Martin Bohinc je prejel petminutno kazen ob najbolj neugodnem trenutku za Olimpijo. Zmaji so pritiskali za izenačenje na 3:3, nato pa z igralcem manj prejeli dva zadetka in se znašli v zaostanku z 2:5 po koncu druge tretjine. Foto: www.alesfevzer.com
Martin Bohinc je prejel petminutno kazen ob najbolj neugodnem trenutku za Olimpijo. Zmaji so pritiskali za izenačenje na 3:3, nato pa z igralcem manj prejeli dva zadetka in se znašli v zaostanku z 2:5 po koncu druge tretjine. Foto: www.alesfevzer.com

Rdeči so se temeljito pripravili na finalno serijo, potem ko so zares nesrečno izgubili v polfinalu Alpske lige proti Asiagu. Na odločilni tekmi pred dvema tednoma v Podmežakli so imeli številne velike priložnosti, a zadeli so le enkrat in razočaranje je bilo veliko.

Spreitzer v končnici Alpske lige ni branil niti minute
V petek zvečer so v Tivoliju v uvodnih dveh tretjinah iz 13 strelov dosegli kar pet golov. Prvi vratar zmajev Paavo Hölsä je poškodovan, zato je branil Tilen Spreitzer. 23-letnik je zadnjič branil 18. marca v zadnjem krogu rednega dela Alpske lige v Kitzbühelu. V končnici Alpske lige ni branil niti minute in to se je seveda zelo poznalo. Pri treh zadetkih železarjev je slabo posredoval.

Ljubljančani so bili neverjetno neučinkoviti. Žiga Pance je sredi prve tretjine zgrešil prazna vrata, ko je Us ležal na tleh na drugi vratnici. Nik Simšič je imel dva neuspešna samostojna prodora, Anže Ropret iz bližine ni dobro zadel ploščka, ko je bil v odličnem položaju.

Marc-Olivier Vallerand, ki se je v polfinalu in finalu Alpske lige dvakrat poškodoval, je bil znova motor igre zmajev. Kanadčan je v prvi tretjini zadel prečko, v drugi tretjini pa je njegov strel pod prečko sijajno ujel Us, v naslednji akciji pa je le znižal na 2:3.

Andrej Stare ob pretepu: Še Zavec bi mu zavidal takšen kroše

Velika neumnost Bohinca sredi največje premoči zmajev
V 32. minuti je Olimpija ujela priključek. Imela je premoč. Vseskozi je bilo vroče pred vrati Usa. Le 62 sekund zatem je Martin Bohinc v pretepu z Gašperjem Glavičem pretiraval. Zamahnil je z vso silo in si prislužil petminutno kazen in še disciplinsko kazen igre. To je bila voda na mlin Jeseničanov, ki so z zadetkoma Jake Sodje in Žana Jezovška potrdili zmago še pred koncem druge tretjine.

Šivic: Pametno smo se odzvali in nismo spustili rokavic
Mitja Šivic je v dveh letih iztisnil maksimum iz ekipe. Največja težava je, da v naslednji sezoni zagotovo ne bo imel na voljo tako močne zasedbe, saj Jeseničani ne bodo igrali v Ligi IceHL. Najboljši hokejisti se vsekakor želijo dokazati v razširjenem avstrijskem prvenstvu, ki sta ga osvojila Rok Tičar in Blaž Gregorc s KAC-em.

"Zelo sem zadovoljen z igro v prvi tretjini. To je bilo odlično. V drugi tretjini smo trpeli, ko je imela Olimpija igralca več. Tekma se je prelomila, ko so krenili na našega vratarja. Mi se ne tepemo, pametno smo se odzvali in nismo spustili rokavic. Olimpija je dobila petminutno kazen in zadeli smo še dvakrat. Ena zmaga je v žepu in zdaj gremo naprej," je bil dobre volje Šivic.

Mitja Šivic je odlično pripravil ekipo na finalno serijo. Po velikem razočaranju v Alpski ligi je motiv ogromen. Foto: www.alesfevzer.com
Mitja Šivic je odlično pripravil ekipo na finalno serijo. Po velikem razočaranju v Alpski ligi je motiv ogromen. Foto: www.alesfevzer.com

Poučen poraz proti Asiagu
"Olimpija zdaj vidi, kaj jih čaka. Malce se mi že zdi, kaj lahko pričakujem od njih. Veliko smo se naučili iz poraza proti Asiagu. Počitek v zadnjih tednih je prišel zelo prav. Dobro smo ga unovčili in se primerno pripravili. Ne pričakujem, da bomo na naslednjih tekmah tako učinkoviti. Sploh nisem bil pozoren, da je Spreitzer v vratih. Šele, ko so objavili začetno postavo, sem opazil, da bo on branil. Nikoli nisem dajal poudarka na to, kateri vratar brani pri tekmecih," je dodal jeseniški strateg.

Rajsar ni dobro spal, ko so ostali brez finala Alpske lige
Sašo Rajsar se je izkazal z golom in podajo. Zadnje tri sezone je igral za Olimpijo in dosegel tudi odločilni zadetek za zmago na derbiju v dvorani Tivoli novembra 2018. Sredi te sezone se je vrnil na Jesenice.

