143 Iztok Franko o rasti Dallasa ter Dončića in pred finalom zahoda

Ekipi LA Clippers in Oklahoma City sta izločeni, Dallas zdaj v finalu Zahodne konference Lige NBA izziva Minnesoto. Prva obramba lige, ki je ravnokar izločila branilce naslova in ima igralca, ki ga Američani kujejo v zvezde kot izzivalca prevladi tujih superzvezdnikov.

Analiza zmage Mavsov nad Thunderjem in napoved obračuna s Timberwolvsi je za mikrofon znova pripeljala stalnega košarkarskega gosta. Iztok Franko je sogovorec v 143. oddaji podkasta SOS odmev, ki ga vodita Slavko Jerič in Toni Gruden. Hitra skupna ugotovitev: Dallas je zares postal ekipa. Ekipa z veliko začetnico.

"Serija proti OKC-ju je bila velik test te ekipe Dallasa. Na začetku serije Luki Dončiću napadalno ni šlo najboljše, močno so podvajali Kyrieja Irvinga in ga silili, da je oddajal žogo. Zaupalo se je preostalim igralcem, da so naredili v napadu, kar se mogoče od njih ni pričakovalo. V ospredje so stopili P. J. Washington, Derrick Jones Jr. in Dereck Lively," je Franko povzel razplet zrelostnega izpita za letošnjo zasedbo Mavericksov.

Vabljeni k poslušanju

Zvezdnika del napada žrtvovala zaradi dela v obrambi

Stalni sogovorec košarkarsko obarvanih podkastov SOS-odmeva Iztok Franko je analitik za D Magazine, mesečnik iz Dallasa, in studijske oddaje Arene Sport ter na X-u pisec poglobljenih napovedi in opažanj tekem Dallasa. Foto: Osebni arhiv
Stalni sogovorec košarkarsko obarvanih podkastov SOS-odmeva Iztok Franko je analitik za D Magazine, mesečnik iz Dallasa, in studijske oddaje Arene Sport ter na X-u pisec poglobljenih napovedi in opažanj tekem Dallasa. Foto: Osebni arhiv

V rednem delu sta superzvezdnika Luka Dončić in Kyrie Irving v povprečju skupaj dosegala skoraj 60 točk na tekmo, z izjemno kemijo sta postala najnevarnejša napadalna naveza lige. Oklahoma City je osredinila obrambo na njiju in ju omejila na povprečno skupnih 40 točk na tekmo, a vseeno izpadla z 2:4 v zmagah.

Anthony Edwards je fenomen. Američani so ga praktično že okronali za naslednika Michaela Jordana. Res komaj čakajo, da bo en ameriški igralec lahko pariral Nikoli Jokiću, Luki Dončiću, Janisu Andetokumbu in Joelu Embiidu.

Fenomen Ant

"Obramba Mavsov je tako dobra, da jim na vsaki tekmi daje možnost za zmago in pri tem sta bila Luka in Kyrie ključna. Danes se obrambo v Ligi NBA s šibkim členom zelo težko igra," je košarkarski analitik potrdil, da sta prva zvezdnika Dallasa morala žrtvovati del napadalne igre za predanost in delo v obrambi.

"Če primerjamo serijo proti Phoenixu leta 2022, je bil Dončić pod pritiskom zaradi obrambe, v napadu pa je dal na prvih dveh tekmah 40 točk. Zdaj je bila zadeva obratna, ker mu v napadu ni šlo," je Franko primerjal različni izhodišči kritik na račun vodje Mavsov med prebijanjem proti konferenčnemu finalu.

Dončić je na visoka pričakovanja odgovoril s tremi zaporednimi trojnimi dvojčki na zadnjih treh tekmah s Thunderjem. V rednem delu prvi strelec lige, je zdaj prvi podajalec končnice, tretji pri skokih, prvi pri izbitih žogah, deli si drugo mesto po številu ukradenih žog ... "Vidi se, da se v končnici res igra drugačna košarka."

Sorodna novica Dončić ima v finalu Zahoda priložnost, da vstopi v še en ekskluziven klub

Kidd trener za končnico

Tako proti Clippersom kot Oklahomi je Dallas grdo izgubil uvodno tekmo, a hitro obrnil ploščo, po izenačenju na 2:2 pa tudi dokončal obe seriji. Če je med sezono pogosto tarča kritik, tokrat Jason Kidd žanje pohvale.

