123 Koncilija o Pogačarjevem trojčku in Rogličevem prestopu

Tretjo leto zapored je Tadej Pogačar cestno sezono začel in končal z zmago, posledično tretjič zapored zaključuje kot številka ena na UCI-lestvici. Formalno je do izteka sezone 2023 še teden dni, kar zaokrožuje etapna dirka svetovne serije Po Guanšiju na Kitajskem.

A peti osvojeni spomenik za Pogačarja, burno prestopno dogajanje okoli Primoža Rogliča in za dobro mero še naslov svetovnega prvaka v kolesarstvu na makadamu Mateja Mohoriča, je bila prava priložnost, da je bil Miha Koncilija gost MMC-jevega podkasta SOS-odmev.

"Nekaj neverjetnega, v bistvu ne moremo opisati tega, ker takšni kolesarji se verjetno res rodijo, ne vem, vsakih 100 let ali kakor koli. Zdaj ga imamo mi v Sloveniji in to ne enega, temveč dva s Tadejem in Primožem, konec koncev pa je tu še Matej," se kolesarski trener, ki je na šolskem testiranju pri osemletniku s Klanca pri Komendi začutil kolesarsko dušo in telo, strinja, da naj navijači preprosto uživajo v zlati dobi slovenskega kolesarstva.

Vabljeni k poslušanju

Na klasikah vedno med pet (izvzemši Liege)

Rekordnih 17 zmag v eni sezoni, od lanskega svetovnega prvenstva je Pogačar dirkal na 17 enodnevnih dirkah in pri tem 8-krat zmagal, 13-krat stopil na oder za zmagovalce, če odštejemo padec in poškodbo za Liegu, je bila najslabša uvrstitev 5. mesto na pripravljalni klasiki po Treh dolinah Vareseja. Osupljiv niz izidov kolesarja, ki je v 12 nastopih na petih najpomembnejših enodnevnih dirkah zbral že pet spomenikov (3x Lombardija (2021−2023), Liege 2021 in Flandrija 2023).

Tadej Pogačar se že tretje leto zapored na zimske počitnice odpravlja z Lombardijo za pasom, s čimer se je na spomeniku odpadlega listja postavil ob bok dveh italijanskih športnih ikon: Albertu Bindi in Faustu Coppiju. Foto: EPA
Tadej Pogačar se že tretje leto zapored na zimske počitnice odpravlja z Lombardijo za pasom, s čimer se je na spomeniku odpadlega listja postavil ob bok dveh italijanskih športnih ikon: Albertu Bindi in Faustu Coppiju. Foto: EPA

"Težko je opisati vse skupaj, kar se dogaja s Tadejem oziroma na kakšen način tekmuje. Tisti, ki ga mogoče malo bolje poznamo, vemo, da res uživa v tem, da je na sami dirki. Konec koncev gre z največjim veseljem na kolo za trening, skupaj z Urško in drugimi. Veš, da je plačan za to, ampak to še vedno počne na tak način, da se zanj zdi še vedno kot igra. Dokler se bo vse tako odvijalo, da bo na vsako dirko prišel maksimalno motiviran in brez pritiska in da mora kar koli doseči. Glede na to, kako dober je in se mu velikokrat tudi izide po željah," je vodja trenerjev pri Pogi Teamu podčrtal, s kakšnim zagonom in elanom slovenski šampion trenira in predvsem tekmuje s samim sabo ter tekmeci na največjih kolesarskih izzivih.

Zmaga sezone brez dvoma De Ronde

Po koncu lanske sezone sta se pri prvem kolesarju sveta izkristalizirala dva velika cilja za leto 2023: Flandrija in Dirka po Franciji. De Ronde je bila v drugem poskusu res osvojena in ima tudi največjo težo med letošnjimi 17 zmagami gorenjskega volka.

Dejansko se mi zdi, da po Eddyju Merckxu takšnega kolesarja še nismo imeli. Takšnega, ki meri na zmage na največjih klasikah in hkrati tudi na Grand Tourih

Miha Koncilija

"Letos res ni bilo težko izbrati, katera zmaga je najbolj vredna. Dirka po Flandriji v svetu kolesarstva velja za eno največjih dirk, zato je to tista zmaga, ki vse odtehta in tudi meni osebno največ pomeni," je bil odkrit Koncilija, ki je navdušen, kako je veliki up za etapne dirke in dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji zdaj postal vladar klasik. Ne nazadnje je sezono sklenil kot številka ena v posebnem UCI-seštevku za enodnevne dirke, tudi pred prav tako dvakratnim osvajalcem letošnjih spomenikov in svetovnim prvakom Mathieujem van der Poelom.

