Marko Šuler je športni direktor Maribora postal 23. februarja lani. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Šuler je športni direktor Maribora postal 23. februarja lani. Foto: www.alesfevzer.com

22. maja so se vijoličasti v Murski Soboti po treh letih veselili naslova državnega prvaka, nogometaši so nato dobili dva tedna dopusta, časa za počitek v pisarnah pa ni bilo.

"Pestro je. Ne samo v zadnjih dneh, za prestope smo se dogovarjali že pred skoraj mesecem dni. Treba je pač zavihati rokave. Če bi zaspali na naslovu in rajali še zdaj, bi nas zelo hitro udarilo po glavi. Heroj si lahko v nogometu le zelo kratek čas. Večina dela, ki sva si ga s trenerjem želela, je opravljena in ekipa bo pripravljena na Evropo," je v pogovoru z Matejem Štrafelo za Radio Maribor povedal Šuler.

Sorodna novica Šahtjor Soligorsk prvi tekmec Maribora v kvalifikacijah

"Tako kot mi spoštujemo njih, tudi oni nas"

Maribor je tekmeca iz Belorusije dobil prejšnji teden na žrebu v Nyonu: "Občutki so bili mešani. Vemo, kakšen je trenutni položaj z vojno. Šahtjor Soligorsk je kakovostna ekipa z velikim proračunom in kakovostnimi tujci, absolutno pa ni ekipa, ki se ji Maribor ne bi mogel zelo kakovostno postaviti po robu. Tako kot mi spoštujemo njih, tudi oni nas. Kot rečemo, bo to najpomembnejša tekma sezone za Maribor, verjamem, da bomo pravi. Je pa začetek sezone zelo nehvaležen, ker sam pri sebi ne veš natančno, kje si. Tekmec pa je že v ritmu tekem."

Veliko podatkov o beloruskem prvaku, ki v letošnjem prvenstvu trenutno po 11 krogih zaseda četrto mesto, v vijoličastem taboru že imajo. Eden izmed pomočnikov trenerja Željko Filipović in videoanalitik Mario Milanič si bosta eno njihovo tekmo ogledala tudi v živo. Povratni dvoboj proti Šahtjorju bo 13. julija odigran v mestu Adapazari na severozahodu Turčije pred praznimi tribunami.

Nekaj dni zatem bo 16-kratni slovenski prvak državno prvenstvo odprl z domačim obračunom proti Radomljam. "Obeta se zanimiva sezona. Celje se krepi, tu so Koper, Olimpija, Mura in Bravo, pa tudi od preostalih klubov nikogar ne bi prehitro odpisal. Stvari so tudi v Sloveniji popolnoma drugačne kot pred nekaj leti, če pomislim na Celje. A samo z nakupi oziroma denarjem zagotovil za uspeh ni. Trofej in znanja se ne da kupiti."

"Vrzel nam je v veliki meri uspelo zapolniti"

Štajerci bodo novo sezono pričakali v precej spremenjeni zasedbi. Ljudski vrt so zapustili Ognjen Mudrinski, Đorđe Ivanović in Marko Alvir, ki so v Mariboru igrali kot posojeni nogometaši, prišli pa so Roko Baturina, Marko Božić, Marko Zalokar ter v soboto Sven Šoštarič Karić in Ivan Brnić.

"Odhod treh tako pomembnih igralcev pomeni veliko vrzel. Nogometaši, ki so odšli, premorejo izjemno kakovost in se jim je treba zahvaliti, res pa je, da se je v določenih trenutkih od nekaterih pričakovalo tudi več in so sposobni več. Dejstvo je, da pri pogovorih o njihovi prihodnosti vseh stvari nismo imeli v svojih rokah, po takšni uspešni sezoni so bile naše možnosti, da bi jih zadržali, težje. Vrzel je bilo treba zapolniti in mislim, da nam je to v veliki meri uspelo," razmišlja glavni kadrovik pod Kalvarijo.

Sorodna novica Šoštarič Karić znova v starem gnezdu, še ena okrepitev iz hrvaške druge lige

Baturina? "To je lakota, ki jo iščem in si jo želimo."

Izmed novincev slovenska javnost poleg vratarja Zalokarja najbolje pozna 22-letnega napadalca Baturino, ki je v sezoni 2019/20 igral za Bravo. "Verjamem, da je prava menjava za Mudrinskega. Pogovori s Ferencvarosem so bili zelo dolgi in naporni, kar pomeni, da ga zelo cenijo tudi oni. V fantu vidim ogromen potencial, želel sem si ga že lani. Predvsem pa vidim ogromno željo. Ko je slišal, da si ga želimo, je pri njem odpadlo vse drugo. Ni želel slišati za nič drugega, čeprav je imel zanimive možnosti. Rekel je, da si želi v Maribor in da ga finance niti ne zanimajo. To je lakota, ki jo iščem in si jo želimo. Tudi Maribor kot klub je lačen uspehov," je poudaril Šuler.

Šoštarič Karić se je po petih letih in pol vrnil v Maribor. Branilec, ki je Ljudski vrt zapustil, ko se je februarja 2017 preselil v Anglijo k Derby Countyju, je bil zadnja tri leta član Domžal.

"Sven je že pripravljen za resen nogomet v Evropi. To je bila zanj edina logična poteza. Je naš in nekako je že bil čas, da obleče vijoličasti dres in potem naredi tudi korak naprej. Zahvala gre tudi Domžalam za korektnost pri prestopu."

Pri prestopih je še vedno prisotna previdnost

Športni direktor je omenil, da so se prvemu moštvu pridružili tudi fantje iz domače šole, kot so 17-letni Tine Čuk ter 18-letna Luka Božičković in Marcel Lorber. "Štirje, pet fantov iz naše šole resno kažejo, da lahko nanje računamo v članski ekipi."

Ob koncu pogovora se je dotaknil še spremenjenih razmer na nogometni tržnici. "Časi so drugačni, kot smo jih bili vajeni včasih. Še vedno je prisotna previdnost, razmišlja se o racionalizaciji. Tudi na svetovni tržnici je zelo malo prestopov na vrhunski in srednji ravni, kjer jih je bilo po navadi ogromno. Včasih tudi ni bilo mogoče, da vrhunski igralci prestopajo zastonj, nekoč bi koga v takšnem primeru lahko tudi ustrelili. Lani je Messi prestopil zastonj. Tok denarja se je malenkost ustavil, kar seveda vpliva na vse nas, še posebej na klube, kot so slovenski. Maribor mora ustvarjati z delom in vizijo ter je omejen."

Celoten pogovor lahko poslušate spodaj!

Pogovor z Markom Šulerjem