Tjaša Stanko je bila najboljša strelka tekme s sedmimi zadetki. Foto: IHF/Kolektiff Images
Tjaša Stanko je bila najboljša strelka tekme s sedmimi zadetki. Foto: IHF/Kolektiff Images

Za Slovenijo je v Stavangerju prvič zaigrala kapetanka Ana Gros. Najboljša strelka v zgodovini reprezentančnega rokometa je bila mesec dni zunaj tekmovalnega pogona zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice. Tokrat je začela srečanje in dosegla pet golov.

V slovenski reprezentanci je bila najučinkovitejša Tjaša Stanko s sedmimi zadetki, Alja Varagić in Nataša Ljepoja sta dosegli po tri gole.

Hitre Francozinje blestele v protinapadih
Slovenke so po dveh golih Alje Varagić uvodoma povedle s 3:2, nato pa so nadzor na igrišču prevzele olimpijske prvakinje iz leta 2021, dvakratne svetovne prvakinje s turnirjev na Hrvaškem 2003 in v Nemčiji 2017 ter evropske prvakinje iz Francije 2018.

Francozinje so večino golov dosegle po hitrih protinapadih, v tem segmentu igre jim Slovenke niso bile kos. Veliko večje težave jim je povzročala postavljena obramba Slovenk, nanjo mnogokrat niso našle ustreznih odgovorov. Slovenski zaostanek v prvem polčasu ni znašal več kot širi gole (10:14, 11:15), ob odmoru pa le dva (15:17).

Slovenke so tudi v drugem polčasu z dolgimi in preudarnimi napadi skušala upočasniti igro Francozinj. Z bojevito in srčno predstavo so se dostojno kosale z atletsko izjemno sposobnimi Francozinjami, ki so med tekmo največ vodile za pet golov.

Francozinje so se veselile prvega mesta v skupini D. Foto: EPA
Francozinje so se veselile prvega mesta v skupini D. Foto: EPA

Adžić izjemno zadovoljen s prvim delom tekmovanja
"Za nami je odlična tekma. Moje igralke postopoma zmanjšujejo zaostanek za Francozinjami, potem ko so se zadnje tri medsebojne tekme končale z visoko razliko. Zagotovo bi na tem dvoboju določene segmente lahko odigrali bolje. Veseli nas lahko vrnitev Ane Gros in energija, ki jo na in ob igrišču kažejo vsa naša dekleta. Smo na pravi poti," je povedal selektor Adžić.

"Po prvem delu tekmovanja sem izjemno zadovoljen z našim učinkom, izidi in na splošno, kako smo se spoprijeli z vsemi izzivi, ki so nas spremljali od začetka priprav. Glede na stanje, v katerem smo se znašli, so za zdaj dosežki fenomenalni in lahko si le želimo, da vzdržimo ta ritem tudi v drugem delu svetovnega prvenstva, kjer bomo skušali potrditi zastavljeni cilj," je še dodal Črnogorec.

Prikazale so največ, kar so lahko
"Zelo sem ponosna na ekipo. Res je, da nismo osvojile novih točk, a pokazale smo, da lahko pariramo tako renomirani reprezentanci, kot je Francija. Glede na vse izzive, ki so nas spremljali od začetka te akcije, smo pokazale, da smo prava ekipa, ki zna igrati rokomet in lahko premaga tudi vse težave," je po tekmi dejala Tjaša Stanko.

Ana Gros se je vrnila po poškodbi in hitro je ujela pravo formo. Foto: IHF/Kolektiff Images
Ana Gros se je vrnila po poškodbi in hitro je ujela pravo formo. Foto: IHF/Kolektiff Images

"Borile smo se od prve do zadnje minute in na igrišče prikazale največ, kar smo lahko. Na začetku obračuna smo morda na prelahek način izgubile nekaj preveč žog, kar so tekmice pretvorile v manjšo razliko. Skozi tekmo smo se poskušale vrniti, a nismo imele dovolj pravih rešitev. Ponosna sem na ekipo, nimamo si česa očitati," je besede reprezentančne soigralke potrdila povratnica Ana Gros.

Norveška in Francija v najboljšem položaju v boju za četrtfinale
Slovenija se bo v drugem delu tekmovanja med 6. in 10. decembrom v Trondheimu pomerila z Južno Korejo, Norveško in Avstrijo. Drugi del bo začela z dvema točkama, tako kot Avstrija. Norveška in Francija prenašata štiri točke, Angola in Južna Koreje pa nobene. V četrtfinale se bosta uvrstili najboljši reprezentanci iz skupine II.

Izbranke Dragana Adžića si bodo skušale zagotoviti nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre prihodnje leto v Parizu. Nastop v francoski prestolnici, kjer bo nastopilo 12 reprezentanc, so si že izborile Francija, Norveška, Angola, Južna Koreja in Brazilija.

Vsi trije kvalifikacijski turnirji bodo na sporedu med 11. in 14. aprilom prihodnje leto. Na njih so se že uvrstile Argentina, Kamerun in Japonska, prostih je še devet mest.

Angoli zadnja vozovnica za Trondheim
Angolska ženska reprezentanca si je po neodločenem izidu (26:26) proti Islandiji v 3. krogu izborila nastop v drugem delu tekmovanja v Trondheimu.

Islandija bo tekmovanje nadaljevala v predsedniškem pokalu za razvrstitev od 25. do 32. mesta.

Slovenija, Francija in Angola se bodo v drugem delu tekmovanja med 6. in 10. decembrom v Trondheimu pomerile z Norveško, Avstrijo in Južno Korejo, tremi najboljšimi reprezentancami iz skupine C.

Slovenkam kljub zelo dobri predstavi ni uspelo presenetiti Francozinj

Skupina D, 3. krog:
FRANCIJA – SLOVENIJA
31:27 (17:15)
883; Grandveau 6, Valentini 5, Horacek in Toublanc po 4, Foppa 3, Lassource in Nocandy po 2, Zaadi, Sercien Ugolin, Nze Minko, Kanor in Granier po 1; Stanko 7, Gros 5, Ljepoja in Varagić po 3, Abina, Lazović, Mavsar in Svetik po 2, Klemenčič 1.

Sedemmetrovke: 5/6; 2/2.
Izključitve: 2;10 minut.

ANGOLA – ISLANDIJA
26:26 (15:14)

Vrstni red: Francija 6, Slovenija 4, Angola in Islandija 1 točka.

V drugi del so se uvrstile tri ekipe.


DRUGI DEL, skupina II, sreda ob 15.30:
JUŽNA KOREJA – SLOVENIJA
Ob 18.00:
FRANCIJA – AVSTRIJA
Ob 20.30:
NORVEŠKA – ANGOLA

Petek ob 15.30:
AVSTRIJA – ANGOLA
Ob 18.00:
JUŽNA KOREJA – FRANCIJA
Ob 20.30:
SLOVENIJA – NORVEŠKA

Nedelja ob 15.30:
ANGOLA – JUŽNA KOREJA
Ob 18.00:
SLOVENIJA – AVSTRIJA
Ob 20.30:
FRANCIJA – NORVEŠKA

Vrstni red: Norveška in Francija po 4, Slovenija in Avstrija po 2, Angola in Južna Koreja 0.