Novak Đoković se je brez izgubljenega niza uvrstil med najboljših 32. Zdaj je glavno vprašanje, kako resna je poškodba levega ramena. Foto: Reuters
Novak Đoković se je brez izgubljenega niza uvrstil med najboljših 32. Zdaj je glavno vprašanje, kako resna je poškodba levega ramena. Foto: Reuters

Prvi igralec sveta Đoković je s 6:4, 7:6 in 6:1 izločil Juana Ignacia Londera. To je bila že njegova 71. zmaga v New Yorku. S tem je izenačil dosežek Peta Samprasa. Več zmag imajo le Jimmy Connors (98), Federer (86), Andre Agassi (79) in Ivan Lendl (73).

Fizioterapevt je večkrat masiral levo ramo Đokovića. Foto: EPA
Fizioterapevt je večkrat masiral levo ramo Đokovića. Foto: EPA

Že od začetka obračuna pod zaprto streho na stadionu Arthurja Asha se je videlo, da 32-letni Srb ni najbolj zbran. V peti igri je izgubil servis, nato pa je v šesti igri unovčil šesto priložnost za brejk za izenačenje na 3:3.

Po sedmih igrah je na igrišče prišel fizioterapevt in opravil masažo levega ramena. Po zmagi v uvodnem nizu je Đoković potreboval še eno pomoč fizioterapevta.

Londero zapravil vodstvo s 3:0 v drugem nizu
V drugem nizu je 26-letni Argentinec z močnimi forhendi narekoval silovit ritem in povedel s 3:0. Đoković je nato spremenil taktiko in vračal vse žoge nazaj, ni več delal neizsiljenih napak in nanizal je kar pet iger zapored. Pri vodstvu s 5:3 je serviral za zmago v drugem nizu, vendar mu ni uspelo. Londero je izsilil podaljšano igro, ki pa jo je prvi nosilec dobil s 7:3. V tretjem nizu je Argentinec popolnoma popustil in osvojil je le še igro. Dvoboj je trajal dve uri in 15 minut.

StatistikaĐokovićLondero
Prvi servis (%)5162
Asi76
Dvojne napake85
Neizsiljene napake3544
Winnerji3524
Osvojene točke10382
Priložnosti za brejk9/185/8
Točke na mreži11/207/16
Roger Federer je znova izgubil uvodni niz, nato pa se je zbral in zanesljivo osvojil preostale tri. Foto: Reuters
Roger Federer je znova izgubil uvodni niz, nato pa se je zbral in zanesljivo osvojil preostale tri. Foto: Reuters

Težave z ramenom ima že nekaj časa
"Bolečine v levem ramenu so precej vplivale na moj servis. Nikoli ni lahko igrati z bolečinami. Že nekaj časa imam težave z ramenom. Zmagal sem v treh nizih, a pot do zmage ni bila lahka. Še posebej v drugem nizu je bilo težko, ko sem se znašel v zaostanku z 0:3. Ključno je bilo, da sem dobil drugi niz. Zavedal sem se, da Londero nima močnega servisa in dobil sem veliko priložnosti za vrnitev. Ni prvič, da sem igral s poškodbo," je priznal Đoković, ki bi se lahko v tretjem krogu srečal z zmagovalcem Umaga Dušanom Lajovićem. V osmini finala lahko pride do ponovitve finala izpred treh let, ko je izgubil proti Stanu Wawrinki.

Federer znova slabo začel
38-letni Švicar že v uvodnem krogu ni navdušil proti Indijcu Sumitu Nagalu. Tudi tokrat je začel zelo slabo, izgubil je uvodne štiri igre. Džumhur je izgubil začetni udarec v peti igri, nato pa mu je uspelo zadržati prednost do konca prvega niza.

Federer se je nato zbral. V drugem in tretjem nizu je povedel s 3:0 in prednost zadržal do konca, v četrtem nizu pa mu je edini brejk uspel v tretji igri.

StatistikaFedererDžumhur
Prvi servis (%)6965
Asi162
Dvojne napake48
Neizsiljene napake4540
Winnerji5826
Osvojene točke126110
Priložnosti za brejk5/92/8
Točke na mreži29/4319/26

Predaja Ćorića, tudi Opelko izdal hrbet
Borna Ćorić je zaradi bolečin v hrbtu predal obračun proti Grigorju Dimitrovu. 212 cm visoki Reilly Opelka je bil eden glavnih ameriških adutov, a ga je prav tako izdal hrbet. Velikan je potreboval pomoč fizioterapevta, zelo slabo se je gibal po igrišču in kvalifikant Dominik Köpfer je to znač unovčiti. Nemec je bil dobil večerni obračun na stadionu Louisa Armstronga s 6:4, 6:4 in 7:6. 118. igralec sveta se je prvič uvrstil v 3. krog turnirja za grand slam, kar pomeni, da si je že zagotovil 163.000 ameriških dolarjev.

