090 Prihaja Liga NBA (z njo pa Iztok Franko)

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta pred začetkom nove sezone Lige NBA povabila rednega gosta in priznanega analitika Iztoka Franka, ki zadnja leta podrobno spremlja dogajanje v Dallasu, med drugim piše za D-magazine.

Sorodna novica Luka Dončić ostal brez prvega pomočnika, a ima novo moč pod obročema

Kar nekaj sprememb, a domet je podoben
Spremljevalci Dallasa so bili leta prepričani, da je ekipa ves čas skoraj nespremenjena, kar se je z odhodom trenerja Ricka Carlisla in prihodom športnega direktorja Nica Harrisona le obrnilo. "Že lani so pripeljali nekaj novih igralcev, predvsem Reggie Bullock je postal stalni igralec v udarni rotaciji ekipe. S slovesom Kristapsa Porzingisa sta prišla Spencer Dinwiddie in Davis Bertans, to poletje je odšel Jalen Brunson, prišla pa sta Christian Wood in JaVale McGee. Prej smo se dobri dve leti pritoževali, da gre za praktično isto ekipo, ta ekipa pa je že precej drugačna, tako po imenih kot slogu igralcev. Sam bom z velikim zanimanjem spremljal novo sezono. V veliki sliki pa gre vseeno poudarit, da ima ekipa kljub spremembam še vedno podoben domet," opozarja Franko.

Vabljeni k poslušanju

Edina dobra ekipa brez drugega zvezdnika
Mavsi po napovedih strokovnjakov sodijo nekje v rang 10. in 12. mesta. V tem krogu je Dallas edini brez tako imenovanega drugega zvezdnika. "Še vedno je edina ekipa, ki ima po različnih lestvicah samo enega igralca, ki sodi med najboljših 30 ali celo 50 v ligi. To je stalnica, ki se že dolgo vleče. Novo vodstvo sicer dela na fleksibilnosti, da se bo to lahko spremenilo po koncu naslednje sezone, ko se bodo odpravile določene napake iz preteklosti, tu imam v mislih predvsem vse nabore, ki jih je klub dolžan New Yorku."

Sorodna novica Brunson na poti v New York, center McGee podpisal z Dallasom

Kidd skoraj naredil repliko Lakersov 2020
Klub se je okrepil kar z dvema centroma. JaVale McGee je izkušen igralec, ki se ponaša s tremi naslovi prvaka in olimpijskim zlatom. Franko ga je opisal kot zelo zanimivega košarkarja: "Je drugačen tip centra, kot jih je Dallas imel v zadnjih letih, a v celotni sliki ne bo veliko spremenil. V povprečju igra 15–17 minut na tekmo. Jason Kidd mu je sicer obljubil mesto v prvi peterki, kar McGeeju veliko pomeni. Morda je bolj pomemben za kemijo, na začetku je bil neizkušen igralec, zdaj pa sodi med bolj spoštovane veterane. Sodi pa v Kiddov krog – Jason Kidd je z odhodom Igorja Kokoškova in prihodom novih pomočnikov praktično sestavil skorajda repliko ekipe Lakersov, ki je leta 2020 osvojila naslov prvaka. Tu so Sean Sweeney, Greg St. Jean, Jared Dudley, letos so pripeljali Quintona Crawforda in McGeeja, ki je bil v tisti sezoni prvi center Lakersov. Kidd mu zaupa. Dallas je lani po odhodu Porzingisa zelo padel v skoku v napadu, to vrzel bi McGee lahko zapolnil."

Wood dokazan v napadu, ne pa še v obrambi
Franko več pričakuje od Christiana Wooda, ki zna biti pravi X-faktor: "V obrambi res še ni pokazal prav veliko in da lahko dolgo igra z velikim fokusom. Do zdaj je igral v ekipah, ki se praktično niso potegovale za preboj v končnico. V takem okolju je dobro polnil osebno statistiko, ni pa igral neke zmagovalne košarke. Zelo pozitivno je, da ga iz časa Detroita pozna obrambni trener Sweeney. Wood je večkrat omenil, da je Sweeneyjem delal celo poletje in to predvsem v obrambnih rotacijah. Dallas je lani zelo presenetil s preobrazbo v obrambi, kjer so se prebili med najboljše. Wood bo moral dokazati, da to lahko počne tudi sam. V napadu bo dodal novo dimenzijo, analize so sicer pokazale, da je v napadu po načinu in profilu igre podoben Porzingisu. Wood pa je definitivno boljši v tem, da zna žogo odbiti od tal, zna nekaj narediti iz preigravanja, ne nazadnje pa je imel v zadnjih letih v primerjavi z Latvijcem za pet odstotnih točk boljši met za tri točke, kar pa je res veliko."