"On je predvsem 'playoff' trener. Tako kot leta 2022 zna brati serijo. Dallas skozi serije raste in pri tem opravi vrsto prilagoditev, ki jih je naredil Kidd. Na primer, kako so šli na P. J. Washingtona v drugi tekmi in tretji tekmi, kako so iskali SGA-ja po terenu, praktično so ga napadali ... Še ključna, zadnja prilagoditev v tej odločilni šesti tekmi: Dallas je po prvem polčasu zaostajal za 16 točk, v drugem polčasu so zaigrali consko obrambo, kar Oklahoma ni znala rešiti," je Franko poudaril prijeme Kidda, ki v končnici vleče prave poteze. Vendar ne na prvih tekmah: Dallas je pod Kiddom izgubil vseh pet uvodnih tekem serij v končnici.

Lahko veteran Conley krije Dončića ali Irvinga?

Od 15 najbolje plačanih igralcev Lige NBA v boju za naslov prvaka ostaja zgolj obrambni specialist Rudy Gobert, ki je z 41 milijoni dolarjev letne plače na 13. mestu. Foto: EPA
Od 15 najbolje plačanih igralcev Lige NBA v boju za naslov prvaka ostaja zgolj obrambni specialist Rudy Gobert, ki je z 41 milijoni dolarjev letne plače na 13. mestu. Foto: EPA

"Prvo, kar je treba vedeti v Minnesoti, je, da je to daleč najboljša obrambna ekipa Lige NBA," je izhodišče analize Dallasovega nasprotnika v finalu Zahodne konference. Pri Mavsih bo pritisk na P. J. Washingtonu kot edini resni štirici, ki z velikostjo lahko pokriva Karla-Anthonyja Townsa. Upanje Teksašanov je, da bi se Maxi Kleber vrnil že sredi serije. S serijskim najboljšim obrambnim igralcem lige Rudyjem Gobertem bo Minnesota skušala izriniti Dallas iz rakete in jim odvzeti lahke koše.

Priložnost za Dallas? "Mike Conley je obrambno najšibkejši člen Minnesote. Veteran je izvrsten pozicijski obrambni igralec, ampak nima niti višine niti moči, da bi branil recimo Dončića ali pa Irvinga. Tukaj bodo morali biti Mavsi napadalni, ga iskati," je poudaril Franko, ki dodaja, da je bil ravno prihod Conleyja v Minnesoto ključen za preobrazbo in preskok igre Timberwolvsov. Z njim se je Gobert končno vključil v igro, kjer prvo violino v napadu igra fenomenalni Anthony Edwards. Hiba Minnesote je krajša klop.

Sorodna novica Dallasu grozita Edwards in granitna obramba na čelu z Gobertem

"Minnesota je res izredno težek nasprotnik. Po mojem mnenju bo to 'fajterska' serija. Za Luko in Dallas izjemna priložnost za finale Lige NBA. Vseeno bo moral dvojec Luka-Kyrie napadalno pokazati več, ampak mislim, da sta sposobna, če bosta to naredila, lahko vidimo Dallas v finalu," je mnenje Iztoka Franka.

Vabljeni k poslušanju celotne 143. epizode, v kateri je govor še o naslednjih temah:
− maj mesec za športe na K, tudi za kajak-kanu;
− vzporednice med Dallasovo končnico 2022 in 2024;
− preobrazba z okrepitvami prestopnega roka se nadaljuje;
− osredotočenost najprej na obrambo, nato na napad;
− ključni tretji igralec – P. J. Washington;
− strelska eksplozija Derricka Jonesa Juniorja;
− izredni prispevek novinca Derecka Livelyja;
− pogled na Oklahomo in njeno perspektivo;
− Minnesoto zgrajena, da premaga Denver;
− podrobna analiza vrlin in moči Timberwolvsov;
− menjava generacij v Ligi NBA, stari asi že na dopustu;
− Conley in Gobert z Utahom izgubila serijo z Dallasom;
− napoved razpleta finala Zahoda: koliko tekem in kdo gre v veliki finale?
− zanimivost o številki 143.