Serena Williams je po slabem začetku odlično zaključila dvoboj na stadionu Arthurja Asha. Foto: Reuters
Serena Williams je po slabem začetku odlično zaključila dvoboj na stadionu Arthurja Asha. Foto: Reuters

Serena strla odpor žilave najstnice
Šestkratna zmagovalka Serena Williams je v zadnjem obračunu na osrednjem stadionu premagala Catherine McNally s 5:7, 6:3 in 6:1. 37-letna Američanka je navdušila v ponedeljek, ko je odpravila Marijo Šarapovo s 6:1 in 6:1. Tokrat se je znašla v težavah proti 17-letni rojakinji, ki je v prvem nizu prikazala sanjsko predstavo. V enajsti igri je odvzela servis Sereni in nato v 12. igri po 0/40 prišla do zmage v prvem nizu.

Ključna je bila šesta igra drugega niza, ko je McNallyjeva prvič izgubila začetni udarec. Serena se je razigrala, forhend je začel delovati in najstnica je bila popolnoma nemočna v odločilnem nizu. Ko je Serena pred 20 leti osvojila prvi grand slam v New Yorku, se McNallyjeva še ni rodila.

Slovo veteranke Venus Williams
Na stadionu Louisa Armstronga je peta nosilka Elina Svitolina ugnala Venus Williams s 6:4 in 6:4. Američanka je pred 22 leti že igrala v finalu US Opna in izgubila proti Martini Hingis.

Dež je preložil celoten spored na zunanjih igriščih na četrtek. Foto: Reuters
Dež je preložil celoten spored na zunanjih igriščih na četrtek. Foto: Reuters

Bartyjeva se je izvlekla v drugem nizu
Zmagovalka Roland Garrosa Ashleigh Barty je odprla večerni spored pod zaprto streho na stadionu Louisa Armstronga z zmago nad Lauren Davis s 6:2 in 7:6.

Američanka, ki je na lestvici WTA na 73. mestu, je v drugem povedla s 5:3. V deseti igri je imela zaključno žogo za izenačenje na 1:1 v nizih, a je Bartyjeva izenačila na 5:5. V 12. igri je zapravila tri zaključne žoge za zmago, vendar je nato dobila podaljšano igro s 7:2. Obračun je trajal dve uri in tri minute.

Znanih je deset udeležencev 3. kroga, vseh ostalih 22 dvobojev je bilo preloženih na četrtek, ko bo na sporedu še preostalih 32 obračunov. Aljaž Bedene in Benoit Paire se bosta srečala v drugem dvoboju na igrišču številka šest.

Đoković stisnil zobe in premagal bolečine v ramenu

2. krog (M), zgornji del tabele:
(21.430.000 am. dolarjev, trda podlaga)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - LONDERO (ARG)
6:4, 7:6 (3), 6:1
LAJOVIĆ (SRB/27) - KUDLA (ZDA)
WAWRINKA (ŠVI/23) - CHARDY (FRA)
KECMANOVIĆ (SRB) - LORENZI (ITA)
KÖPFER (NEM) - OPELKA (ZDA)
6:4, 6:4, 7:6 (2)
BASILAŠVILI (GRU/17) - BROOKSBY (ZDA)
LOPEZ (ŠPA) - NIŠIOKA (JAP)
MEDVEDJEV (RUS/5) - DELLIEN (BOL)

FEDERER (ŠVI/3) - DŽUMHUR (BiH)
3:6, 6:2, 6:3, 6:4
POUILLE (FRA/25) - EVANS (VB)
CARRENO BUSTA (ŠPA) - BERANKIS (LIT)
GOFFIN (BEL/15) - BARRERE (FRA)
DIMITROV (BLG) - ĆORIĆ (HRV/12)
b.b.
CUEVAS (URU) - MAJCHRZAK (POL)
GARIN (ČIL/31) - DE MINAUR (AVS)
NIŠIKORI (JAP/7) - KLAHN (ZDA)
6:2, 4:6, 6:3, 7:5

Nišikori v štirih nizih izločil Klahna

2. krog (Ž), spodnji del tabele:
(21.430.000 am. dolarjev, trda podlaga)

SVITOLINA (UKR/5) - V. WILLIAMS (ZDA)
6:4, 6:4
JASTREMSKA (UKR/32) - PETERSON (ŠVE)
KENIN (ZDA/20) - SIEGEMUND (NEM)
KEYS (ZDA/10) - ŽU (KIT)
6:4, 6:1
KONTA (VB/16) - GASPARJAN (RUS)
DŽANG (KIT/33) - ALEKSANDROVA (RUS)
JABEUR (TUN) - SASNOVIČ (BLR)
PLIŠKOVA (ČEŠ/3) - BOLKVADZE (GRU)
6:1, 6:4

S. WILLIAMS (ZDA/8) - McNALLY (ZDA)
5:7, 6:3, 6:1
HSIEH (TJV/29) - MUCHOVA (ČEŠ)
MARTIĆ (HRV/22) - BOGDAN (ROM)
SEVASTOVA (LAT/12) - SWIATEK (POL)
MLADENOVIC (FRA) - FERRO (FRA)
Š. VANG (KIT/18) - VAN UYTVANCK (BEL)
SAKKARI (GRČ/30) - PENG (KIT)
BARTY (AVS/2) - DAVIS (ZDA)
6:2, 7:6 (2)