Trnova je bila pot do madžarskega gola. Jure Dolenec v primežu Patrika Ligetvarija in Adriana Siposa. Foto: BoBo
Trnova je bila pot do madžarskega gola. Jure Dolenec v primežu Patrika Ligetvarija in Adriana Siposa. Foto: BoBo
Marko Bezjak
Slovenci so po madžarskih prijemih v obrambi nekajkrat obležali na tleh. Foto: BoBo
Slovenija - Madžarska
Bence Banhidi in Adrian Sipos sta prejela rdeči karton. Foto: BoBo
Veselin Vujović
Veselin Vujović je po tekmi dejal, da je bil poraz zaslužen. Foto: BoBo/Borut Živulović
Skrb vzbujajoča predstava slovenskih rokometašev
Zmaga razigranih Madžarov v Bonifiki
Vujović: S takšno igro smo daleč od SP-ja

Več kot 3.000 gledalcev v Bonifiki, med katerimi je bilo tudi nekaj sto glasnih madžarskih navijačev, je ustvarilo izjemno vzdušje, ki mu je v zgodnjepoletnem sobotnem večeru manjkala le pika na i - slovenska zmaga. Varovanci Veselina Vujovića so držali korak z Madžari do 50. minute (23:23), nato pa so Laszlo Nagy in druščina skoraj do konca zaprli vse poti do vrat, ki jih je dobro branil Marton Szekely. Slovenija je še kako pogrešala stebra obrambe Mateja Gabra, ki si je že v 23. minuti po enem izmed grobih vložkov madžarskih silakov (Bence Banhidi in Adrian Sipos sta prejela rdeča kartona) na črti poškodoval oko (strgana očesna veznica), tako da je njegov nastop tudi na povratni tekmi vprašljiv.

Vujović: Glede na prikazano igro je rezultat še znosen
Vujović je po tekmi dejal, da je bil poraz zaslužen. "Glede na to, kar smo prikazali, je rezultat še znosen. Zaslužili smo si poraz. V pripravah pred tekmo smo opozorili, da sta dva ključna igralca Madžarov Richard Bodo in Bence Banhidi. A v prvih 15 minutah sta nam dala osem ali devet golov. Mi nismo naredili enega prekrška, nismo šli v en kontakt, nismo pokazali čvrstosti in nismo imeli vodij. Marko Bezjak in Miha Zarabec sta delala začetniške napake. Nismo delovali kot ekipa. Odkar sem selektor, je bila osnova obramba. A tokrat obramba vključno z vratarjem ni bila na nivoju. Madžarska je pokazala, da je čvrsta ekipa. Pogosto je igrala grobo in umazano, a ne vem, zakaj jim nismo odgovorili z enako mero, saj so sodniki dopuščali tako igro. Padli smo pri motivaciji, nismo imeli dobre organizacije, igrali smo neko košarko oziroma rokomet brez resnega strela z zunanjih položajev. Moj poskus z Žigo Mlakarjem, ki je edini resni 'šuter' z desnega zunanjega položaja, se je končal katastrofalno. Igral je, kot bi padel z Marsa. Borut Mačkovšek je bil prav tako zmeden. Ne morem pričakovati, da mi tekmo rešuje Aleks Vlah ali kateri od nižjih igralcev. Poškodba Mateja Gabra nas je prizadela. V drugem polčasu sem ga pripravljal, da bi na dvojki igral proti Richardu Bodu, a je bila žal poškodba prehuda, saj je končal v bolnišnici. Tudi izključitve, ki smo jih napravili, so bile nesmiselne, otročje, medtem ko je bil vsak madžarski prekršek na robu rdečega kartona. Ne spomnim se, da bi moja ekipa kdaj tako slabo izkoristila igralca več, tudi učinek vratarjev je bil pod vsako kritiko. Zdaj se bomo poskušali psihično postaviti nazaj. Prednost petih golov je velika, a če so nas oni premagali tukaj, lahko tudi mi njih tam. Očitno je, da smo svetlobna leta oddaljeni od svetovnega prvenstva, ampak športno je upati. Vedno sem optimist," je v pozitivnem tonu sklenil Vujović, za katerim so tudi zasebno težki dnevi, saj mu je umrla mama, prav na dan tekme v Kopru pa je bil na Cetinju njen pogreb.

