Tjaša Stanko je dosegla 13 golov. Foto: www.alesfevzer.com
Tjaša Stanko je dosegla 13 golov. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenke so po odličnem začetku prvenstva, ko so premagale celo Nizozemke, precej padle, tako da s celotnim nastopom ne morejo biti zadovoljne. V svojem šestem nastopu na svetovnih prvenstvih so dosegle najslabšo uvrstitev. Do turnirja na Japonskem je bilo to 18. mesto na njihovem prvem svetovnem prvenstvu v Nemčiji 1997.

Najboljše so bile na Hrvaškem 2003, kjer so zasedle osmo mesto. V Italiji 2001 so osvojile deveto, v Rusiji 2005 in Nemčiji 2017 pa 14. mesto.

Slovenke so se na zadnji tekmi precej mučile tudi z najslabšo afriško reprezentanco. V odsotnosti Ane Gros in Polone Barič so jim povprečne in rokometno podhranjene Afričanke na začetku povzročale kar veliko preglavic in jim v deveti minuti ušle na tri gole (3:6).

Slovenke so bile v škripcih do 23. minute, po zaostanku z 8:12 pa so vendarle strnile svoje vrste in v končnici prve polovice tekme Afričanke pahnile v podrejen položaj.

Na veliki odmor so se odpravile z najmanjšim možnim vodstvom (14:13), v drugem pa kljub ne najbolj prepričljivi predstavi ‒ svetla izjema je bila Tjaša Stanko, ki je tekmicam nasula 13 golov ‒ dosegla zmago.

Tjaša Stanko napolnila mrežo Konga

Še v 50. minuti je bila tekma popolnoma odprta (24:24), v prelomnih trenutkih dvoboja pa so Slovenke vendarle uveljavile svoje taktično in tehnično znanje ter strle odpor tekmic s črne celine, ki so jim do zadnjega zvoka sirene dihale za ovratnik.

Uroš Bregar: "Na tem svetovnem prvenstvu se je videlo, da nam primanjkuje večje število kakovostnih igralk. Izkazalo se je, da lahko na začetku tekmovanja kažemo dobre predstave, potem pa nam moči kopnijo. Proti Kongu smo nastopili brez Ane Gros, Nine Žabjek, Aneje Beganović in Polone Barič, ki so sicer pomembni členi naše ekipe. Pohvalil bi preostala dekleta, ki so se borila vse do konca. Izredno sem vesel, da smo obračun z manj atraktivnim Kongom dobili. Že v marcu nas čakata dve zahtevni kvalifikacijski tekmi z Nemčijo za nastop na evropskem prvenstvu, nato pa še obračuna s Kosovom in Belorusijo. Naslednji cilj je, da se ženska reprezentanca uvrsti na evropsko prvenstvo."

Teja Ferfolja: "Po zadnjih dveh porazih na tem svetovnem prvenstvu se je bilo psihično zelo težko pobrati. Vesele smo, da smo zmagale na zadnji tekmi, čeprav so bile tekmice iz Konga, ki ne slovijo ravno kot rokometna velesila."

Slovenija: Zec, Vojnović, Pandžić, Klemenčič, Strnad, Gros, Žabjek, Stanko 13 (4), Abina 1, Barič, Ferfolja 1, Ljepoja 1, Zulić 6, Pišek 3, Vučko, Svetik 4.

DR Kongo: Mwange 1, Ayunga, Matutu, Mwasesa 9 (2), Yalibi 2, Ikondo 3, Kasangala, Ngoy, Moesta 3, Ngombo 2, Memana 4, Lokako 1, Manpasika 2, Errin, Leyi, Murielle.