Andrej Rubljov je blestel že na Odprtem prvenstvu Avstralije februarja v Melbournu, ko ga je izločil njegov rojak Danil Medvedjev v četrtfinalu. V Rotterdamu je imel največ dela v polfinalu, ko je izločil Stefanosa Cicipasa. Foto: EPA
Andrej Rubljov je blestel že na Odprtem prvenstvu Avstralije februarja v Melbournu, ko ga je izločil njegov rojak Danil Medvedjev v četrtfinalu. V Rotterdamu je imel največ dela v polfinalu, ko je izločil Stefanosa Cicipasa. Foto: EPA

Za 23-letnega Rusa je to že četrta zmaga na ravni turnirja ATP 500. Lani je slavil v Hamburgu, St. Peterburgu in na Dunaju, skupaj pa je v karieri dobil osem turnirjev.

"To je bil res odličen teden. V zadnjem letu in pol sem igral zelo dobro in prebil sem se med najboljših deset na svetu. Zdaj moram zadržati to visoko raven. Nisem razmišljal o nizu zmag na turnirjih serije 500, a so me novinarji spomnili na ta dosežek," je povedal Rubljov, ki na turnirjih serije 500 ne pozna poraza že 20 zaporednih obračunov.

Schwartzman v finalu oddal le tri igre
Diego Schwartzman je zmagovalec turnirja ATP v domačem Buenos Airesu. Deveti igralec sveta je v finalu po uri in 20 minutah ugnal 22-letnega rojaka Francisca Cerundola, 137. igralca

Diego Schwartzman je bil najboljši na domačem turnirju v Buenos Airesu. Foto: Reuters
Diego Schwartzman je bil najboljši na domačem turnirju v Buenos Airesu. Foto: Reuters

sveta, s 6:1 in 6:2.

28-letni Schwartzman je dosegel četrto turnirsko zmago v karieri. Pred tem je bil najboljši v Los Cabosu (2019), Riu de Janeiru (2018) in Carigradu (2016).

Najstnica Tausonova najboljša v Lyonu
Danka Clara Tauson je v finalu turnirja v Lyonu premagala Švicarko Viktorijo Golubić s 6:4 in 6:1.

V polfinalu je Švicarka po hudem boju ugnala drugo nosilko Francozinjo Fiono Ferro, Tausonova pa sedmopostavljeno Španko Paulo Badosa. Danes si je mlada Danka, ki si je pri 18 letih prvič priigrala finale na tej ravni tekmovanj, izborila še prvo zmago v karieri.

Tausonova, ki je na 139. mestu lestvice WTA, je za največji uspeh ugnala devet mest bolje uvrščeno švicarsko tekmico. Ta je danes igrala tretji finale, ostaja pa pri eni zmagi iz Gstaada leta 2016.

Kvitova gladko odpravila Muguruzo
Petra Kvitova je prepričljivo dobila finalni dvoboj turnirja WTA v Dohi. Po uri igre je s 6:2 in 6:1 ugnala Garbine Muguruzo.

Za Čehinjo je to že 28. turnirska zmaga v karieri, a šele prva po slavju v Stuttgartu leta 2019. Lani je Kvitova prav tako igrala finale v Dohi, a je morala takrat priznati premoč Belorusinji Arini Sabalenki.

Federer: Ni običajno, da se po letu premora vrača igralec, star skoraj 40 let
Roger Federer je pred vrnitvijo na teniške turnirje sporočil, da ne čuti bolečin po dveh operacijah kolena. "Zelo sem vesel, da bom lahko znova igral," je sporočil pred nastopom na turnirju ATP v Dohi, ki se bo začel v ponedeljek.

"Kar je najpomembneje v tem trenutku, je to, da ne čutim bolečin in da so poškodbe preteklost," je pred začetkom turnirja dejal zmagovalec 20 turnirjev za grand slam.

Federer je zadnji uradni dvoboj igral januarja 2020, ko je v polfinalu Odprtega prvenstva Avstralije izgubil proti Novaku Đokoviću. Lani se je med prekinitvijo sezone zaradi pandemije covida-19 odločil za poseg na desnem kolenu.

Sledil je zaplet med okrevanjem, tako da je julija moral opraviti še drugi artroskopski poseg na istem kolenu, kmalu zatem pa je sporočil, da bo izpustil preostanek sezone.

"Ni najobičajneje, da se na igrišča po letu premora vrača igralec, star skoraj 40 let," se je pred začetkom turnirja v Katarju pošalil Švicar. Ob tem je dejal, da si nikoli ni mislil, da bo vrnitev na igrišča trajala tako dolgo.

O rivalstvu s Špancem Rafaelom Nadalom in Đokovićem je Federer dejal, da gre za "odlično debato". "Kar sta Novak in Rafa dosegla v zadnjem času, je neverjetno – in tudi sama nista ravno stara 25 let. Moja prva skrb pa sta moje zdravje in moja igra, veliko manj pa statistika," je poudaril.


ROTTERDAM (M)
(980.580 dolarjev, trda podlaga)

Finale:
RUBLJOV (RUS/4) - FUCSOVICS (MAD)
7:6 (4), 6:4

Polfinale:
FUCSOVICS (MAD) - ĆORIĆ (HRV)
6:4, 6:1
RUBLJOV (RUS/4) - CICIPAS (GRČ/2)
6:3, 7:6 (2)


DOHA (Ž)
(565.530 dolarjev, trda podlaga)

Finale:
KVITOVA (ČEŠ/4) - MUGURUZA (ŠPA)
6:2, 6:1

Polfinale:
MUGURUZA (ŠPA) - AZARENKA (BLR/8)
b.b.
KVITOVA (ČEŠ/4) - PEGULA (ZDA)
6:4, 6:4


DOHA (M), 1. krog, tabela
(787.930 dolarjev, trda podlaga)

THIEM (AVT/1) prost
KARACEV (RUS) - ZAYID (KAT)
RAMANATHAN (IND) - BUBLIK (KAZ)
BAUTISTA AGUT (ŠPA/5) - OPELKA (ZDA)
RUBLJOV (RUS/3) prost
GASQUET (FRA) - ROLA (SLO)
LAJOVIĆ (SRB) - FUCSOVICS (MAD)
WAWRINKA (ŠVI/7) - HARRIS (JAR)

GOFFIN (BEL/6) - KRAJINOVIĆ (SRB)
SONEGO (ITA) - FRITZ (ZDA)
O'CONELL (AVS) - POSPISIL (KAN)
SHAPOVALOV (KAN/4) prost
ĆORIĆ (HRV/8) - JAZIRI (TUN)
BASILAŠVILI (GRU) - MILLMAN (AVS)
CHARDY (FRA) - EVANS (VB)
FEDERER (ŠVI/2) prost