Hauptman igra pomemben člen pri razvoju Pogačarjeve kariere. Foto: www.alesfevzer.com
Hauptman igra pomemben člen pri razvoju Pogačarjeve kariere. Foto: www.alesfevzer.com

Kolesarski spomenik Liege–Bastogne–Liege je še drugo leto zapored postregel s slovensko zmago. Primoža Rogliča je na mestu zmagovalca nasledil Tadej Pogačar. Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta v 54. epizodi gostila novinarja Vala 202 Igorja Tominca, ki je prejšnji teden v Belgiji spremljal obe ardenski klasiki.

Vabljeni k poslušanju

Upanje da, pričakovanje ne
Pogačar in Roglič sta letos skupaj dosegla že 11 zmag. Tominec odlične serije ni pričakoval, imel pa je upanje: "Nihče namreč ne more pričakovati, da bi zmage kar deževale. Slovenska javnost vnaprej pričakuje, da je Tour že rešen v slovensko korist. A v kolesarstvu je toliko neznank, da je vedno treba biti previden. Treba je previdno počakati najprej na začetek vrhunca te sezone, potem pa na razplet."

Sorodna novica Pogačar na ciljni črti do najprestižnejšega spomenika!

Kolesarstvo je res nepredvidljivo
Novinar je poudaril, da sta Slovenca trenutno najmočnejša v karavani: "Zlasti, ko gre za gorske ali močno hribovite etape. V Belgiji sicer ni Alp, so pa številni eksplozivni klanci, kjer sta lahko zablestela. Kolesarstvo je nepredvidljiv šport, nikoli ni veš, kdaj bo uspel kakšen pobeg, ki ga dobri kolesarji ne bodo želeli pokriti zaradi lastnih interesov, potem pa prideš v položaj, ki sta ga doživela v zaključku Dirke po Baskiji, ko sta morala oba res garati. Pogačar je to doživel tudi lani na začetku Toura, ko je imel v eni etapi težave z vetrom. Težko bi našel šport, v katerem bi bilo toliko spremenljivk, najmočnejši na papirju vedno ne zmaga."

Pogačar taktično na pravem mestu
Tominec je bil presenečen, da številni tuji komentatorji od Pogačarja niso pričakovali, da lahko dobi ciljni sprint: "Sam sem seveda verjel v tak razplet. Pogačarja sem spremljal v zadnjih kilometrih, bil je zelo miren. Deloval je kot veteran s 15-letnimi izkušnjami, ki točno ve, kaj je treba narediti v zadnjih kilometrih. Peterica se je izmenjevala v vodstvu, toliko je naredil, da so ostali spredaj. V zadnjem kilometru se je začelo taktiziranje pred sprintom. Ves čas je natanko vedel, kje mora biti − za kolesom Juliana Alaphilippa. Svetovni prvak je bil favorit v sprintu, a Pogačar je izkoristil zavetrje in ga prehitel na ciljni črti."

Sorodna novica Tadej Pogačar: "Živim kolesarske sanje!"

Pihalo je cel teden
V zaključku je veter pihal v prsi, kar je Pogačar izkoristil, ker je bil dolgo v zavetrju. A gost epizode opozarja, da je ves čas pihalo: "V Belgiji sem bil šest dni, ni bilo trenutka, ko bi bilo brezvetrje. Gostitelji so nam rekli, da imamo srečo, ker smo prišli prav v času, ko je bilo sončno. A ves čas je pihalo, tudi v ciljni ravnini. Kolesarji so dejali, da je še bolj pihalo na sami trasi. Dirka je bila v prvi polovici prav zaradi vetra izrazito počasnejša, kot bi lahko bila. Zaradi vetra je bilo manj akcije v prvih dveh tretjinah dirke, ko bi lahko še kdo napadel. Vsi so bolj ali manj čakali na zadnja dva klanca. Poskušal je sicer le Richard Carapaz, bolj ali manj pa ni nihče verjel, da mu lahko uspe, ker se je proti vetru boril sam. Na koncu je uspelo peterici s Pogačarjem. V tej skupini so bili res močni kolesarji, ki so imeli tudi interes, da sodelujejo do cilja."

UAE ima močno ekipo
V zaključku je dirko poživil Ineos Grenadiers, saj so močno razredčili konkurenco, a še kako jim je manjkal Thomas Pidcock, ki je dirko izpustil zaradi posledic padca na Amstlu. "Britanec je zelo mlad in obetaven kolesar. Je velik kaliber prav za take dirke. Ineos je sicer poskušal, v konkurenci je imel veliko močnih imen, na koncu pa se je izkazalo, da nobeden od njih ni bil v formi oziroma ni tak tip kolesarja, da bi se na koncu lahko boril za zmago. Odločili so se za taktiko, ki bi lahko prinesla uspeh prav z močnimi kolesarji, in so stavili na napade. Na koncu pa so emirati pokazali, da imajo močnejša imena. Njihove akcije so namreč prinesle pravo selekcijo med favoriti, s tem so prinesli Pogačarja v skupino najboljše peterice, ki se je udarila za zmago."

Sorodna novica Kaj sledi po Touru in spomeniku? "Zmaga na Dirki po Sloveniji."

