Nataša Ljepoja je bila prva slovenska strelka. Foto: EPA
Nataša Ljepoja je bila prva slovenska strelka. Foto: EPA

Slovenke so v DNB Areni osvojile prvi par točk, z igro pa niso navdušile. Po udarnem uvodu in vodstvu s sedmimi goli so v nadaljevanju prikazale dokaj medlo igro, Islandke so se jim sredi drugega polčasa povsem približale, zmage pa vendarle niso ogrozile. Slovenija je sicer na Norveško pripotovala oslabljena. Manjkata nosilki Elizabeth Omoregie in Nina Zulić, pod velikim vprašajem pa je tudi nastop poškodovane prve igralke Ane Gros. Po dnevu premora jih v soboto najprej čakajo Angolke, ki so afriške prvakinje, v ponedeljek pa še favoritinje skupine, aktualne olimpijske prvakinje Francozinje.

Odličen uvod Slovenk, ki pa so v nadaljevanju popustile

Tjaša Stanko je k uvodni zmagi pristavila šest golov. Foto: EPA
Tjaša Stanko je k uvodni zmagi pristavila šest golov. Foto: EPA

Varovanke Dragana Adžića so najbolje igrale v uvodu tekme. Obramba je bila na zadovoljivi ravni in po zaslugi agresivne igre so v sedmi minuti povedle za štiri gole (5:1). V nadaljevanju so zaigrale nekoliko ležerno, kar so Islandke nemudoma izkoristile in dve minuti pozneje prepolovile zaostanek (5:3). Slovenke so sprva odgovorile in po delnem izidu 3:0 v deseti minuti prisilile v prvo minuto odmora. Po vodstvu z 11:4 jim je v nadaljevanju povsem padla zbranost, desetminutni strelski post pa je Islandija izkoristila za približanje na -4. Tudi po Adžićevi minuti odmora Slovenke niso zaigrale bistveno bolje. Na odmor so odšle s tremi goli naskoka.

Slovenske rokometašice uspešno začele svetovno prvenstvo

V končnici Slovenija vendarle strla Islandijo

Slika se v drugem delu ni bistveno spremenila in v 40. minuti je Islandija prišla na -2, štiri minute pozneje pa je – po izključitvi Valentine Klemenčič – znižala na 20:19. Toda končnica dvoboja je le pripadla kakovostnejši reprezentanci Slovenije. Odločili so občasni "prebliski" Slovenk, predvsem vratarke Maje Vojnovič in krožne napadalke Nataše Ljepoje, po njihovem vodstvu s 27:22 v 56. minuti pa je bilo srečanje odločeno.

V slovenski reprezentanci, ki si je za cilj postavila uvrstitev na enega od treh kvalifikacijskih turnirjev za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu, je bila najučinkovitejša Ljepoja z osmimi goli. Tjaša Stanko je dosegla šest, Tamara Mavsar pa pet zadetkov.

Slovenijo v skupini čakata še Angola in Francija. Foto: EPA
Slovenijo v skupini čakata še Angola in Francija. Foto: EPA

Adžić ponosen na varovanke

"Za nami je prva tekma v tokratni reprezentančni akciji. V igri smo doživljale vzpone in padce. Na koncu smo osvojile dve točki, s čimer smo lahko zadovoljne," je po tekmi dejala Stanko. "Zelo smo vesele prve zmage, a pot do nje ni bila niti malo enostavna. Vesele smo, da se je tekma razpletla tako. Uspehe želimo nadaljevati tudi na naslednjih tekmah," je dodala Vojnović, ki je po poskusu posredovanja sredi drugega polčasa z glavo trčila v digitalne reklamne panoje, a se po krajšem predahu vseeno vrnila na igrišče.

"Za mene je to velika zmaga. Igralke so pokazale sijajen odnos. Izredno sem ponosen, da sem lahko njihov selektor ter da so se po vseh izzivih prikazale v takšni luči. Gremo naprej," je misli po zmagi, s katero so njegove izbranke naredile prvi korak proti napredovanju, strnil selektor Adžić.

Slovenske rokometašice na krilih odlične Nataše Ljepoje ugnale Islandijo

SKUPINA D, Stavanger:
SLOVENIJA – ISLANDIJA
30:24 (16:13)
750 gledalcev

Slovenija: Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 1, Jurič, Novak, Markovič, Spreitzer, Stanko 6 (2), A. Abina 3, Mavsar 5 (1), Ljepoja 8, Varagić 4 (1), Lazović 3, Svetik, Hrvatin, E. Abina.

Islandija: E. Thorsteinsdottir, Renotudottir, B. Thorsteinsdottir, Jacobsen, Stefansdottir 2, Aseirsdottir, Albertsdottir 5, Agustsdottir, Sigurdardottir, Einarsdottir 1, Erlingsdottir 5 (3), E. Magnusdottir 4, Sturludottir 5, Jonsdottir, D. Magnusdottir 2, Jensdottir.

7-metrovke: 4/6; 3/3
Izključitve: 8 min; 8 min
Rdeči karton: Jensdottir 50./Islandija

FRANCIJA – ANGOLA
30:29 (18:15)


Sobota ob 15.30 (prenos TV SLO 2):
SLOVENIJA – ANGOLA
Ob 18.00:
ISLANDIJA – FRANCIJA


Ponedeljek ob 18.00:
ANGOLA – ISLANDIJA
Ob 20.30 (prenos TV SLO 2):
SLOVENIJA – FRANCIJA

V drugi del se uvrstijo tri ekipe.