"Olimpija je imela veliko priložnosti, a jih ni izkoristila. V Tivoli smo prišli po zmago. Nismo veliko govorili o načrtih pred tekmo. Doživeli smo grenek poraz proti Asiagu v polfinalu Alpske lige. Vzel mi je kar nekaj noči mirnega spanca. Ni nam bilo lahko. Zdaj imamo še eno priložnost za lovoriko in mislimo jo vzeti z obema rokama. Finalne serije se nismo lotili polovično, ampak na polno," je povedal 32-letni napadalec.

Rajsar se zaveda, da še ni čas za evforijo: "Spreitzer je že nekajkrat dobro branil na derbijih. Imel je smolo pri dveh odbitih ploščkih. Proti Asiagu smo zgrešili res ogromno priložnosti, tokrat smo vse unovčili. Odprlo se nam je, na petih tekmah polfinala proti Asiagu pa se nam ni. Petminutna kazen je bila veliko darilo za nas. Zdaj ne smemo spati na eni zmagi. Zdaj ni čas, da se hvalimo. Čaka nas težka tekma v Podmežakli. Navijačev ni v nobeni dvorani. V Tivoliju je bilo res vroče, naša dvorana je precej bolj hladna. Navajeni smo na te razmere, a to ne bo velika prednost."

Jeseničani na uvodni finalni tekmi v Tivoliju ugnali Olimpijo

Olimpija je po zmagi v Alpski ligi hitro padla na realna tla. Vodstvo kluba razmišlja predvsem o Ligi IceHL, ki se bo začela 17. septembra s 14 ekipami. Na sporedu bo 52 krogov rednega dela. Prvih šest moštev se bo neposredno uvrstilo v končnico. Ekipe med sedmim in desetim mestom se bodo nato pomerile še za preostali mesti v končnici po vzoru Lige NBA.

Summanen priznal, da Spreitzer ni bil pripravljen za tako pomembno tekmo
Trener Olimpije Raimo Summanen je takoj po zmagi v Alpski ligi opozoril, da bo zelo težko odigrati dve finalni seriji zapored. Finec je hitro zapustil zabavo po naslovu prejšnjo soboto. Zaveda se, da s takimi predstavami ne bo še ene klubske zabave, ampak se bo ta zelo verjetno odvila na Ledarski 4.

Zadetka Tavžlja in Stojana v prvi tretjini

"Zelo slabo smo začeli tekmo. Ko smo ujeli ritem, pa je bil njihov vratar zares dober. Če sem pošten, naš vratar Spreitzer ni bil pripravljen za tako pomembno tekmo. Nismo mu pomagali s številnimi napakami. Imeli smo dovolj priložnosti za zmago na tej tekmi. Naredili smo preveč napak v obrambni tretjini," je poudaril zmagovalec Stanleyjevega pokala leta 1984 z Edmontonom.

Pred drugo finalno tekmo seveda upa, da bo njegov rojak lahko stal v vratih: "Zelo smo pogrešali našega prvega vratarja. Paavo Hölsä bo morda pripravljen za ponedeljkovo tekmo. Tega še ne vem, vsekakor pa je to pomembno za našo ekipo. Vso tekmo smo bili v zaostanku in težko je nenehno loviti tekmeca. Ponosen sem, da smo zadnjih sedem minut. Potegnil sem vratarja iz igre, nismo prejeli gola in borili smo se do konca. Pristop je bil pravi. V končnici ni pomembno, kdo dobi prvo tekmo, ampak je pomemben zmagovalec zadnje tekme."

Štebih: Prvi zadetek nas je presekal, hitro pa smo dobili še drugega
Tudi branilci zmajev niso imeli svojega večera. Proti Asiagu je Olimpija v 194 minutah finalne serije Alpske lige prejela pet zadetkov. Tokrat je dobila peti gol že v 38. minuti.

"Imeli smo slab začetek. Mi smo malo zaspali, oni pa so prišli sem zmagat, to se je videlo od prve minute. Druga in tretja tretjina sta bili boljši, mi smo se približali na en zadetek, a so imeli en protinapad in znova dosegli gol. Težko je bilo nadaljevati, ker psihično padeš. A smo na koncu pokazali, da se znamo boriti in stopiti skupaj. Od tam moramo nadaljevati," je razmišljal Miha Štebih.

Jeseniška zadetka z igralcem več za vodstvo 5:2

Krivde za poraz ne vidi pri vratarju: "Ne strinjam se, da smo izgubili zaradi Spreitzerja. Imeli smo preveč kazni. Prvi zadetek nas je presekal, hitro smo dobili še drugega. Vseskozi smo lovili tekmeca, ki je imel odličnega vratarja. Prepričan sem, da imamo odlično ekipo in v ponedeljek bodo to tudi dokazali."

"Ko stvari ne gredo po načrtih od prve minute, je težko. Vso tekmo smo lovili zaostanek. Poskušali smo vse, sedem minut pred koncem smo vzeli vratarja iz igre. Zmenili smo se, da bomo tvegali vse in morali smo kmalu poskusiti tudi brez vratarja. Nismo dobili gola, vseskozi smo bili nevarni, a nismo zadeli. Derbiji so napeti, vsekakor bo težko osvojiti naslov," je dodal Tadej Čimžar, ki je večino kariere igral za Jesenice.

Jeseničani odlični na derbijih v Podmežakli
Druga finalna tekma bo v ponedeljek ob 20.00 v Podmežakli. Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju. Komentator bo Aleš Potočnik. Jeseničani so v tej sezoni neporaženi na derbijih v domači dvorani.