnici, pokazali so mi tudi smer, kjer so nastopali alpski smučarji in kjer smo se leta 1994 veselili bronastih medalj Korenove, Dolžanove in Koširja.

Norvežani so ponosni na olimpijski park, več dvoran, več nogometnih igrišč, ki so tudi v tem letnem času polna mladih igralcev. V bližini so tudi proga za nezahtevne alpske smučarje, tekaška proga in proga za sankanje. Skratka, okoli 20.000 prebivalcev potrebuje le nekaj minut hoje in že so lahko aktivni.

Čestitke in pozdravi
Nekaj časa sem danes porabil tudi za pregled spletnih strani, prebral sporočila in z veseljem sem poslal tudi čestitko za rojstni dan. Razveselila so me tudi dekleta iz Zavoda za kulturo, šport, mladino in turizem iz Mozirja, lep sončni pozdrav s smučanja na Golteh pa mi je poslal meni neznani Stane. Dobil sem še nekaj prijaznih sporočil. Vsem, hvala.

Težave s tonskimi linijami
Na delovnem mestu sem imel težave s tonskimi linijami. Prenos tekme Hrvaška - Francija in vse obveznosti za informativne oddaje sem opravil kar z navadnim telefonom. Nič novega in nič hudega, je najkrajši komentar!

Infarktni končnici
Ob meni je sedel moj prijatelj novinar Goran Cvijič, sicer upoštevani poznavalec svetovnega, evropskega in slovenskega rokometa in strinjal se je, da smo danes preživeli infarkten dan. No, slovenski poročevalci manj, zagotovo pa danes ni bilo lahko kolegom iz Hrvaške, Danske, Francije, Nemčije in tudi Norveške ter Švedske.

Švedi naredili korak naprej
Spremljali smo kakovosten, dramatičen in privlačen rokomet. Zmagovalce poznate in tokrat zagotovo velja, da bi lahko bili tudi oni poraženci. Na vseh treh tekmah so odločale malenkosti. Norvežanom je zmanjkalo moči, saj, tako je rekel selektor Pettersen, res niso pričakovali, da bodo igrali kar dva desetminutna podaljška. Švedi, štirikratni evropski prvaki, so se kot mali otroci bonbona veselili petega mesta in napovedali vrnitev v svetovno elito. Od leta 2004 jih ni bilo na velikih turnirjih.

Nemci niso preveč razočarani
Zmago so dolgo z navijači proslavljali Danci. V prvem delu je že kazalo, da so Nemci premočni, toda ekipa, ki igra po mojem mnenju lep rokomet, se je vrnila v drugem delu in potem z golom s sedmih metrov tri sekunde pred koncem prvič prišla do velikega finala. Danski junak je bil spet vratar Hvidt. Igralci svetovnih prvakov niso bili preveč žalostni. Poudarili so, da so izgubili z odličnimi tekmeci in opozorili na poškodbe in utrujenost. Jasno, Nemci so skoraj brez večjih skrbi prišli na prvenstvo, saj so že med udeleženci olimpijskega turnirja, kar je njihov najpomembnjši letošnji turnir.

Hrvaška televizija brez pogovora s Červarjem
Veselja in zadovoljstva niso skrivali naši južni sosedje, tako navijači kot novinarji in seveda igralci s strokovnim vodstvom. Očitno je nekaj hudo narobe z odnosom selektor Červar - hrvaški novinarji. Glavni krivec za selektorjevo jezo naj bi bil priznani kolega Dražen Pinević, ki ga je dinamični Červar obtožil, da v ekipo vnaša nemir. Še nekateri hrvaški poročevalci so danes čutili selektorjevo jezo in užaljenost. Vse bi bilo manj odmevno, če tega ne bi bilo na hrvaški televiziji. Ta ga je kljub uspehu izpustila pri izjavah in pogovorih. Sicer pa je hrvaški selektor vsem tujim novinarjem prijazno ustregel.

Slovenke proti Belorusiji
Dolgoletnemu kolegu Božu Sušcu sem po tekmi predlagal, da na proslavo ob medalji povabijo tudi naše fante, ki so Hrvatom z zmago proti Norveški odprli pot do polfinala. "Na vseh področjih pomagate Hrvatom in skrbite za dobre odnose," se je pošalil makedonski rokometni funkcionar, ki si ogleduje norveško organizacijo, saj mu bodo morebitne dobre izkušnje koristile letos decembra, ko bo Makedonija gostila 8. žensko evropsko prvenstvo. Upam in verjamem, da bo med 16 ekipami tudi Slovenija. Vem, da bo naš selektor Robert Beguš previdnejši pri napovedih kot jaz, ki sem prepričan, da bodo naša mlada in nadarjena dekleta premagala Belorusijo.

V nedeljo dve poslastici
Nedelja je zadnji tekmovalni dan na osmem EP-ju na Norveškem. Obračuna Nemčija - Francija, svetovni prvaki proti evropskim, in Hrvaška - Danska, obe prvič v velikem finalu (dobili bomo torej pravega novega evropskega prvaka), sta brez razmišljanja pravi poslastici, ki jih ne velja zamuditi. Torej še nekaj užitkov, dela in v ponedeljek po končnih ocenah veselo domov!

Lep pozdrav in res se imejte lepo!
Ivo Milovanovič