Jan Kozamernik je po šestih krogih med blokerji na četrtem mestu z 11 bloki v 49 poskusih. Na prvem mestu je Brazilec Isac Santos s 13 bloki iz 44 poskusov. Foto: Odbojkarska zveza Slovenije
Jan Kozamernik je po šestih krogih med blokerji na četrtem mestu z 11 bloki v 49 poskusih. Na prvem mestu je Brazilec Isac Santos s 13 bloki iz 44 poskusov. Foto: Odbojkarska zveza Slovenije

Slovenski odbojkarji, ki s štirimi zmagami in dvema porazoma trenutno zasedajo visoko 5. mesto v ligi, medtem ko so na svetovni jakostni lestvici FIVB ohranili 12. mesto, so tri proste dneve v Riminiju izkoristili za počitek in pripravo na nasprotnike.

Kozamernik: Treba bo porazdeliti obremenitve
Na zadnji tekmi drugega sklopa turnirja, ko so se pomerili z Nemčijo (poraz 1:3), so varovanci Alberta Giulianija že čutili utrujenost, zato v prihodnje napovedujejo nekoliko drugačen pristop. "Prvih šest tekem smo bolj ali manj odigrali z enako postavo. Želimo si namreč zmagati na čim več tekmah in iztržiti čim več. Bomo pa morali v nadaljevanju pametno izbirati zasedbo, jo malenkost spremeniti, prerazporediti obremenitve, saj imamo ne glede na vse zelo dolgo klop in vsi igralci so sposobni igrati na tej ravni. Na določenih tekmah bomo spočili določene igralce in dali priložnost drugim ter tako skušali priti do želenih rezultatov. Začetni entuziazem nas je ponesel, a smo proti Nemčiji videli, da te lahko pomanjkanje energije stane zmago. Liga narodov je zares dolga, tekem je veliko in psihološka pripravljenost je zelo pomembna. Če ostanemo stabilni, lahko tudi tako veliko dosežemo," je pojasnil Jan Kozamernik.

Tonček Štern: Dokazali smo, da sodimo v sam vrh. Nihče nas več ne podcenjuje.
Slovenske odbojkarje čakajo naporni trije dnevi, na tekmah proti Kanadi, Franciji in Rusiji si bodo skušali priigrati najboljši mogoči izkupiček in ohraniti visoko uvrstitev. A zavedajo se, da naloga ne bo lahka. "Mislim, da smo v prvih dveh krogih pokazali, da rezultatsko in tudi tehnično sodimo v sam vrh. Dobro smo začeli, imamo štiri zmage na šestih tekmah, zato nas nihče več ne podcenjuje. Tudi sami smo pred novim sklopom strnili vrste, se spočili, opravili fitnes in trening, da smo ostali v ritmu. Čakajo nas pomembne tekme, a niso še odločilne. Vsaka naslednja bo še bolj pomembna in veliko bo kalkuliranja. Naše glavno orožje bo velika želja, ki jo kažemo na vsakem treningu in na vsaki tekmi, in zagotovim lahko, da se bomo borili do konca. Še imamo prostor za napredek in možnost, da izboljšamo našo igro ter skušamo izpolniti naše skrite cilje. Energije imamo dovolj, tudi želje po dokazovanju. Tako pozabimo na utrujenost in želimo vsako tekmo dobiti. Pred nami je nov cikel in seveda si želimo zmagati na vseh treh tekmah. Zelo pomembna bo že jutrišnja s Kanado, ki jo moramo dobiti, zatem nas čakata dve zares močni reprezentanci in osebno bom zadovoljen, če eno od njiju premagamo," pa je dejal Tonček Štern.

Kovačič, Ropret in Kozamernik pri vrhu
Statistični podatki po šestih odigranih obračunih v Ligi narodov v sam vrh lestvice najboljših posameznikov uvrščajo slovenskega prostega igralca Janija Kovačiča, podajalca Gregorja Ropreta in srednjega blokerja Jana Kozamernika. Kovačič se lahko pohvali s kar 61 obrambami napadov iz 78 poizkusov, njegov najbližji zasledovalec je Italijan Fabio Balaso s 64 obrambami iz 89 poizkusov. Kovačiča najdemo tudi na drugem mestu po odstotku natančnosti pri sprejemu začetnih udarcev. Kozamernik je četrti med blokerji, Ropret pa sedmi med serverji (sedem asov v 73 poskusih).

Kanada je po šestih tekmah z dvema zmagama in štirimi porazi na enajstem mestu.


LIGA NARODOV

TEKME SLOVENIJE

Sreda ob 15.00:
SLOVENIJA – KANADA

Četrtek ob 13.00:
SLOVENIJA – FRANCIJA

Petek ob 12.00:
SLOVENIJA – RUSIJA

Vrstni red: Poljska in Brazilija 15, Francija 14, Rusija 13, Slovenija in Iran 12 ...