Dolenec: V zadnjem delu tekme smo se izgubili
Jure Dolenec meni, da je odsotnost Gabra veliko pripomogla k visokemu porazu: "Poskušali smo jih ustaviti na vse načine. A zdi se mi, da je šlo vse navzdol po odhodu Gabra. Vsi vemo, da je nosilec igre v obrambi. Res pa je, so tudi oni ostali brez svojega najboljšega krožnega napadalca Banhidija. Mi bi morali to izkoristiti, a nismo. Zdaj se moramo pripraviti na pot v Veszprem in poskušati to obrniti. Žal je na koncu razlika ogromna, ker smo se v zadnjem delu tekme izgubili, tako da bo izjemno težko. Ni pa nemogoče, tudi večje čudeže je ta reprezentanca že delala. Način, kako smo igrali prvih 15, 20 minut, mi še vedno vliva optimizem. Verjamem, da bomo v Veszpremu pokazali več."

Kavtičnik: Ni nam "zlaufalo"
Kapetan Vid Kavtičnik meni, da si Slovenci ne morejo očitati, da se niso borili, a sobota preprosto ni bil njihov dan. "V zadnjih 15 minutah se je njihovemu vratarju odprlo, medtem ko smo mi zgrešili nekaj strelov. Tudi naša obramba vključno z vratarji ni bila na nivoju in to je pretehtalo. Če hočemo po petih golih zaostanka priti nazaj, bomo morali biti na precej višji ravni. Gabra smo pogrešali, vsak igralec se pozna. Nobenemu ne moremo očitati, da se ni boril, ampak preprosto ni "zlaufalo". Se zgodijo takšne tekme. Nič še ni izgubljeno. Vračali smo se že po večjih težavah. Mi gremo v Veszprem na zmago. Ni še konec, dali bomo vse od sebe," obljublja Kavtičnik.

Lekai: Možnosti so 50:50
Madžarski napad je dobro vodil Mate Lekai, nekdanji igralec Celja. "Začeli smo slabo, dobili smo veliko kazni. Tekma je bila težka, fizična, na trenutke celo groba, a vsi si želimo iti na svetovno prvenstvo. Pred tekmo je bila Slovenija favorit, zdaj pa so možnosti 50:50. Navijači so bili izjemni. Upam, da bo tako tudi v Veszpremu in da se uvrstimo na svetovno prvenstvo," kljub visoki zmagi ostaja previden Lekai, ki je dosegel šest golov.

Vranješ: Dvoboj še ni odločen
Podobno razmišlja tudi selektor Ljubomir Vranješ, ki je po neuspehu na evropskem prvenstvu na Hrvaškem, kjer je Madžarska v težki skupini s Španijo, Dansko, Češko izpadla v predtekmovanju, v reprezentanco znova vpoklical veterana Ferenca Ilyesa in Laszla Nagyja, s čimer je zadel v polno. Ilyes in Nagy sta namreč skupaj z Richardom Bodom in Timuzsinom Schuchom tvorila čvrst obrambni blok, ki so ga Slovenci (v končnici) le stežka prebijali. "Na evropskem prvenstvu smo imeli drugo najmlajšo ekipo. Zdaj sem poklical nazaj tudi malo starejše igralce, da dobimo nekaj izkušenj. In to ne samo na igrišču, ampak tudi ob njem. Kakor koli, dvoboj še ni odločen. Čaka nas še 60 minut. Jasno je, da mora Slovenija zdaj več tvegati. A mi se bomo pripravili na vse in poskusili igrati še bolje," napoveduje Vranješ.

Srečanje v Veszpremu se bo začelo v sredo ob 19.00. Prenos na TVS 2 in na MMC-ju. Zmagovalec dvoboja se bo uvrstil na svetovno prvenstvo, ki bo med 9. in 27. januarjem 2019 v Nemčiji in na Danskem.

Skrb vzbujajoča predstava slovenskih rokometašev
Zmaga razigranih Madžarov v Bonifiki
Vujović: S takšno igro smo daleč od SP-ja