Velik pomen Andreja Hauptmana
UAE je predvsem po Dirki po Baskiji slišal precej kritik, a novinar Vala 202 meni, da te niso bile najbolj upravičene: "Sam njihove taktike ne bi postavljal pod vprašaj. Pri njih so poleg veliki misleci kolesarstva, to so res dobri strokovnjaki. Z dosežki so dokazali, da so na tem področju res močni. Na Baskiji so imeli tudi nekaj smole, položaj se jim ni obrnil v korist. Tadeju veliko pripomore tudi prisotnost Andreja Hauptmana, ki mu najbolj zaupa. Skupaj vedno sestavita res vrhunsko taktiko. Letos je bil dodatno motiviran zaradi smole na Valonski puščici, na kateri ni smel nastopiti."

Trenerji imajo na voljo ogromno podatkov
Tominec je pripravil zanimiv pogovor z trenerjem Inigom San Millanom, ki je razkril Pogačarjevo moč regeneracije. Novinar je poudaril njihov znanstveni pristop: "Vsa moštva se zadnjih 15–20 let zelo znanstveno ukvarjajo s tem vprašanjem. To ne velja le za emirate, ampak tudi za druge ekipe. Tudi Jumbo Visma ima zelo znanstveni pristop do vseh detajlov treningov. Zelo dobrodošlo je, da imajo trenerji na voljo toliko podatkov o samih kolesarjih. Na znanstvenem področju se delajo razlike, nekoč so si morali pomagati na drugačne načine, zdaj pa Pogačarjev trener lahko takoj zjutraj vidi vse Tadejeve parametre in sproti popravlja količino in intenzivnost treninga, saj vidi stopnjo njegove utrujenosti. Pogačarja lahko na vsako dirko pošljejo v tako rekoč optimalnem stanju."

Sorodna novica Rogliču bo na Touru namesto Dumoulina pomagal Vingegaard

Morda najbolj vsestranska kolesarja
Večina zmagovalcev tritedenskih dirk se ni prav pogosto spogledovala z enodnevnimi dirkami, Pogačar in Roglič sta v tem pogledu na drugi strani. Novinar Vala 202 razlaga: "V prvi vrsti sta zelo vsestranska kolesarja, najverjetneje celo najbolj vsestranska v celotni karavani. Nista samo hribolazca, specialista za hribovite etape ali pa samo za kronometre. Oba lahko tudi v sprintih dosežeta odmevne zmage. Pogačar se je prav na Liegu dokazal, da je odličen tudi v tej prvini. Ta potencial je pokazal večkrat, sploh v zaključkih v klanec, ko je lahko presprintal vso konkurenco. Težko bo odkriti njegovo šibko točko. Konec koncev je v tej prvini odličen tudi Roglič. Res sta tako vsestranska, da je proti njima težko pripraviti taktiko. Zaradi vsestranskosti in želje po zmagovanju sta oba usmerjena tudi v enodnevne klasike. Nekatere, kot je Liege z več kot 4000 metri nadomorske višine, so jima res pisane na kožo."

Krivulja Rogličeve forme v rahlem padcu
Roglič je na Valonski puščici zaostal le za Alaphilippom. "Mnogi menijo, da je Roglič prehitro začel sprintati. Vemo, da je najmočnejši, ko s takim pospeškom v klanec začne sprintati približno 400 metrov pred ciljem. Tokrat je bil Francoz močnejši, morda bi Roglič lahko čakal še dobrih 100 metrov, ampak vprašanje je, kako močnejši bi bil Alaphilippe v tem scenariju, tega ne bomo nikoli izvedeli. Krivulja Rogličeve forme je šla verjetno že nekoliko navzdol. Redko vidimo, da na klancu ne more držati najmočnejših, kar se mu je zgodilo v Liegu. To je znak, da je ta hip utrujen. Spomladansko sezono je začel že 7. marca. Zdaj je trenutek za počitek, da obnovi svoje moči, potem pa ga čakajo dolge višinske priprave."

Sorodna novica Roglič zaostal le za Alaphilippom: Poskusil sem, a danes je bil boljši

Oba izjemna profesionalca
Najboljša Slovenca sta večji del kariere tekmeca, vsaj enkrat na leto pa sta lahko zaveznika, kar se bo zgodilo tudi na olimpijskih igrah v Tokiu: "V ekipnem dirkanju sta velika profesionalca, po drugi strani pa sta dokazala, da sta lahko tudi velika reprezentančna kolega. Lahko smo prav veseli in ponosni, da imamo takšno viteško rivalstvo. Med njima ni hudih besed, če se jima kaj ne izteče po načrtih. Najpomembneje bo Tour končati v polni formi, brez padcev, zapletov in bolezni. Tisti, ki bo v Parizu v top formi in ne bo čutil negativnih stranskih učinkov Toura, bo lahko v formi tudi šest dni pozneje v Tokiu. Na grand tourih se vedno lahko kaj zaplete, morda zadnji teden nisi več v taki formi, imaš težave s prehrano, boleznimi, bolečinami ... Najbolj si želita, da bi bila lahko v boju za vrh in brez takšnih težav. Če Tour zaključiš na 100 odstotkih, si lahko v Tokiu v igri za najvišja mesta."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora (kliknite na spodnjo sliko), v katerem Igor Tominec govori tudi o naslednjih temah:
- Podcenjevanje tujih komentatorjev, ki niso pričakovali, da se lahko Pogačar v cilju Liega bojuje za zmago.
- Pomenu nenastopa na Valonski puščici in vlogi motivacije.
- Formi, pričakovanjih in inteligentnosti Mateja Mohoriča.
- Varovalkah lažnih pozitivnih testov na koronavirus na Dirki po Franciji.
- Kako poteka pokrivanje kolesarstva na Valu 202, katere dirke bodo pokrivali do konca sezone.