Smučarski skoki, tudi ženski, so eden najbolj gledanih športov na televiziji v Sloveniji. Foto: Reuters
Smučarski skoki, tudi ženski, so eden najbolj gledanih športov na televiziji v Sloveniji. Foto: Reuters

Ali ženski skoki upravičeno uživajo toliko televizijskega in medijskega prostora? Ali bi si podobno obravnavo zaslužili tudi drugi ženski športi, zlasti ekipni (in ne moštveni), s katerimi se ne nazadnje tudi dejavno ukvarja največ Slovenk? Ali si ne zasluži tenis kot globalno najbolj razširjen in konkurenčen šport za ženske, pri čemer so v Top100 na svetovni lestvici tri Slovenke in ima dolgotrajno tradicijo, večjo izpostavljenost?

Brez serijske zmagovalke, a z Ljubnim
Ženski smučarski skoki uživajo veliko programskega prostora na RTV Slovenija in seveda MMC-ju. "Slovenija ima Ljubno, ogromno pozornosti, čeprav Slovenke nikoli niso imele skakalke kova Sara Takanaši, Maren Lundby, Daniela Iraschko Stolz ali Lindsey Van," omenja Toni Gruden.

"Skratka ni bilo serijske zmagovalke, ki bi spodbudila evforijo in tako upravičila podrobno pokrivanje. Ženski smučarski skoki gredo marsikomu v nos glede konkurenčnosti, a odgovor se skriva v tem, da gre za zimski paket," ugotavlja Slavko Jerič.

"Točno to je odgovor marsikateremu kritiku in dvomljivcu, tudi meni osebno. Gledanost skokov na Ljubnem je bil zastrašujoča. Najbolj gledana nedeljska serija je imela več kot 300 tisoč TV-gledalcev. To je odgovor! Nedeljski termini po kosilu, zlasti pozimi so zlata jama," je Gruden podal prepričljiv odgovor, ki ga potrdijo uradne številke.

Po raziskavi AGB Nielsen za RTV Slovenija si je drugo serijo ženskih smučarskih skokov z Ljubnega ob Savinji v nedeljo, 10. februarja, v povprečju ogledalo 17,6 odstotka oziroma 330.500 gledalcev, starejših od štirih let, kar predstavlja v povprečju 49 odstotkov takratnih gledalcev televizije. K odlični gledanosti sta pripomogla prva dva dneva Ljubna s Slovenkami na zmagovalnih stopničkah, v nedeljo pa se je odvil tudi zlati smuk Ilke Štuhec.

Sorodna novica Uspehi skakalcev v primerjavi z lansko sezono niso bistveno slabši

Realen izkupiček SP-ja za orle
Novinarja MMC-ja Toni Gruden in Slavko Jerič, ki ustvarjata podkast SOS-odmev, sta tokrat v prvi temi razpravljala o svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju. So skakalci doživeli celo polom ali je bil Seefeld samo neuspešen? "Neuspeh tudi ne. Deseti je bil Timi Zajc, ki je osmi v skupnem seštevku. Precej realno. V sezoni je bilo 22 posamičnih tekem za svetovni pokal, Zajc dvakrat na stopničkah. Kaj potem poreči za Rjojuja Kobajašija: 11 zmag, 16 stopničk in brez medalje?" je Jerič utemeljil, da se je SP za slovenske skakalce odvil v slogu letošnje zime, ki v primerjavi z lansko ni bistveno slabši, kot ugotavlja že v kolumni.

Vabljeni k sodelovanju

V drugem delu podkasta se vse vrti okoli nogometa. Razpleta El Clasica sta vodila v razpravo Messi ‒ Ronaldo in kako je Argentinec v svojem obdobju postal gospodar Santiaga Bernabeua. Pred Messijem je Blaugrana v domovanju Reala dobila le 14 od 75 derbijev (19 odstotkov), v Messijevi dobi je Barca med letoma 2005 in 2019 dobila 12 od 22 derbijev (55 odstotkov).

Sorodna novica Žoga je okrogla: Ali je smiselno uvesti VAR v Prvi ligi?

Psihološki pritisk Maribora
Pri Prvi ligi, ki jo podrobneje pokriva podkast Vala 202 Žoga je okrogla, so bili poudarjeni sojenje in velike napake sodnikov, ki razburjajo zlasti vodilni Maribor. "Pritoževanje in sklicevanje posebnih novinarskih konferenc. Vse to je del psihološkega pritiska, kar delajo velikani. Zlatko Zahovič se tega dobro zaveda. Zahovič je že pred leti rekel, da je fen Fergusona, mojster psiholoških iger. To je le igra, ki podzavestno vpliva naprej. Očitno je pri tem uspešen," trdi Jerič in dodaja, da Maribor načrtno sproža puščice proti sodnikom in NZS-ju.

"Sodniki morajo večkrat in ne selektivno, kot je bil v izobraževalne namene predstavljen ofsajd ob izenačenju Tavaresa proti Muri, sporočati in pojasnjevati sporne odločitve. Tudi sodniki bi potrebovali pregled po krogu. A bolj se dozdeva, da bo NZS prej zagrozil ali celo izrekel kakšno kazen Mariboru, kar pa bi samo še utrdilo vijoličaste v veri, da gre za zaroto," je Gruden opozoril grozeči paradoks ob zaostrovanju retorike iz Ljudskega vrta proti Brdu.

(In res je po snemanju sledila kazen NZS-ja, ki je trenerju Darku Milaniču zaradi komentiranja sojenja izrekla eno prepoved vodenja vijoličastih.)

Ali je kazenski prostor še 16-m?
Problematično je, ker še zdaleč niso sporne samo odločitve na tekmah Maribora in Olimpije, ampak na večini tekem, pri čemer je izredno zgovoren primer Triglava. V uvodnem spomladanskem krogu so jim doma proti Aluminiju dosodili 11-m, pri čemer se je prekršek zgodil zunaj kazenskega prostora. Nazadnje v Novi Gorici se je zgodba obrnila, tokrat so Gorici prisodili najstrožjo kazen za prekršek Kranjčana zunaj 16-m prostora. Vsekakor dodatna argumenta, da Prva liga stopi na vlak VAR.

Giro de Rogla
Ob koncu SOS odmeva se sogovorca dotakneta tudi Primoža Rogliča, ki je z uvodno zmago sezone na Dirki po ZAE-ju le še podkrepil status favorita za majsko Dirko po Italiji, in še stalnice sezone Luke Dončića. Za piko na i ni manjkala niti zanimivost o številki 12 v športu.

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje