27-letni španski kolesar Marc Soler je utišal kritike, potem ko na dirkah Tirreno-Adriatico in Po Kataloniji ni pokazal veliko. Foto: EPA
27-letni španski kolesar Marc Soler je utišal kritike, potem ko na dirkah Tirreno-Adriatico in Po Kataloniji ni pokazal veliko. Foto: EPA

3. etapa (Estavayer – Estavayer; 168,7 km) je bila že zaradi deževnega vremena napornejša kot včerajšnja, tudi zaključek je bil zahtevnejši, saj je bilo treba v zadnjih 15 kilometrih opraviti z dvema kratkima vzponoma (Chables in Les Granges) in biti hkrati previden in pogumen na obeh spustih. Na koncu so bile razlike nenavadno velike, nekateri odlični kolesarji so precej zaostali.

Estavayer - Estavayer, 168,7 km: 
  1. M. SOLER       ŠPA   3:58:35
  2. M. CORT        DAN     +0:22
  3. P. SAGAN       SLK          
  4. S. COLBRELLI   ITA       vsi
  5. G. IZAGIRRE    ŠPA      isti
  6. D. ULISSI      ITA       čas
...
120. J. TRATNIK     SLO     19:01

Od sedmerice ubežnikov so najdlje vztrajali štirje kolesarji (Kobe Goosens, Stefan Küng, Stefan Bissegger in Johan Jacobs), ki si je priborila štiri minute prednosti. Pri vzponu na Chables sta ušla Goosens in Küng, toda Švicarja je pri spustu (14,5 km pred ciljem) kar naenkrat spodneslo in se je spektakularno zapeljal po cesti. K sreči se ni poškodoval in je lahko nadaljeval.

Soler na spustu povečeval prednost
Etapa se je še dodatno zapletla, ko je padel tudi nosilec rumene majice Rohan Dennis in se kar dobro potolkel, vendar ni odstopil. Goosens ni dolgo zdržal v samostojnem begu, vso zmedo pa je izkoristil Marc Soler in pogumno napadel na zadnjem vzponu, nato pa si na spustu proti cilju v Estavayerju priboril približno 30 sekund prednosti in jo zadržal do konca. S peto zmago kariere je prevzel tudi rumeno majico. Vse skupaj je odlična popotnica pred Girom, na katerem bo kapetan ekipe Movistar.

Stefan Küng je bil morda na poti k etapni zmagi, a ga je ustavil padec. Foto: EPA
Stefan Küng je bil morda na poti k etapni zmagi, a ga je ustavil padec. Foto: EPA

Prva skupina zasledovalcev je zaostala 23 sekund. Drugo mesto je osvojil Magnus Cort, tretji je bil Peter Sagan in četrti zmagovalec 2. etape Sonny Colbrelli. Dennis je v cilj prišel v drugi zasledovalni skupini, zaostal je minuto in 21 sekund.

Kraljevska etapa se bo začela prej
V soboto kolesarje čaka 161,3 km dolga kraljevska etapa med Sionom in smučiščem Thyon 2000, ki se bo začela dve uri prej, saj je popoldne napovedano slabo vreme. Zaključni vzpon je dolg 20,7 km, povprečni naklon je 7,7 odstotka, klanec pa je najbolj strm (a nikjer več kot 10 odstotkov) v zadnjih dveh kilometrih.

Dirka po Romandiji se bo v nedeljo končala s 16,2 km dolgim kronometrom v Fribourgu.

Skupni vrstni red po 3. etapi:         
  1. M. SOLER          ŠPA     12:38:40
  2. G. THOMAS          VB        +0:14
  3. R. PORTE          AVS         isti
  4. R. COLBRELLI      ITA          čas
  5. M. HIRSCHI        AVS         0:16
  6. M. CATTANEO       ITA         0:20
...
 99. J. TRATNIK        SLO        25:58