Sorodna novica Goran Dragić se je dogovoril za enoletno pogodbo z Biki

Kidd ni zaupal v Dragića
Iztok Franko si je v Kölnu ogledal tri tekme EuroBasketa, kjer je govoril z nekaj ljudmi, ki delajo za Dallas ali pa so blizu odločevalcem v klubu. Takrat je bilo pričakovati, da bi v Teksas lahko preselil Goran Dragić, kar pa se potem ni zgodilo: "Večina je bila presenečena, da se posel ni zgodil. Dobil sem občutek, da je bila to odločitev Jasona Kidda. Trener očitno ne verjame, da lahko Goran še konstantno igra na tako visoki ravni. Videti je, da so vse skupaj na vrat na nos skušali zakrpati s Facundom Campazzom. Dallas je imel lani prednost, da je imel tri igralce, ki so bili 'dobri z žogo'. Kidd je veliko večino tekem odigral z dvema na parketu. Letos bo to težko, ker imajo samo Dončića in Dinwiddieja. Luka je sicer dokazal, da to zmore tudi sam, a zgodovinske predstave so bile najpogostejše, ko je imel ob sebi še enega takega igralca."

Napovedi se vrtijo okrog 50 zmag
Kakšen je domet Dallasa? Stavnice v Las Vegasu jim napovedujejo 48 zmag. "Kevin Pelton, analitični guru pri ESPN-u, je Dallasu napovedal samo 43 zmag, pri 538.com so jih naračunali 50. Očitno se gibljemo nekje na tem intervalu. Modeli se nanašajo na različne statistike in dejstva, nekateri so bolj nagnjeni k staranju igralcev (in ti so lani pri Golden Statu precej zgrešili). Sam se tu usmerjam bolj v preprosto statistiko. V zadnjih treh letih smo videli, da Dallas z zdravim Luko Dončićem, dosega med 48 in 52 zmagami, kar bi moral biti tudi letošnji domet," meni Franko, ki je dodal nekaj pomembnih dejavnikov: "Obdržati bo treba kemijo, dvigniti igro v obrambi, v napadu imajo veliko izbir, saj lahko igrajo z visoko in nizko peterko. A letos je zahod zelo dober, vrnilo se bo veliko košarkarjev, ki lani zaradi poškodb niso igrali (skoraj) nič, zato bo konkurenca zelo huda."

Sorodna novica Športni direktorji imajo le redko prav (naj bodo letos natančnejši nostradamusi)

Pot do MVP-ja se mora začeti veliko bolj udarno
Športni direktorji so v tradicionalni anketi pred začetkom sezone napovedali, da bo nagrado MVP prejel Luka Dončić. Franko je prepričan, da niso pomembne le številke, ampak celotna zgodba, ki jo ustvarjajo predvsem novinarji in drugi kreatorji javnega mnenja: "Iščejo se zgodbe. Lukova pot do morebitnega naslova je preprosta – sezono mora začeti veliko bolje kot lani. Dallas je imel v decembru težave s covidom-19, Dončić si je nato še zvil gleženj. Takrat je počival 20 dni, vrnil se je v dobro fizično kondicijo in nato je od januarja naprej igral fenomenalno. Če si želi osvojiti MVP, si tega letos ne sme privoščiti. Drugo pa so pričakovanja, večina jih uvršča nekje med šesto in osmo mesto na zahodu. Če Dallas res preseže 50 zmag in v konferenci konča med prvimi štirimi, potem se zgodba bere drugače in bo imel dobre možnosti. Seveda pa je veliko odvisno tudi od dobre forme drugih igralcev."

Večje kadrovske poteze šele poleti
Slovenski as prav s to sezono začenja novo (petletno) pogodbo. Franko je pogovor končal z naslednjimi besedami: "Številni se sprašujejo, ali bo Dallas lahko dobil drugo zvezdo ali ne. Ne glede na nestrpnost nekaterih navijačev, trenutno ni pričakovati velike poteze, morda pa naredijo kakšno manjšo. Če bo šla zgodba z Woodom v napačno smer, bi klub lahko odreagiral. Morda se bo iskalo še kakšnega kreatorja na žogi, ne pričakujem pa velikih potez, ki bi spremenile veliko sliko. Ta se bo zgodila šele naslednje poletje."

Vabljeni k poslušanju celotne epizode, v kateri je govora še o naslednjih temah:
− Frankovem potovanju v Köln in Amsterdam.
− Nastopu Slovenije na evropskem prvenstvu.
− Popularnosti Luke Dončića v Nemčiji.
− Stavnicah za naslov prvaka.
− Woodu, ki pričakuje all star sezono.
− Ali Dinwiddie lahko "pokrije" odhod Brunsona.
− Campazzo bi lahko postal drugi podajalec ekipe.
− Potencialu Jadenu Hardyja.
− O vlogi poškodb.
− Potencial Victorja Wembanyame.
− Kako sta Brunson in Dončić povezana z Ligo NFL.
− Številni škandali pred začetkom sezone.
− Zanimivosti o številki 90.