Ne klasike, vročina je težava pri osvajanju Toura

Sorodna novica Vzorec: Pogačarjeve težave drugi dan po prostem dnevu v kraljevski etapi

A na Touru 2023 je moral Pogačar drugič zapored priznati premoč Jonasu Vingegaardu. Kaj zdaj: ali mora zdaj 25-letni Slovenec skrčiti program klasik in se tako kot Danec popolnoma posvetiti ter podrediti zgolj dirkanju na julijski veliki pentlji? Sam Koncilija meni, da klasike nič ne škodujejo Pogačarju glede konkurenčnosti na največji tritedenski dirki, prej mu koristijo, a obstaja ena druga težava.

"Mislim, da je mogoče edina Tadejeva slabost vročina. Mislim, da je to težava oziroma, če malo pogledamo nazaj, se zdi, da se je na zmagah na Touru mogoče vse malo poklopilo skupaj. Tukaj smo lahko iskreni: Tour leta 2020 je bil septembra, ko je bilo manj vroče, naslednje leto sta bila dva ali trije dnevi v Alpah, ko je bilo hladno in deževno, kar je Tadej res zelo dobro izkoristil. Letos pa je bilo peklensko vroče. Vemo, da je na Touru skoraj vedno kak dan z dežjem ali popoldansko ploho, a letos tega ni bilo. V zadnjem tednu je bila sicer napoved za dež, a se je na Col de la Loze ponoči ulilo, čez dan pa je bilo spet soparno in vroče. Moj pogled je, da mu dolgotrajna vročina in sopara ne ustrezata najbolj," se je Koncilija razgovoril o hibi, na katero je opozarjal že med Dirko po Španiji 2019, obenem pa poudarjal, da v hladnejšem, deževnem vremenu Pogačar manj trpi in lahko ustvari večjo razliko do tekmecev.

Roglič v Boro: Nepričakovana, a pravilna poteza

Govor je bilo tudi o Primožu Rogliču, ki je sezono zaznamoval s 15 zmagami, med drugim je postal prvi Slovenec z osvojenim Girom, tik pred Lombardijo pa je razkril naslednjega delodajalca. Koncilijo je izbor Bore Hansgrohe presenetil: "Vsaj glede na vse govorice, ki so se dogajale v zadnjih tednih, v času Vuelte je bilo res precej burno. Ko pa se potegne črta, se mi zdi, da je to zelo dobra izbira. Gotovo je tudi Primož s svojo ekipo okrog sebe vse premislil, to je zanj dobra odločitev. Verjamem, da bo naslednje leto zelo dober na Dirki po Franciji. Želim si, da lahko poseže po tem, kar si želi, da zmaga. Skratka, mislim, da je naredil dobro potezo."

Pogi Team od otrok do mladincev združuje skoraj 300 kolesarjev, strokovno pa ga vodi Miha Koncilija. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Pogi Team od otrok do mladincev združuje skoraj 300 kolesarjev, strokovno pa ga vodi Miha Koncilija. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora z Miho Koncilijo, v katerem je govor še o naslednjih temah:
− sezone še ni konec (dirki po Turčiji in Guanšiju), predvsem pa vreme vabi na kolo;

− zakaj so mu prerokovali velike stvari na etapnih dirkah;
− o osredotočenosti zgolj na Dirko po Franciji;
− bo Giro naslednji novi izziv za Pogačarja;
− kolesarski nagon, da tako pogosto zadene zmagovite poteze;
− analiza razpleta sobotne Lombardije: napad na spustu;
− o taktičnem uspehu UAE Emirates, ki lovi št. 1 med ekipami;
− krč, ki je ogrozil Pogačarjevo slavje;
− o Rogličevi nenadni ločitvi od ekipe Jumbo Visma;
− še en skok k Vuelti in trojna zmaga "čebel";
− kaj je Grudna najbolj presenetilo in navdušilo ob odkrivanju korenin Seppa Kussa;
− o težavah nizozemske ekipe, da kljub uspehom privabi močnega pokrovitelja;
− kako gre Pogi Teamu, kaj dogaja in se obeta ljubljanski ekipi;
− o gravlu (makadamkanju) in mavrični majici Mohoriča;
− zanimivost o številki 123.