Vladan Matić je pred dobrim letom v Celju začel graditi moštvo, ki temelji na domačih mladih igralcih. Časi dragih okrepitev, tujih in slovenskih, so mimo. Foto: Urban Urbanc
Vladan Matić je pred dobrim letom v Celju začel graditi moštvo, ki temelji na domačih mladih igralcih. Časi dragih okrepitev, tujih in slovenskih, so mimo. Foto: Urban Urbanc
Vladan Matić
42-letni Matić z novinci v letošnji sezoni: Matejem Lekaijem, Sebastjanom Skubetom in Blažem Jancem. Foto: Twitter
Borut Mačkovšek
Obetavni Borut Mačkovšek je napravil več disciplinskih prekrškov, zato ga je doletel začasni suspenz. Foto: Reuters

Poleg Veszprema jih namreč v skupini B čakajo še finalista zadnje sezone Kiel in Atletico Madrid ter švedski Sävehof in romunska Constanta. Preboj med najboljšo četverico bi bil velik uspeh za pivovarje, ki se med elito vračajo po enoletni odsotnosti. "Z vodstvom kluba imamo dogovor, da je Liga prvaka nagrada za lansko sezono. Ligo prvakov bomo izkoristili za učenje in gradnjo ekipe. V prvem 'planu' je slovensko prvenstvo," je v intervju za MMC med drugim dejal 42-letni Matić.


Za vami so prve tekme sezone. Kako ste zadovoljni s prikazano igro?
Sezono smo v Ormožu začeli malo težje, a nato smo napredovali iz tekme v tekmo. V Kopru smo bili blizu senzaciji, zadovoljni smo bili s točko, medtem ko smo s Sevnico oddelali po načrtih.

Kje imate še največ rezerv?
V obeh smereh, tako v obrambi kot tudi v napadu, "polkontri". Upam, da bomo iz tekme v tekmo boljši. Če pogledate, smo povsem spremenili zunanjo linijo, odšla sta Nejc Poklar in Petar Metličić, ki je bil nosilec na desni strani, zdaj imamo tu dva mlada (Žiga Mlakar, Nemanja Zelenović), ki morata prevzeti njegovo vlogo. Nova sta tudi Sebastjan Skube in Mate Lekai na sredini.

Kot ste že omenili, sta odšla Poklar in Metličić, prišli pa so Skube, Lekai in mladi Blaž Janc. Je to moštvo, glede na to, da je leto starejše, močnejše kot lani?
Za slovensko prvenstvo smo konkurenčni, a za Ligo prvakov smo prezeleni.

V superpokalu ste visoko izgubili z Gorenjem, nato ste remizirali v Kopru. Kako vidite razmerje moči med "velikimi tremi"? So za vas Velenjčani prvi favoriti prvenstva?
Gorenje razen Nikole Manojlovića, ki pa je lani zaradi poškodbe malo nastopal, ni izgubilo igralcev, ampak so se še dodatno okrepili z Mitjo Nosanom in Darkom Cingesarjem. Imajo močno obrambo 6-0, dobro funkcionirajo in so favoriti številka ena. Koper je po imenih takoj za njimi, vprašanje je le, če se bodo "vkomponirali". Mi in Maribor pa smo tu, da zapretimo obema. Imamo leto ali dve, da pridemo tja, kamor želimo. Če bo to prej, toliko bolje, če ne, nič hudega.

Zakaj na zadnjih tekmah ne igra Borut Mačkovšek?
Zaradi kršenja klubskega disciplinskega pravilnika. To se pri njem ponavlja. Za prva dva prekrška nisem vedel, vedelo pa je moštvo s kapetanom Dejanom Perićem, ki ga je tudi kaznovalo. Poleg te kazni je napravil še en prekršek pred tekmo s Koprom, ko ni bil v postelji ob primerni uri za športnika. Zato sem ga odstranil iz moštva. Ko bom ocenil, da je trenutek pravi, ga bom vanj znova vključil. Ali bo to jutri ali čez deset, 15 dni, ne vem.

V soboto v Veszpremu začenjate Ligo prvakov. Skupina je s Kielom, Atleticom, Veszpremom, Sävehofom in Constanto atraktivna, a težka. Na prvi pogled se zdi, da vas čaka boj za 4. mesto ...
Mi imamo z vodstvom kluba dogovor, da je Liga prvaka nagrada za lansko sezono. Ligo prvakov bomo izkoristili za učenje in gradnjo ekipe. V prvem planu je slovensko prvenstvo. Liga prvakov je izziv, da gledamo in se učimo. Verjetno bo veliko težkih porazov. Moja naloga je, da ne dopustim, da ekipa psihično preveč pade. Če se bo pojavila priložnost, bomo vzeli točko ali dve. Je pa dejstvo, da bo težko. Kolikor vidim, se je Constanta okrepila, osvežila, Sävehof je bil lani tretji v skupini ... Želimo delati na tem, kar smo si začrtali. Ostali smo brez Gregorja Potočnika, ki je bil v moji konstituciji igre pomemben člen obrambe. Žal mi je tega fanta. Oslabljeni smo, ostalo nam je malo prostora za manevriranje, a ne moremo jokati. Moramo se še bolje povezati in iztisniti maksimum. Čaka nas naporen ritem sred in sobot z veliko potovanj in manj treninga. Moštvo pa potrebuje veliko treninga. A kar smo iskali, to smo dobili.

Lani ste osvojili pokal, na kaj ciljate letos?
Poskušali bomo ponoviti preteklo sezono, a bo težko. Mnogo težje kot prej. Moramo marljivo delati, psihično in fizično vzdržati, in z malo božje pomoči nam bo uspelo. Verjamem vase, v fante in v upravo kluba. Gremo korak za korakom po začrtani poti in v letu, dveh bomo videli, kje bomo in kaj smo. Vlagamo v slovenske fante. A treba se je zavedati, da so časi težki.